Четвърт век застъпничество за достъп до информация в България

На 23 октомври 2021 се навършиха 25 години от създаването на Фондация Програма Достъп до информация. За тези години неотклонно следваме мисията да спомагаме за упражняването на правото на информация. Застъпваме се за подобряване на състоянието на достъпа до информация в България чрез наблюдение на практиките, изготвяне на становища и участие в дебати, предоставяне на правна помощ, водене на стратегически дела. Окуражаваме упражняването на правото на достъп до информация чрез образователни кампании и кампании за повишаване на познатостта.

В резултат на четвърт век неотклонна работа, неизменна позиция в защита на правото на достъп до информация, прозрачността и отчетността на управлението, днес ПДИ е разпозната като модел за обществено доверие, като Консултативен център за прозрачност.

Участието ни в международни мрежи и инициативи за по-високи стандарти в областта, както и за споделяне на застъпнически опит, бяха пример за много колеги по целия свят да отстояват каузата на достъпа до информация.

Благодарим на всички колеги, партньори, съмишленици, приятели и на нашите координатори в страната, за дългогодишното сътрудничество и подкрепа!

Поздравления от Международната мрежа на застъпниците за свобода на информация, на която ПДИ е съосновател и активен член от 2002 г. 

Понякога не осъзнаваме въздействието ни върху света
Сърдечни поздрави от Мадрид! Жалко е, че не мога да бъда с вас, но за мен е чест и удоволствие да се присъединя виртуално към отбелязването на 25-та годишнина на Програма Достъп до информация. Този поздрав е за всички вас и специално за Гергана. Понякога не осъзнаваме въздействието, което оказваме на света. Гергана и всички от ПДИ – вие имате изключително въздействие! Когато се срещнахме, бяхте първата и единствена специализирана организация за защита на правото на информация в Европа. И вие създадохте модела за такава организация – с изследванията, които правехте, създаването на принципи, застъпничеството за законодателство, по-късно воденето на стратегически дела за достъп до информация. Разбира се – и чудесните ви годишни награди: Златния ключ, Катинара, Вързания ключ. Незабравима остана тази среща в София през септември 2002, когато създадохме Деня на правото да знам на 28 септември. Днес този ден е припознат от ООН и ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация. Това са изключителни постижения, за които ПДИ споделяще опит и знание. Гергана, били сме заедно на много места по света. И както могъщите дъбове израстват от жълъд, така ПДИ пося семето в България – на активизма, повел движението за правото на достъп до информация в целия свят. Поздравления за всичко, което сте постигнали!  
Хелън Дарбишър, Access Info Europe, Мадрид

Чаша историческо вино
През последните десетилетия, редица важни, вдъхновяващи и мъдри документи бяха приети за достъпа до информация като крайъгълен камък на демокрацията и неизменното обществено благо. Всичко това би останало просто на теория, ако я нямаше  Програма Достъп до информация със своя отдаден екип и координатори и своя основател и директор Гергана Жулева. Отварям бутилка с вино от 1996 – годината на основаването на ПДИ. Това е истинска рядкост. С тази чаша историческо вино, пожелавам на Програма Достъп до информация дълъг живот и благополучие през следващите 25 години! 
Иван Секели, Архив на Отворено общество Blinken, Будапеща

Най-добрият пример за гражданска организация
Скъпа Гергана, скъпа Програма Достъп до информация, моля приемете най-сърдечните ми поздравления за вашата 25-та годишнина! Това, което сте свършили досега, е изключително, не само на национално ниво, но и в глобален план. Вие сте най-добрият пример как една гражданска организация да се бори за прозрачност и отчетност! Нека работата ви продължи все така! 
Шушан Дойдоян, Център за свобода на информацията, Армения

Забележителен принос за утвърждаването на правото на достъп до информация
Огромни поздравления за екипа на Програма Достъп до информация по повод 25 години от създаването на организацията. За мен бе голямо удоволствие да работя с ПДИ през цялото това време. Трябва да бъдете удовлетворени от огромния принос към утвърждаването на правото на достъп до информация не само в България, но в цяла Европа. Искам да поздравя специално Гергана за основаването и ръководенето на организацията. Поздравявам и екипа за работата, която върши! Наистина е зебележителна! Желая ви всичко най-добро за 25-та годишнина! 
Тоби Мендел, Център за право и демокрация, Канада

Благодарим за вдъхновението!
За юбилея на Програма Достъп до информация имам две послания. Първото е свързано с всичко, което ви дължим, всичко, което беше вдъхновение за нас – как да наблюдаваме практиките, как да общуваме и партнираме с институциите, как ви организирате целия цикъл на задаване на въпроси, получаване на информация, водене на съдебни дела, когато е необходимо, разяснителните кампании и обученията, поставянето на стандартите. И второто – 25 години са дълъг период, което означава, че организацията се е изправяла пред трудности и предизвикателства, но и се е радвала на големи успехи. Насладете се на успехите. Заслужавате да сте щастливи! Така трябва да се чувствате на 25-та ви годишнина! 
Катаржина Батко-Толуч, Мрежа на организациите-обществени стражи, Полша

Благодарност за приноса ви към свободата на информация и свободата на изразяване!
Мина доста време от 2016 година, когато бях в България по покана на Програма Достъп до информация. Много неща се случиха оттогава. Барак Обама беше президент на САЩ и тъкмо бяха минали президентските избори. Оттогава се смениха двама президенти, а аз смених два пъти работа. В момента съм във Freedom Forum във Вашингтон, Колумбия. Изумително е, че отбелязваме 25-та годишнина на ПДИ! Поздравления и благодарности за приноса ви в утвърждаването на свободата на информация и свободата на изразяване в България, в Европа и по света! Надявам се скоро да се видим отново.
Кевин Голдбърг, Freedom Forum, САЩ

Вдигнахте високо летвата
Здравейте, Програма Достъп до информация! Здравейте, Гергана и Сашо! Поздравления за 25 години изключителна работа! Откакто познавам работата на организацията, винаги сте били новатори и лидери в областта на достъпа до информация. Съдебните дела, които водите, създадоха важни прецеденти. Постоянното наблюдение на практиките вдигна високо летвата за изпълнение. Наградите Златен ключ и анти-наградите са изключителни и имат огромен ефект. Мисля си за дните, в които застъпниците за свобода на информацията се побираха в една стая и мечтая да бъдем заедно днес, за да ви поздравя! Изпълнена със скъпи спомени и най-голямо уважение: Сандра Коливър, Правна инициатива на Отворено общество, Ню Йорк 

Поздравления от колеги, партньори, съмишленици и приятели

Честит рожден ден на всички ви! 
Бъдете здрави и добре, че ви има! 
Денница Кюранова 

Уважаеми колеги от ПДИ, поздравяваме ви с четвъртвековния рожден ден! Вашата организация има ключова роля за гражданското общество и медиите в страната. Работейки за правото на информация, вие работите за напредъка на всички наши човешки права, които не бихме могли да упражняваме и защитаваме без достъпа, за който се борите. Честит рожден ден! 
Даниела Божинова, Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Бургас  

Честит четвъртвековен юбилей! 
Да сте здрави! Браво за всичко, което правите! 
Алексения Димитрова

Честит празник! Желая онази упоритост от първите години да ви движи напред! 
Петър Пенчев 

Честит юбилей – четвърт век! Поздрави на целия екип! Вие през годините отстоявате свободата на информация със своя професионализъм и коректност и имате заслужен авторитет! Желая ви много здраве и бъдещи успехи в благородните каузи! Благодаря ви за подкрепата, за това което научих от вас. Бъдете наш коректив и в бъдеще!
Таня Балабанова 

Нека са честити 25-те години на Програмата Достъп на информация! Със здраве, вдъхновение и удовлетвореност следвайте вашата мисия! 
инж. - технолог Живка Георгиева

Честит 25 години в битката за добре информирани граждани!Бъдете здрави целия екип, все така енергични, последователни и компетентни!
Михаела Малеева

Честит юбилей!
Пламен Димитров

Честит юбилей! Все така напред и нагоре!
Вяра Ганчева

Честит юбилей! Бъдете здрави!
Анка Козарева

Честит юбилей!
Лидия Йорданова

© 2021 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.