Публикации > Информационен бюлетин на ПДИ > Брой 9(177), 2018 г.
ISSN 1313-6496
Календар
Международен Ден на правото да знам 2018*
Подбра Ралица Кацарска

По повод 28 септември ЮНЕСКО организира в Тунис IPDCtalks 2018 под надслов „Добри закони и практики за отворени общества: насърчаване на устойчивото развитие с достъп до информация“. Името идва от Международна програма за развитие на комуникациите (IPDC – International Programme for the Development of Communication). Фокусът на дискусията е доколко достъпът до информация е важен за Целите за устойчиво развитие. Медийни специалисти, журналисти и активисти обсъждаха как да насърчат публичния достъп до качествена информация на световно и местно ниво, включвайки защита на данните, борбата с корупцията, прозрачността и отчетността. За първи път IPDCtalks се проведоха извън парижката централа на ЮНЕСКО.

Преди 3 години, на 25 септември 2015 Общото събрание на ООН прие Програма за устойчиво развитие 2030, включваща 17 Цели за устойчиво развитие. През 2019 ООН ще излезе с официална оценка и преглед на измерването на Цел 16.10.2 Затова Управителният съвет на FOIAnet (Международната мрежа на застъпниците за свобода на информация) ревизира Методологията за оценка на изпълнението на законите за право на информация с цел да подпомогне паралелното докладване на гражданското общество относно Цел 16.10.2, която е „Брой държави, които приемат и прилагат конституционни текстове, закони и/или политики за гарантиране публичния достъп до информация.“

 

The Freedom of Information Forum, Австрия връчи годишните награди „Стена на мълчанието“ (Wall of Silence) по повод 28 септември. Наградите се дават за усилията, които институциите полагат, за да запазят в тайна информация от обществен интерес; за възпрепятстване на публичния контрол и за отказ на информация. Тази година наградата „Стена на мълчанието“ получиха град Инсбрук, общините в Долна Австрия и Министерството на устойчивото развитие и туризма. „Златен информационен филтър“ получи министърът на вътрешните работи за опит за политическо ограничаване на обществената информация. Специалната награда „Стена на мълчанието“ отиде при канцлера Себастиан Курц за неспазване ва ангажиментите си към Закона за свобода на информацията.

 

mySociety, създател на WhatDoTheyKnow.com във Великобритания и на програмата Alaveteli, която се използва в 25 юрисдикции по цял свят за онлайн подаване на заявления, разпространи графики и публикува пост на тема „Защо правото да Знам има значение“. Целта е да се подчертае и илюстрира с примери важността на това право. Ето някои от тях: правото да знам помага на данокъплатците да разберат как се харчат техните пари, как да променят нещата за по-добро, как да разберат какво се случва в техните местни общности.

 

Ден на правото да знам 2018
Карта на законите за достъп до информация по светa, изготвена от Дейвид Банисар, Article 19

На 28 септември Бордът на директорите на Азиатската банка за развитие (ADB) одобри нова Политика за достъп до информация, чиято цел е да поддържа високите стандарти на банката за прозрачност. Политика за достъп до информация ще влезе в сила на 1 януари 2019 и ще замести сега действащата Политика за публични комуникации (PCP). Новата политика запазва принципите за разкриване и споделяне на информация и изключенията от PCP. Включва нов всеобхватен принцип за „ясно, навременно и подходящо разкриване“, който се опира на презумпцията в полза на предоставяне на информация и ангажимент за споделяне на информация и идеи. Новата политика е с разширен обхват - видовете информация, която ще бъде предоставена след 20 години, ще включват историческа финансова информация за страната и някои доклади от външен одит за управляваните от ADB доверителни фондове.

 

Международната неправителствена организация „Прозрачност без граници“ (Transparency International) публикува доклад с оценка на законите и практиките, свързани с правото на достъп до информация в Бангладеш, Камбоджа, Малдивите, Монголия, Непал, Пакистан, Папуа Нова Гвинеа, Соломонови острови, Шри Ланка, Вануату, Виетнам.

Авторите на доклада препоръчват да се гарантира независимостта на информационните комисари и да им се даде ефективна власт; да се преразгледат и ограничат изключенията; да се включи тест за надделяващ обществен интерес; да има възможност за анонимно подаване на заявление за достъп до информация; да се премахне изискването заявителят да обяснява с каква цел търси дадена информация; да се събират и публикуват статистически данни относно прилагането на закона за право на информация; да се обучат както държавните служители, така и гражданите по използването на съответното законодателство.

 

Ден на правото да знам 2018
Инфографика за правото на информация в Европа и Централна Азия, Article 19

Правителството на Шри Ланка обяви седмицата от 21 до 28 септември за Седмица на правото на информация (RTI week). Кулминацията беше на 28 септември, когато беше прожектиран документален филм с успешни истории за правото на информация. Офисът на Transparency International в Шри Ланка пусна специална интернет страница www.RTIwatch.lk, където всеки може да разбере как да използва правото на информация, да прочете решенията на информационния комисар по различни случаи, свързани с достъп до информация, да се запознае с текста на закона.

 

На 28 септември в Бангладеш информационната комисия организира дискусия с участието на държавни служители и представители на гражданското общество, излъчена по радиото, обществената телевизия и някои частни телевизионни канали. 

 

В испанския град Кадис се проведе среща, посветена на правото на достъпа до информация, която завърши с приемане на Декларация от Кадис, подписана от служители, отговарящи за достъпа до информация на различни управленски нива и представители на гражданското общество.

 

Организацията Article 19 подготви инфографики за състоянието на правото на информация по континенти

 

*Новините по повод Международния ден на правото да знам са подготвени благодарение на информацията, споделена от членовете на FOIAnet (Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията).© Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.