Липсата на информация доведе до абсурдни случаи

Елица Иванова, координатор на ПДИ в Кюстендил
Елица ИвановаЕлица Иванова

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кюстендил е практически недостъпна за медиите от началото на пандемията.

Вероятно ръководството на РЗИ счита, че дейността, с която се занимава, не касае обществеността, въпреки че в условията на пандемия е нужно осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за хода на пандемията и предприетите мерки.

Директорът на инспекцията д-р Златко Величков не отговоря на телефоните си, не е достъпен и на работното си място в РЗИ, поради постоянни „ангажименти и срещи“.

Липсата на информация доведе до абсурдни случаи. В началото на пандемията Областният щаб обяви влизането в сила на нови противоепидемични мерки, поради повишили се случаи на заразата. Мерките, влизащи в сила от полунощ същият ден обаче, не бяха оповестени нито на сайта на инспекцията, нито чрез медиите, защото информация за това нямаше. В същото време мерките предвиждаха налагане на санкции при неспазването на „тайната“ заповед, която предвиждаше и задължително носене на маски за лице на открито от жителите и гостите на областта, както се разбра в последствие. Но поне нямаше глобени.

Забавяне с оповестяването на нови мерки имаше и в началото на декември м.г. Заповед на РЗИ отново нямаше, не бяха ясни и правилата и изискванията на новите мерки, чието влизане беше оповестено на пресконференция на Областния щаб, но без подробности. Това доведе и до неясноти във връзка с организирана международна среща на територията на региона, която заради незнайните мерки, до последно беше под въпрос. Мерките тогава станаха ясни след запитване до Здравното министерство.

Допреди няколко месеца информация от РЗИ медиите получаваха единствено чрез заявление за достъп до информация, но и тази практика беше преустановена и изпратените заявления оставаха без отговор. РЗИ отказа доставки на тестове за триажен кабинет в Дупница, изграден от Общината, за да облекчи работата на местните болници, а причината за тези действия остана без яснота, както за администрацията на Община Дупница, така и за медиите, въпреки отправените питания.

Невъзможно беше да се разбере какъв е броят на болните в началото на пандемията, какви проверки и санкции предприема РЗИ-Кюстендил, дори дали има ваксини в наличност.

Към днешна дата РЗИ вече публикува на сайта си информация за епидемиологичната обстановка в цифри, но подробности около хода на пандемията няма. Няма възможност и за питания от страна на медиите, а директорът на инспекцията продължава да не отговаря на телефоните си. По неясни причини информация, свързана с дейността на РЗИ-Кюстендил, постъпва от отговарящия за връзките с обществеността към Областната администрация в Кюстендил, който отговоря за връзките с обществеността и на политическа партия.

© 2022 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.