Колеги, партньори, съмишленици и приятели, благодарим за дългогодишната ви подкрепа!

Програма Достъп до информация бе създадена на 23 октомври 1996 и оттогава до днес неотклонно подпомага упражняването на правото на информация; насърчава търсенето на информация чрез гражданско образование в областта на свободата на информация и работи за прозрачност на институциите на централната и местната власт.
Поздравления за празника от наши настоящи и бивши координатори на ПДИ в страната:

„Честит да бъде 24-тият рожден ден на ПДИ! Продължавайте да искате да знаете! Не оставяйте заключени катинарите на правото и на правата! Бъдете здрави и успешни“!
Борислав Курдов, Търговище


„Скъпи приятели и колеги от отбор А на Висшата лига за прозрачност и честност, Честита годишнина! Влязох в координаторската мрежа на ПДИ през 2011 и следващите 8 години бяха от най-наситените, ползотворни и щастливи за мен. Само формално съм ви напуснала – любовта към журналистиката и Закона за достъп до обществена информация е до живот! Продължавайте да достъпвате, настъпвате и не отстъпвайте нито крачка от правата и ценностите, които отстоявате вече 24 години“! 
Иванка Ватева, Плевен

„ПДИ е академия по правни познания и гражданско поведение. И „десятый наш десантный батальон“ във всекидневните схватки за повече точна и обективна информация! За мен бе голяма школа работата с едни от най-подготвените, опитни и ентусиазирани за всяка инициатива специалисти от екипа на ПДИ – юристи, социолози, журналисти. Продължавайте напред! Всъщност... продължаваме – всеки от нас, където и да е, реализира нещата, научени през годините в Програмата“. 
Любомир Йорданов, Монтана 

„Искрено се радвам на уверените стъпки и успехите на ПДИ през тези 24 години. Гордея се с вас, колеги. Продължавайте все така напред и нагоре“.  
Петър Симеонов, София 

„Да ни е честит рождения ден на Програмата! След 24 години упорита работа на ПДИ ползите са видими за все по-голяма част от обществото, а институциите поне външно приеха, че това е естествено право на всеки. Много добре знаете обаче колко още проблеми, празноти, язви и пукнатини има в наглед по-приветливата картина на състоянието на достъпа на информация. Пожелавам си всички да сме здрави и все повече хора да използват инструментите, разработени благодарение на ПДИ! Желая чиновниците да спазват добросъвестно ЗДОИ и да не харчат пари от данъците ни, за да „бягат по тъча“! Стискам палци с всяка измината година да става все по-лесно, а далеч преди Програмата да ги закръгли сто, достъпът до информация да е процес, естествен като дишането. Честит празник“!
Тодор Гроздев, Пазарджик 

„Честит рожден ден, приятели и колеги! Дай Боже всички да сме на тази крехка възраст, макар че аз лично не се чувствам зле и на своите 64! Наздраве и да хилядите“! 
Христо Христов, Стара Загора

„Бавно, постепенно, сигурно и убедително ПДИ приближава „на попрището жизнено средата“. И въпреки предварителните очаквания в годините на прощъпулника й – в бурните години в края на миналия век – че ще тръгнем по правилния път на общуване между гражданите и институциите, почти четвърт век по-късно все повече обществото има нужда от нея – Програмата с голяма буква. Въпреки това, положените усилия от ПДИ са дали своята реколта, макар всяка година тя да е различна по размер, количество и качество. На стотици места в страната обаче – и при това неведнъж  – са посети семената на правилата за подаване и получаване на информация по въпроса как си върши работата администрацията на различните нива и в различните институции. Пожелавам на ветераните да продължават с възрожденски ентусиазъм да наливат разум в основите на все така непорастващата българска демокрация и с търпение да преодоляват видимите и невидимите препятствия всичко това да се случва в живота. А на младите им последователи – свеж и пълноценен принос в провеждане на целия обучителен и контролен процес, с надеждата, че по-доброто предстои, но и че борбата продължава“. 
Йордан Георгиев, Силистра 

„Честит празник, застъпници за истината за едно от основните човешки права“!
Веселка Венкова, София 

„Честит празник! Бъдете здрави и все така прекрасни и любими хора“!Илиана Иванова, Перник
„Как бързо минават дните... 24 години са само едно добро начало, което показа на всички, че правото на достъп до обществена информация е изключително необходимо. То прави обществения и политическия живот прозрачен, а хората - информирани с истината!За мен е чест да съм от екипа на ПДИ!Честита годишнина! Амбицията и вдъхновението от постигнатото досега да са винаги с вас“!
Калина Грънчарова, Тутракан

„Чудесно е да имаш толкова съмишленици в битката за свободата на информацията! Да виждаш и след 24 години същия ентусиазъм у хората, създали Програма Достъп до информация.24 години – това са много преодолени препятствия, много изкачени върхове, натрупан опит и мъдрост.За мен е гордост да съм част от координаторската мрежа на ПДИ! Благодаря на целия екип за подкрепата, която винаги сте ми оказвали!Бъдете здрави, все така борбени и инициативни“!
Дияна Бончева, Ямбол   

 „От позицията на изминалите 24 години, положението, уважението и общественият статус на ПДИ носят възходящата линия на фактор, с който се съобразяват, консултират и желаят да бъдат в партньорство. Това само по себе си е знак, че първоначалната цел е изпълнена, че оттук-насетне предстои устояване и отстояване на новите предизвикателства, пред които се изправяме всички ние, в идеята да защитаваме свободата на информация и свободата да бъдем себе си. Лично за мен ПДИ беше важна стъпка в моето развитие като журналист, впоследствие дълги години и като PR. Сега отчитам, че този опит ми е бил изключително полезен. Не само затова, че бях първият студент, завършил с дипломна работа върху ЗДОИ, с което определено се гордея. А защото имах изграден „друг“  поглед, натрупана практика в събирането на нарушения, отстояването на закона и ценностите, върху които той и ПДИ стъпват. Та, 24 години е много хубава възраст! Особено за институция, каквато е Програма Достъп до информация. Бъдете винаги търсещи и отстояващи! Такива, каквито ви помня от самото начало“! 
Светослава Русева, Търговище

„Честит празник, колеги! Успех на фондацията и на целия екип“!

Галина Константинова, Пловдив

 

 

„Пожелавам на екипа на ПДИ – упоритите радетели за достъп до информация, да продължава да бъде будната съвест на обществото“!
Антон Андонов, София

„Честита годишнина! Пожелавам на всички ни най-вече здраве, особено в днешните времена! Нека бъдем и достатъчно силни, за да отстояваме правото за достъп до информация. Във времена на несигурност, на лутане между истината и лъжата, на конспиративните теории и недоверието в институциите, най-много обществото ни има нужда от свободен достъп до информация. Благодарение на вас, колеги, неведнъж истината и справедливостта са възтържествували. Продължавайте със същия хъс, професионализъм и светлина в душите“!
Даниела Балабанова, Ловеч

„Фондация ПДИ започва да изпълва четвърт век, а сякаш вчера се е учредила и избира журналисти да направи мрежа, за да стигне реалната помощ в търсенето на информация за обществото. Тогава журналистиката бе силна и свободна, а партньорството в полза на хората – занимание полезно и приятно. Получи ни се! Честит рожден ден, колеги от ПДИ! Бъдете здрави и неуморни в работата си да правите хората арогантни със знанието как да намерят надеждната информация“.
Анелия Славейкова, София

„Информацията е сила и свобода, знание и шанс. Вече 24 години ПДИ отстоява изконното човешко право на достъп до важната и понякога жизненонеобходима информация. Днес сте ни още по-необходими...Честит празник! Бъдете здрави“!
Цветомир Цветанов, Видин

„В близо една трета от активния живот на ПДИ бях неин координатор в Кърджали и пред очите ми фондацията извървя уверено напредъка си до превръщането й в една от най-влиятелните неправителствени организации в областта на правото да сме информирани. Няма да е пресилен изводът, че с настойчивост, законодателни инициативи, последователните изисквания към институциите да бъдат прозрачни за журналистите и гражданите, ПДИ практически отвори тежки административни врати в името на това обществото да е информирано по важни теми. С правна подкрепа фондацията се превърна в изключителен партньор на журналистите в пътя им към разкриването на истината по значими въпроси дори и през съдебни дела. В Кърджали беше един от първите семинари с представители на медиите и срещата протече при изключителен интерес, тъй като вече имаше колеги в съдебни дела за публикувани материали. Смятам, че ежегодният рейтинг на ПДИ, при който се оценяват интернет страниците на над 500 институции и общини държи хората, облечени във власт, в кондиция, дава им ориентир, чрез който да отговарят на актуалните потребности на гражданите от информация. Фактът, че ПДИ е в публичното пространство близо четвърт век, говори, че нейните създатели са откликнали на една потребност на обществото да иска да знае и да може да се бори за правото си на информираност. Тази впечатляваща във времето жизненост е знак, че е намерен не само точният модел, но и пътят за неговото развитие по начин, полезен за на пръв поглед  формации с различни интереси в достъпа до информация.Пожелавам същата борбеност, респектираща институциите, в името на голямото право – гражданите да търсят информация по значими за тях и обществото въпроси и да знаят, че тя им се дължи“. 
Вълчо Милчев, Кърджали

„За едно дърво 24 са никакви години, но ПДИ не е дърво. Човек на тази възраст е все още младеж, а фондацията е далеч по-зряла. За пътешествие до непознати планети 24 години са много, но ПДИ е точно такова пътешествие, в което аз щастливо участвах, макар и за малко. Продължавайте да пътешествате и да откривате!
Цветан Тодоров, Ловеч 

„Мислех тук да оставя само една „свобода“ като пожелание и това да е всичко, а за финал мислех да добавя „да бъдем здрави“ и край. Това щеще (може би) да е достатъчно, защото в тези думи има избор, има и късмет. Така че пожелавам на всички (ни) късмета да правим изборите, които ни дават свободата да бъдем здрави - всецяло и колкото се може по-дълго. Накратко: Да бъдем! Честити 24“!
Рени Христова, Монтана

„Честит празник на ПДИ! Програма Достъп до информация вече се възприема като синоним на обществена информираност по най-значими теми. Искрени поздравления на екипа за всеотдайните усилия, старанието и упорството при отстояване на благородната кауза за информираност на гражданското общество. Защото без прозрачност и информираност истината остава скрита, а само истината ни прави свободни. Дерзайте“!
Светослав Стефанов, Велико Търново

„Всеки рожден ден е и време за равносметка. Сещам се за едни думи на Константин Иречек, които ще нагодя за нашия празник. Вие, мили хора и съратници, сте преди всичко можещи! И наистина правите толкова много с толкова малко! С една цел – благото на общността! Достъпът до информация е и достъп до свобода! Тази свобода, която на моменти сякаш губим по една или друга причина. Тази свобода, която намирам вече над 20 години в прекрасния екип на ПДИ! Не губете хъса, волята и амбицията си! Дерзайте, защото сте полезни на другите! И БЪДЕТЕ“!Владимир Симеонов, Благоевград
„Скъпи приятели,За мен е чест, че бях сред координаторите на ПДИ. Убеден съм, че тези 24 години не са достатъчни. Знам, че имате още какво да дадете на обществото. Вярвам, че ще намерите сили да го направите. Бъдете здрави и още по-ентусиазирани в търсене на истината“.
Ангел Трайков, Шумен

„Честит да е целият екип на ПДИ! Честити да са и всички, които търсят, не се отказват и бранят достъпа до информация! Защото липсата на информация ражда тъмнина, бездуховност и фалш. Бъдете здрави, упорити и не се отказвайте от онова, което с годините сте доказали, че умеете! Честит празник“!
Петромира Кирчева, Добрич

„Участието ми в ПДИ повиши самочувствието ми на гражданин, който има право да търси и да получава отговори по общественозначими теми, от което се възползвам и днес. Благодаря ви и ви желая здраве и енергия да помагате неуморно, защото вие имате силата да променяте обществените нагласи! Честити да сте“!
Корнелия Бояджиева, Пловдив

„Да бъда част от екипа на ПДИ е едно от най-хубавите неща, които са ми случвали в професионален план. Бъдете честити с младежката си възраст и да стигнете преклонна“!
Емилия Димитрова-Данкова, Севлиево

„Честита годишнина! 24 години борба отстоява основното ни човешко право в нашата държава. И тази борба няма спиране. Днес го осъзнаваме повече от всякога. Екипът на Програма Достъп до информация в тези трудни времена не отстъпва и крачка от каузата си – постигането на истината. Благодарение на това надеждата е жива.Бъдете все така силна опора и вдъхновение за своите съратници и последователи в цялата страна“! 
Иванка Ламбева, Кърджали 

„Честити 24 години на Програма Достъп до информация! Направеното е много и неоценимо. Но трънливият път продължава, защото обществените институции все повече се затварят и още по-криво разбират прозрачността, смесвайки я с лустрото на пиарските съобщения и изяви. Който търси – намира, защото в днешните смутни и пандемични времена прозрачността на информацията е още по-важна и мисията на ПДИ е още по-ценна и отговорна. Пожелавам на целия екип здраве, хъс, напоритост и успехи в отстояване на правото обществото да знае истината чрез безпрепятствен достъп до информация“. 
Здравка Маслянкова, Велико Търново


Поздравления за празника от колеги, партньори, съмишленици и приятели:

„Честито на ПДИ ! Все така успешно и през следващия четвърт век“!
Румяна Бъчварова

„Честито на целия екип и продължавайте все така Смело напред“!
Иванка Цанкова

„Гергана, Сашо, да ви е честита годишнината на ПДИ и още много години да борите силите на мрака“!
Юлиана Методиева

„Честито на целия екип! Бъдете здрави, все така вдъхновени и с творческа енергия в благородната мисия за публичност и прозрачност на всички управленски дейности на институциите в България“!
Михаела Малеева

„Честита да си Гергана, и ти, и целият екип! Щастлив съм, че бях, макар и за малко, част от това толкова важно за обществото ни начинание“!
Светлозар Желев

„Честита годишнина! Всички от прекрасния ви екип да бъдете живи и здрави! Да отстоявате и в бъдеще смело правото на достъп до информация! ПДИ са не само наш коректив, но съветници, приятели и партньори“!
Таня Балабанова

„Честито, Гергана! За 24 години се утвърдихте като истински силна организация, която прокарва път на истината, въпреки съпротивата отвсякъде. Наздраве и успех и за следващите 25 години“.
Николай Младенов

„Да сте живи и здрави всички, Гергана. Благодаря за помощта и всичко, което правите, за да живеем по-добре“.
Росен Босев

„Най-полезната структура на гражданското общество у нас, вече толкова години“...

Красен Станчев

 

 

„Искрени честитки, драга Гергана и на тебе и на целиот тим професионалци и прекрасни луѓе“.
Герман Филков

Congratulations!
Игор Розкладай

„Здрави и все така упорити бъдете! Честит празник“.
Доротея Дачкова

„Честито“!
Юлиян Попов

„Честито, дръжте се, времената пак се влошават“!
Стефан Попов

„Честити да сте! Вашата работа е в основата на всички наши граждански права, включително и правото на пряко вземане на решения“!
Даниела Божинова

„Честито! Добре, че ви има“!
Ирина Недева

„През годините станахте институция, бъдете честити и все така успешни“.
Васил Чобанов

„Честит празник. Вие сте от строителите на съвременна България“!
Тома Белев

„Честит празник, Гергана Жулева, Александър Кашъмов,на вас и на целия екип на ПДИ! 24 години си е почти четвърт век. Добре, че ви има. Благодаря за всичко, което правите“!
Красимира Величкова

„Да сте честити“!
Зелма Алмалех

„Честити да сте! Все така енергично да браните каузата си“!
Лидия Йорданова

„Честит пълник! Продължавайте все напред със същия чист устрем“!
Катина Клявкова

„Поздрави и прегръдки! Успех и признание, скъпи приятели“!
Елена Кабакчиева© 2020 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.