Здравка Маслянкова, координатор на ПДИ във Велико Търново

Част от отговорите на институциите

Министерството на здравеопазването плати 2 125 889 лева за лични предпазни средства и дезинфектанти за парламентарните избори на 4 април 2021 година. Как и защо беше похарчен публичният ресурс проверяваха Върховната административна прокуратура, Специализираната прокуратура, тече проверка на Европейската прокуратура, а за пропуските в производството на партида от няколко тона от дезинфектанта за ръце проверка преди няколко дни започна и Районната прокуратура във Велико Търново. Проверките са след поредица разследвания на БНР през последната година. 

Договорите са сключени от тогавашния здравен министър проф. Костадин Ангелов, доставките са по Закона за извънредното положение, а не по Закона за обществените поръчки. Ангелов е категоричен, че доставките са по критерия най-ниска цена. 

На 20 май депутатът от БСП Явор Божанков предизвика проверка по изнесените от БНР данни, изпращайки сигнал до главния прокурор, до президента, до служебния министър на здравеопазването, до омбудсмана, поставяйки въпросите как се харчат парите на данъкоплатците. „Притеснителни са изключително кратките срокове за доставка, а това буди съмнение за предварителни договорки. Факт е, че фирмата производител не доставя директно, доставя друга фирма. Тя пък снабдявала  на два пъти по-ниска цена от обявената от фирмата производител. Някои от маските и предпазните средства са закупени на по-високи цени, дори от тези, които производителите обявяват публично на своите интернет страници. Вторият въпрос е по отношение на здравето ни, защото изнесените в разследването на БНР данни сочат, че съдържанието на етикета не отговаря на реалното съдържание, че липсва активно вещество, че има съдържание на отровния метил. Гражданите са нямали избор какви дезинфектанти да ползват в изборните секции и се доверяват на министерството и на държавата, които не са проверили  какво наистина има в тези продукти. Тук се поставя третият въпрос – държавният контрол, кои органи как контролират, това само по документи ли става или има реален контрол“, обобщава Божанков, по чийто сигнал проверка направи Върховната административна прокуратура. 

За изборите Министерство на здравеопазването обяви на сайта си в труднооткриваемия раздел „Покани и конкурси“, че за изборите на 4 април 2021 година купува  3 000 000 хирургични маски, 800 000 маски с висока степен на защита FFP2, 30 000 еднократни защитни гащеризона, 1 500 000 ръкавици и 71 тона дезинфектанти. 

Държавата обаче купува с два тона и половина повече дезинфектанти за ръце, става ясно от договорите, предоставени по Закона за достъп до обществена информация. На софийската фирма прекупвач „Профиклийн България“ за надлимитната доставка на произведени от свиленградска фирма дезинфектанти държавата плаща 13 680 лева. При проверката на договорите от Върховната административна прокуратура от здравното министерство отговарят – „с цел формиране на резерв“. Какво налага плащането и защо е нужен резерв от дезинфектанти, и защо количествата не са предвидени и обявени от здравното министерство предварително - отговори няма нито от МЗ, нито от резолюцията на прокуратурата от 22 юли 2021 г, която отказва да образува наказателно производство. 

Освен от Върховната административна прокуратура, договорите бяха проверени и от Специализираната прокуратура, сезирана от БНР. Тя също не изяснява кое налага допълнителното купуване на два тона и половина дезинфектант за ръце, но с постановление от 3 февруари 2022 година отказва да образува наказателно производство. 

Въпросителните с парите за дезинфектантите продължават. На 8 март 2021 година тогавашният здравен министър проф. Костадин Ангелов сключва договор със сливенската фирма „Килвид“ за доставка на 71 тона дезинфектанти на обща стойност 494 044,80 лв. с ДДС. На същата дата фирмата издава фактура, която е с 90 000 лева по-малко. Прокуратурата не изяснява защо плащането е за по-малко пари от сумата по договора. 

Да припомним, че сливенската доставка е от фирма прекупвач, защото колосалното количество дезинфектанти е произведено от великотърновската фирма „Хигиенно-медицинска индустрия“. Собствениците на компанията Евгени Костадинов и Виктор Азманов бяха категорични, че не са правили доставки на държавата за изборите и първоначално не си спомниха, че са продали на „Килвид“ 71 тона дезинфектанти, доставени на двойно по-ниски цени от производствените, на които продава фирменият магазин на производителя във Велико Търново. По този факт Върховната административна прокуратура и Специализираната прокуратура не се произнасят. 

За да изясни законността по доставките на лични предпазни средства и дезинфектанти за изборите миналата пролет, с постановление на Специализираната прокуратура от 20 август 2021 годна е възложено извършване на проверка от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, посочва прокурор Христина Христова. Какво установява проверката – отговорът е нищо, защото Антикорупционната комисия не е извършила проверката. В отговор по Закона за достъп до обществена информация Пламен Йоцов, член на КПКОНПИ, посочва на 25 февруари тази година, че в Антикорупционната комисия не е постъпвало въпросното постановление на Спецпрокуратурата за проверка на Министерството на здравеопазването за изразходването на публичен ресурс за покупка на дезинфектанти и лични предпазни средства за парламентарните избори на 4 април 2021 година.

За пълнота на проверката Специализираната прокуратура е възложила на Агенцията за държавна финансова инспекция извършването на финансова инспекция. От АДФИ отговориха по ЗДОИ на 1 март тази година, че искат разрешение от наблюдаващия прокурор, за да предоставят на БНР доклада с резултатите и изводите от инспекцията от 30 ноември миналата година, предизвикана от журналистическото разследване на обществената медия. Две седмици по-късно Стефан Белчев, директор на АДФИ, отговори, че отказва достъп до исканата информация, заради отказ от наблюдаващия прокурор тя да бъде предоставена на БНР. 

Всъщност информацията от проверката на Финансовата инспекция като резултати се съдържа в прокурорското постановление на Спецпрокуратурата, изпратено до БНР, и без отговор остава въпросът за качеството по оценката на доставките. АДФИ установява, че на 4 март миналата година министърът на здравеопазването е издал заповед, с която назначава работна група, която да разгледа постъпилите оферти, и работата ѝ да приключи до 5 март с изготвянето на доклад. Комисията е трябвало да разгледа и оцени за един ден или за по-кратко време 2 оферти за дезинфектанти, 13 оферти за хирургични маски, 12 оферти за FFP2 маски, 10 оферти за еднократни гащеризони, 4 оферти за ръкавици или общо 41 оферти.  Срокът на всички доставки в пълен обем на артикулите е трябвало да стане до 5 март, в деня, в който се произнася комисията, а договорите са сключени на 8, 11,12 и 26 март, т.е. след датата на доставките. Според Специализираната прокуратура нарушение няма.

БНР сезира Специализираната прокуратура на 26 април миналата година по договорите за над 2 милиона лева. На 9 февруари тази година или 9 месеца по-късно последва постановлението за отказ за образуване на наказателно производство.

Проверка по договорите направи и служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. На 26 август миналата година Министерството на здравеопазването излезе с публично съобщение на сайта си, че материали относно сключени договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за изборите на 4 април и други договори са предадени по компетентност на Европейската прокуратура.
По време на посещението на Лаура Кьовеши в България на 17 март тази година БНР изпраща запитване до Европейската прокуратура. От там отговориха: „Европейската прокуратура не коментира текущи разследвания, нито потвърждаваме публично по кои случаи работим“. 

При проверката на Върховната административна прокуратура по изнесените от БНР данни, че пазарджишката фирма „Интекстред“ доставя 400 000 маски от по-високия клас на защита FFP2 на цена с 48 хиляди лева без ДДС повече, отколкото са ценовите оферти в интернет магазина на дружеството към началото на април миналата година, държавното обвинение е изискало обяснение от фирмата производител. Тя посочва други цени в сайта си, които са с 21 % по-високи от доставените за здравното министерство, обяснявайки, че цените са променливи и са функция на производствените разходи. Проверка на 23 март тази година в интернет страницата на производителя показа, че в условията на увеличени цени на материали, на енергоносители и горива, цените, на които сега дружеството продава тези маски, са два пъти по-ниски от ставката, на която са доставени на държавата преди година. 

Фрапиращи се оказаха нарушенията в качеството на великотърновския дезинфектант. По поръчка на БНР на 29 април държавната лаборатория „Ел Би Булгарикум“ направи качествен и количествен анализ на проба от дезинфектанта за ръце с партиден номер 000010522, произведен на 28.02.2021 г. и с разрешение за употреба от МЗ № 2537-3/08.02.2020, използван на изборите. Резултатите показаха, че дезинфектантът съдържа отровния метанол, както и че няма следа от активното вещество хлорхексидин диклюконат, т.е. съдържанието на дезинфектанта не отговаря на обявеното на етикета на продукта. 

По повод нарушенията за съдържанието на дезинфектанта за ръце, от Министерството на здравеопазването по времето на служебния министър Стойчо Кацаров съобщиха за БНР, че не е от компетентността на Инспектората на МЗ да извърши проверка за ползване на дезинфектанти, съдържащи активни вещества, които не отговарят на обявено съдържание на продукта. Кой трябва да извърши проверката – от Здравното министерство не посочиха.

От фирмата производител признаха, че на етикета на тази партида пише едно, а съдържанието е друго. Предоставиха и протокол от направено химично изследване, потвърждаващо нарушението. „Допусната е грешка“, заяви през май миналата година управителят и съсобственик на ХМИ Виктор Азманов и прехвърли вината на доставчика на суровината. По данни на ХМИ от партидата дезинфектант за ръце с етикети, които не отговарят на съдържанието, са произведени около 10 тона. 

Как се появи недопустимият метилов алкохол в дезинфектанта – вината е на фирмата доставчик на спирта „Захарни заводи“ – Горна Оряховица, посочи Антония Иванова, ръководител на лабораторията на ХМИ, и заяви, че не е правила качествено изследване на спирта, вложен в дезинфектанта от проблемната партида. 

В становище на „Захарни заводи“ от 25 май до БНР, се посочва: „Спиртът ни отговаря напълно на неговия сертификат за качество и не съдържа метанол“. 

Няма нито един държавен орган, който да докаже и да контролира какво има в дезинфектантите, установи разследването на БНР. Здравните инспекции в страната нямат ресурса и методиката да правят химичен анализ на дезинфектантите, заявиха Неонила Ганчева, отговаряща за контрола на дезинфектантите в РЗИ Велико Търново, и Йорданка Илиева от столичната РЗИ.

На запитване по ЗДОИ до новия министър на здравеопазването професор Асена Сербезова правена ли е проверка от Министерството по случая с дезинфектанта за изборите, чието съдържание не отговаря на етикета, в отговора от 1 март тази година се посочва, че през септември, по времето на служебния министър, е било разпоредено на РЗИ Велико Търново да направи проверката. Тя е била само по документи. Въпреки че производителят признава пред БНР за допуснатото нарушение, пред проверяващите се предоставят документи, че липсващото активно вещество е налично във въпросната партида, както и че няма проблеми с количествения състав на активните вещества. Химичен анализ не е правен. С това проверката е приключила.

Качеството на дезинфектанта и етикетирането са отговорност на неговия производител, посочва Върховната административна прокуратура, но не разпорежда последваща проверка. 

По сигнал на БНР за производството на дезинфектанта от великотърновската фирма, чието съдържание не отговаря на етикета, проверка започна Районната прокуратура във Велико Търново.

*****
Разследване на Здравка Маслянкова по казуса:

Репортаж на Здравка Маслянкова от 16 април 2021 със заглавие „Как бяха похарчени над 2 млн. лева за противоепидемичните мерки на изборите“ в предаването „Хоризонт за вас“ по БНР.

Публикация на Здравка Маслянкова в  Брой 4 (208) 2021 на бюлетина на ПДИ със заглавие „Дезинфектантът за ръце, използван на парламентарните избори, е със съдържание, неотговарящо на изписаното на етикета“.

© 2022 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.