Колеги, партньори, съмишленици и приятели, благодарим за дългогодишната ви подкрепа!

Програма Достъп до информация бе създадена на 23 октомври 1996 и оттогава до днес неотклонно подпомага упражняването на правото на информация; насърчава търсенето на информация чрез гражданско образование в областта на свободата на информация и работи за прозрачност на институциите на централната и местната власт.

 

Споделяме поздравленията, които получихме за празника, от наши настоящи и бивши координатори в страната.

 

„Честит празник на рицарите в неравната битка за достъпа до информация. Дерзайте - има смисъл и си струва да се воюва, защото във времена на институционален пиар, дезинформация и фалшиви новини, няма по-силно оръжие от истината и достъпа до информация. ПДИ е еталон, с който се съобразява светът“.

Здравка Маслянкова, Велико Търново

 

„Честит рожден ден, приятели, колеги! Бъдете! Продължавайте - Прикритото Да Изобличавате“.

Цветомир Цветанов, Видин

 

„Честити 22 години, ПДИ! От създаването си до днес Програма Достъп до информация успя да пробие цялата затворена система на властта и бюрокрацията и показа как се воюва! За мен е чест да съм от страхотния ви екип“! 

Кръстина Маринова, Варна

 

„Ех, че хубава възраст! Пазете си хъса, с който отстоявате правото ни на информация, но и правата ни на граждани. И както в първите 22, не мълчете, когато сте убедени, че трябва да се говори! Благодаря за всички пъти, в които съм стъпвала на сигурно заради подкрепата ви! Да ви има дълги години и да не усещате умора от това, което правите. Много сме, които имаме нужда от вашата отдаденост“.

Емилия Димитрова, Габрово   

 

„ПДИ се превърна в институция, която неотклонно изпълнява своята мисия да помага на журналисти, граждани и неправителствени организации в упражняването и защитата на правото на информация. 22 години вече са в историята. Бъдещето е пред Вас! Бъдете“!

Калина Грънчарова, Силистра

 

„Бъдете честити, да бъдем честити! 22-те години изобщо не ни личат. И няма как да е другояче, тъй като ПДИ е все така енергична, търсеща, намираща, помагаща, бореща се. А това е присъщо на всички, които не са загубили младежките си дух и усещане. За мен е удоволствие да съм част от екипа вече 19 години. Дадохте ми спомени, приятелство, разбиране, уроци, примери! Дерзайте и в тези смутни времена по родните географски ширини! Защото хората, обществото имат потребност от вас, от ПДИ“!

Владимир Симеонов, Благоевград   

 

„Честита годишнина, колеги! За тези 22 години ПДИ проправи пътя за правото на информация в България – естествено право, за което нито гражданите, нито институциите, и особено държавата, имаха понятие. Само вие си знаете колко усилия ви е коствало, но резултатът е факт. И удовлетворението вече не е само „привилегия” на ПДИ, а и на всички ползватели на Закона за достъп до  обществена информация от външната страна на гишетата.

Бъдете здрави, все така полезни и инициативни!

За мен е чест да съм в екипа“!

Тодор Гроздев, Пазарджик

 

„22 години за човека са най-прекрасната възраст – на хвърлей от детството, в центъра на младостта, пред прага на житейската реализация. За неправителствените организации обаче тази възраст е сериозна, даже достолепна. Да съществуваш и работиш в днешна България над две десетилетия е повод за гордост и доказателство за  жизненост и осъзната потребност от хората.

Честит рожден ден, ПДИ! И успех в следващите десетилетия“!

Любомир Йорданов, Монтана

 

„Смелост, енергия, професионална методичност в отстояването на истината и законността – това е характерно за посланията, които неуморно излъчва Програма Достъп до информация през годините. Респект!

Особено задължени на ПДИ са журналистите – фондацията не само ни учи и насърчава да използваме този толкова важен инструмент, какъвто е ЗДОИ, но и застава зад нас в защита на правата ни. Пожелавам на всички, свързани с ПДИ, да не стихва огънят, запален завинаги в сърцата ни“!  

Иванка Ламбева, Кърджали

 

„В играта с непълна информация преимущество получава този, който знае или може да получи допълнителна информация - Жан-Франсоа Лиотар.

Честит празник, ПДИ“! 

Красимира Апостолова, Хасково

 

„Програма Достъп до информация

за прозрачна администрация

за граждани без фрустрация

на Закона е демонстрация!

И така 22 години!

Честита годишнина, ПДИ!

Дейността и активността на екипа и съмишлениците му през този не кратък и не лесен период е смислено основание да не губим посока и надежда“!

Ива Антонова, Враца

 

„Продължавайте да отстоявате правото на всеки да знае и да има достъп до информация! Честит празник“!

Петромира Кирчева, Добрич

 

„Преди много години, когато бях начинаещ репортер, ПДИ ме окрили да следвам пътя си на журналист. Откакто познавам ПДИ, срещам все хора, на които организацията дава подкрепа и вдъхновение. Днес живеем във време, когато трудно се оказва подкрепа, а малко са вдъхновителите.

Честит рожден ден и дръзновение!

С изключителното ми уважение към всички от голямото семейство на мрежата“.

Цвета Ненова, Русе

 

„Честита годишнина, колеги от Програма Достъп до информация!

Казват че тази възраст все още се брои за юношеска, но пък в някои държави официално разрешават на навършилите я сами да влизат в нощните заведения.  Което си е направо скок през ... барикадата.  Шегата настрана, но къде заедно, къде най-вече вие, през тези 264 месеца (или близо 7 000 дни и нощи!) успяхме да извървим пътя от Кота О (когато малцина се досещаха що е то „обществена информация“, а още по-малко бяха усещащите се, че държавата е длъжна да дава достъп до нея) до ЗДОИ, регламентиращ ако не друго, то поне коловозите, по които да се върви към постигането на крайната цел. Къде с бутане на каруцата, къде с размахване на камшик (тоест водене на дела и дела по различни съдебни инстанции) ПДИ успя да накара доста запънатата държавна машина да проскърца със зъбчатите си колела и макар и на порции да споделя част от тайните си. 

Дай Боже все така съвместно да продължим и напред“! 

Христо Христов, Стара Загора

 

„Скъпи колеги, имате много поводи да се гордеете от това, което правите в областта на свободното слово и достъпа до информация. 

Бъдете здрави, за да продължите с увереност напред! 

Бъдете удовлетворени от работата си! 

Бъдете щастливи“!

Илияна Иванова, Перник

 

„Честита годишнина! Бъдете все така неудържими в стремежа към търсене на истината и справедливостта. Постигайте все по-значими победи в битката с безхаберието и нехайството, с апатията в институциите и местната власт, с пренебрежителното им отношение към граждани и журналисти“. 

Борислав Курдов, Търговище

 

„Наистина не усетих кога изминаха годините, откакто станах част от фондацията. Но усещам искреността, усещам подкрепата и приятелството на хората, с които ме събрахте. Горда съм, че ПДИ не само размърда гражданския сектор, но и се доказа като власт – с налагането на ЗДОИ; с измененията на редица закони, приети вследствие на съдебните решения, извоювани от юристите на фондацията; с усилията на институциите да получат по-висок рейтинг за прозрачност от мониторинга на ПДИ; с доверието на гражданите, които търсят съдействие... 

Да, 22 години не стигнаха, за да постигнем абсолютна прозрачност на централната и местна власт. Но напредъка никой не го отрича.

Пожелавам на целия екип и хората, които ни подкрепяха през тези години, много успехи и удовлетвореност от постигнатите цели! Нека вървим само напред и нагоре“!

Дияна Бончева, Ямбол

 

Честит празник, колеги! Вече 22 години сте стожер в налагането на широкия достъп до обществена информация на всеки гражданин на България. Професионализмът ви може да ви прави горди! А за мен е чест, че съм част от екипа“!  

Искра Койчева, Пловдив

 

„Честита двадесет и втора годишнина на ПДИ! 

Нека целият екип бъде здрав и дръзновен! Нека има силата, куража и волята все така да отстоява правото на достъп до информация! Пожелавам удовлетвореност от работата и още дълги години ПДИ да бъде ключ към истината и законността“! 

Даниела Балабанова, Ловеч 

 

„22 години не са достатъчни, за да бъдат убедени всички   граждани в България, колко е важно обществото да изисква от властта да го информира за делата си. 22 години активност от  ПДИ обаче се оказаха напълно достатъчни активните хора да се почувстват подкрепени в правото си да знаят.

Нека е честит рожденият ден на ПДИ, успех и дръзновение на  екипа“!

Стела  Ковачева, Разград

 

„22 години, които промениха света на политиката и правото в България в областта на достъпа до информация.

Колкото и да се ровя в паметта си (а аз се занимавам от 35 години с журналистика), не се сещам за организация, нито за институция, нито за партия или министерство, които да са направили поне наполовина за прозрачността, публичността, отчетността, а значи за демокрацията, колкото ПДИ.

Няма да ви пожелавам да хилядѝте, защото силно се надявам, че след толкова усилия нещата отиват към нормализиране след... има-няма 100 години.

Желая ви досегашното упорство, кураж, самочувствие и все повече последователи“.

Иванка Ватева, Плевен

 

„Езикът на истината е прост – Сенека.

Честит празник, останете на страната на истината“.

Веселка Венкова, София

 

„Една от малкото смислени НПО в България, която успя да придаде смисъл на търсенията на десетки журналисти през годините. ЗДОИ е действащ и респектира институциите на всички нива. Да бъда част от тази кауза, беше чест. Бъдете здрави, последователни и вдъхновени! Вие сте най-добрите от най-добрите! Пътят към истината няма аналог“!
Божидара Димова, София

 

„ПДИ на 22 години… на колкото е и дъщеря ми! Не е лесно да се отгледа дете, трудно е да се създаде една организация и да се утвърди нейното име. А „Програма Достъп до информация“ отдавна се превърна в институция. Удовлетворен съм, че имах възможността да бъда част от една общност на истински хора – професионалисти, личности и приятели.

На екипа на ПДИ – здраве, успехи занапред… и още два пъти по 22“.

Светослав Стефанов, Велико Търново

 

„Един от най-вдъхновяващите периоди в живота ми беше ангажирането с ПДИ. Незабравим момент, защото срещнах голяма група съмишленици, с които като че ли съм се познавал от хиляда години. И днес, в трудни моменти, се сещам за човешката помощ, която ми оказаха в журналистическата практика Гергана Жулева, Сашо Кашъмов, Кирил Терзийски, „гуруто“ на координаторите Николай Н. Нинов и целият останал екип.

Честит рожден ден и бъдете безсмъртни“!

Цветан Тодоров, Ловеч                                                

 

„Благодаря за привилегията 15 години да бъда част от ПДИ. Бъдете здрави, колеги, успявайте!“ 

Анелия Славейкова, София

 

„За мен е чест, че бях сред координаторите на ПДИ. Информацията е най-скъпата стока и това не е от вчера и днес, със сигурност ще бъде и утре. Пожелавам на екипа с обща кауза да отстоява все така упорито своите цели. Не се съмнявам, че в това има смисъл и бъдеще.

Бъдете здрави, приятели и дерзайте“!

Аделина Делийска, София

 

„Скъпи приятели, надявам се да продължим да отстояваме каузата ПДИ, както винаги сме го правили - с упорит труд, корава воля и всеотдайност“.

Петър Симеонов, София

 

„Отначало бях резервиран - беше модерно да се създават неправителствени организации, които бързо и безвъзвратно изчезваха. Много скоро разбрах, че ПДИ не е от тях, защото организацията имаше кауза – развитието на гражданското общество. Знам, че звучи клиширано, но знам и друго - преди 10-15 години, гражданите, които използваха ЗДОИ, бяха единици, при това основно в големите градове, а днес – този закон е основен инструмент на хората и в малките общини на България. Само преди дни, информация получена по ЗДОИ, стана повод за изнесено предаване „на живо“ в ефира на Радио Шумен от Исперих.

Истински усетих силата на ПДИ, когато излезе първият рейтинг на активната прозрачност на институциите. Тогавашният кмет на община Шумен, засегнат от незавидната 386-та позиция в класирането, ме потърси, за да научи как и какво трябва да промени. И не беше единствен. Ръководители на различни регионални структури питаха защо са в дъното на класацията,  научавайки, че има и ЗДОИ. Днес ситуацията е различна и основната заслуга е на сплотения и компетентен екип на ПДИ.

Колеги, радвам се, че имах шанса  и късмета да работя с вас. Убеден съм, че организацията ще се развива, защото давате цялата си енергия, експертен потенциал и житейски опит в името на каузата Ни“.

Ангел Трайков, Шумен

 

„Благодарност за съвместната ни работа - от нея научих много. От сърце ви поздравявам с поредния рожден ден! Да имате здраве, хъс и сили да помагате, подкрепяте, обучавате, да насърчавате и променяте“! 

Корнелия Бояджиева, Пловдив       

 

„Честита годишнина на всички, свързани с ПДИ! Присъединих се към ПДИ преди 18 години. Това, което екипът постигна през годините е равно на чудо. Нещо повече, ПДИ стана част от професионалния живот, както на журналисти и институции, така и от всекидневието на българските граждани. Желая ви още много успехи, в чието достигане съм абсолютно убедена“!

Янета Димитрова, Париж

 

„Честит празник, ПДИ! У всеки от нас, работил за каузата „достъп до информация“, е останала част от носталгичната нотка на началото, когато знаехме, че има необходимост от нашата дейност. Но и вярвахме, че ще постигнем трайни резултати. Разбира се, всичко се разви в друга посока, може би малко неочаквано, но за сметка на това вероятно логична. Благодарение на това се оказа, че в тази „борба“ ще участват няколко поколения, без гаранция за пълна „победа“. Така че, ПДИ, действай и занапред по правилата, създавани в движение от прощъпулника до днес, за да бъде обществото „въоръжено“ с познания и практики, които да ползват всички, убедени, че имат нужда от тях“.

Йордан Георгиев, Силистра

 

„По-малко опасни завои по пътя към достъпа до информация. Дръжте здраво посоката! Все така успешни да сте“!

Антон Андонов, София

 

© 2018 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.