Фондация Програма Достъп до Информация
ОЩЕ ОТ БРОЯ:
Новини
Подбра Ралица Кацарска, ПДИ
Ралица Кацарска
Ралица Кацарска

Пет години Закон за достъп до информация в Бразилия. До каква степен законът на Бразилия за достъп до информация (ATI) работи пет години след приемането? И какво може да се направи за неговото усъвършенстване? Върху тези въпроси разсъждават авторите на статията „От тъмнина към прозрачност? Оценка на достъпа до информация в Бразилия пет години по-късно“ (From opacity to transparency? Evaluating access to information in Brazil five years later). Въз основа на официални данни и интервюта с политици и архивисти, статията предоставя описание и статистически данни за изпълнение на задълженията, свързани с достъпа до информация. Според нея по-малко от 50% от заявленията в Бразилия получават отговори от агенциите и при повече от 50% отговорът се получава по-късно от определения в закона срок. Основният извод е, че Бразилия спешно трябва да инвестира в по-добро управление на информацията и да даде повече правомощия на контролните институции, които следят за прилагането на закона. Препоръчва се създаването на наднационална институция като Националния институт за информация в Мексико (INAI). Също така се препоръчва създаване на онлайн платформа, където гражданите да подават заявления за достъп до информация, да получават отговори и да се качват жалби на откази. 
Пълният текст на статията четете тук

 

Няколко години са необходими на вътрешното министерство (Home Office) на Великобритания, за да отговори на заявления за достъп до информация. При 192 случая на достъп до информация, постъпили през последните три години, Home Office се нуждае от повече от година, за да отговори. Това се разбира от отговор на заявление, подадено от БиБиСи относно изпълнението на Закона за достъп до информация, чиято обработка отнема 7 месеца. Отговорът е получен едва след като БиБиСи подава жалба при Информационния комисар и той инструктира Home Office да отговори. Законоустановеният срок за отговор на заявления за достъп до информация във Великобритания е 20 работни дни.

Източник: БиБиСи

 

Среща в ЮНЕСКО за достъп до информация. На 3 септември в ЮНЕСКО, Париж се проведе среща посветена на спорния въпрос как да се измерва изпълнението на законите за достъп до информация. Основната цел на срещата е да определи дали правителствата изпълняват Стратегическата цел за развитие на достъпа до информация (SDG 16.10.2), според която те: „трябва да гарантират публичен достъп до информация и защита на основните свободи в съответствие с националното законодателство и международните споразумения“. В срещата участваха Пол Маасен (Партньорство за открито управление), Лора Нюман (Картър център), Тоби Мендел (Център за право и демокрация), Хелън Дарбишър (Access Info Europe), Дейвид Банисар (Article 19), представители на Глобалната мрежа на разследващите журналисти, IFEX, Африкански център за свобода на информация, Световната банка, Световен форум за развитие на медиите.

Източник: Eye on Global Transparency© 2018 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.