11 000 „мъртви души” фигурирали в избирателните списъци

Анелия Славейкова, координатор на ПДИ във Видин


„С жалби до ЦИК и по Закона за достъп до информация ще искаме да се сверява за определени ЕГН-та дали са отметнати като гласували в съответните секции. Това ще са ЕГН-та, за които имаме доказателства, че са „били в чужбина в изборния ден”. Така кандидатът за кмет на Видин, издигнат от НДСВ, д-р Цветан Ценков ще се бори срещу опорочаването на вота в крайдунавския град. По думите на Ценков 11 000 са „мъртвите души”, които могат да обърнат изборите във Видин. Затова веднага след приключването на изборния процес ще се правят проверки за хора, за които се знае, че са в чужбина, дали са гласували. Ако се  установят такива случаи, от НДСВ ще искат да се касират изборите за злоупотреба с адресните регистрации.

Според щаба на НДСВ „мъртвите души” не са били отчетени при последното преброяване на населението, а фигурират в избирателните списъци. Това позволява манипулации, чиято тежест е значителна именно за местните избори в малките населени места, където хората се познават и често се случва организиране на вота в полза на определен кандидат. От щаба на Ценков допускат, че е възможно членове на избирателните комисии, знаейки за свои съседи, които от години са в чужбина и не гласуват, да пуснат бюлетина вместо тях.

До абсурдната ситуация, избирателите да са повече от преброените граждани с избирателни права, се стигнало, защото институциите, поддържащи данни за населението, не обменят информация помежду си, твърдят от предизборния щаб и дават за пример видинлия, който от 7 години работи легално в Италия. При направена проверка по ЕГН, се установява, че той все още фигурира в списъците за изборите в същата секция, в която е гласувал през 2003. Той е типична „мъртва душа“ и е напълно възможно, въпреки че е в чужбина,  да „гласува“ на сегашните избори.

С „мъртви души” са се подготвили да търгуват и ромските „брокери“ във видинско. Един от тях потвърдил пред хората от НДСВ в града, че над една трета от жителите на кв. „Нов път” са в чужбина. И че това ще позволи тези хора да „гласуват“ по начин, по който той реши, в зависимост от парите, които ще получи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2011 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.