Катерина Коцева, ПДИ
Ден на правото да знам
Наградите за Деня на правото да знам

Имаме удоволствието да Ви поканим на церемония по случай Международния ден на правото да знам и връчването на позитивни и негативни награди в областта на свободата на информация в България.

 

Бъдете наши гости на 28 септември 2023 г. от 17.30 часа, в бар "Сингълс", вх. А4, НДК.

 

Това ще бъде 21-вата поредна церемония, а за изминалите 20 години ПДИ връчи не само множество награди и грамоти за принос в областта на достъпа до информация, но и антинагради, които порицаха и осмяха негативни практики и абсурдни решения на институциите да избягват задълженията си да бъдат отчетни и прозрачни в дейността си пред гражданите.


Историята накратко

 

На 28 септември 2002 г в София бе създадена Мрежата на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Network), на която ПДИ е съосновател и член. Членовете на мрежата решиха да отбелязват тази дата като Международен ден на правото да знам с цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация.

 

Всяка година, дори и в условията на пандемията от COVID-19 и противоепидемичните мерки, членовете на мрежата организират разнообразни мероприятия с кампаниен характер, които да популяризират правото на свобода на информацията и да поощрят не само граждани, журналисти и неправителствени организации да търсят обществена информация, но и институции, които са положили усилия и желание да организират добре предоставянето й. 

 

В резултат на тези кампании и нарастващата популярност, през 2015 година 28 септември бе признат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация с Резолюция 38 C/Resolution 57. През 2019 г. бе утвърден и от 74-то Общо събрание на Организацията на обединените нации като Международен ден на всеобщия достъп до информация.


За пръв път „Програма достъп до информация“ отбеляза Международния ден на правото да знам в София на 28 септември 2003 г. и оттогава насам всяка година организираме  церемонии за връчване на награди и антинагради на тази дата. Със „Златен ключ” отличаваме заслужилите граждани, НПО, журналисти и „добрите“ институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира победителите сред десетки номинации.

 

Специалната уеб страница за Деня на правото да знам съдържа информация за проведените от 2003 г. досега церемонии, всички наградени по категории, снимките от церемониите, както и плакатите, брошурите, филмите, музиката и други промоционални материали, създадени като част от кампанията, като, например, песента "Дишай”, посветена на правото на информация, с автор на музиката и аранжимента Михаил Йосифов, текст на Марий Росен, в изпълнение на Андрония Попова – Рони. 

 

Наградите  

Наградите за Деня на правото да знам се разпределят в шест категории – четири положителни и две негативни. 

 

Със „Златен ключ“ и позитивна грамота отличаваме граждани, НПО и журналисти, които активно, последователно и резултатно използват процедурите на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в обществена полза. Награждаваме и институциите, развили положителни практики по изпълнение на закона и предоставяне на информация на гражданите. С „Катинар” и „Вързан ключ” порицаваме практики, които нарушават  правото на достъп до информация, а понякога връчваме и Срамота.

 

Ето какво споделиха победителите в миналогодишната церемония:

 

„Работата е много, защото институциите упорито мълчат, а не можем да позволим това мълчание да тегне като мъгла и затова някой трябва да пита. ЗДОИ е един много добър закон и едно много силно оръжие за гражданите“, сподели Николай Неделчев, носител на „Златен ключ“ за гражданин за 2022 г.

 

„Много се радвам, че има много колеги от регионални медии, които са номинирани и правят толкова много разследвания. Благодарим ви за подкрепата, защото благодарение на вас нашата работа има смисъл, тъй като в последните години кучетата си лаят, керванът си върви, и е много трудно да преобърнем нещата,“ сподели Лалка Златанова от „Дарик радио“ – Пловдив, носител на „Златен ключ“ за журналист за 2022 г.


Покажете активната си позиция и номинирайте! 

 

Набирането на номинации за позитивни и негативни награди за изминалата 2022 г. е в сила! Всеки, който желае и има предложение за някоя от категориите, може да изпрати мотивирана номинация, отговаряща на посочените критерии до 15 септември 2023 г. чрез електронната форма на страница за Деня на правото да знам, която ПДИ поддържа: http://www.righttoknowday.net/nominations/

Жури от екипа на ПДИ, журналисти, общественици и представители на НПО, които през годините са спомогнали за утвърждаване на стандартите в областта на свободата на информацията, ще избере победителите въз основа на утвърдени критерии. 

Заповядайте на церемонията!


Ще се радваме да ви посрещнем, на 28 септември, четвъртък, от 17.30 часа, в бар „Сингълс“, вх. А4 на НДК, където отново ще отбележим Международния ден на правото да знам на живо, като празник на съмишленици и приятели. Ще имате възможност да чуете подробности за номинациите във всяка от изброените категории, да се срещнете лично с наградените и организаторите и да обсъдим на чаша вино темите, които ви вълнуват във връзка с правото на информация и прозрачността на институциите. Очакваме ви!

 

==============================================  

 

 

 

 

Денят на правото да знам 2023 се провежда в рамките на проект „Консултативен център за достъп до информация и прозрачност“, изпълняван от      Програма Достъп до Информация, подкрепен с грант от Фондация "Америка за България".

© 2023 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.