Подбра Ралица Кацарска, ПДИ
Ралица Кацарска
Ралица Кацарска

РУСИЯ: АКТИВИСТ И АДВОКАТ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА Е АРЕСТУВАН. Иван Павлов, адвокат и активист в правозащитни кампании, е задържан в Москва след като Федералната служба за сигурност (ФСБ) рано сутринта на 30 април e претърсилa хотелската му стая. Павлов e бил на път за изслушване по делото на журналиста Иван Сафронов. Павлов е ръководител на Екип 29 (Команда 29), сдружение на адвокати и журналисти, борещи се за правата на руските граждани за достъп до и споделяне на информация. Понастоящем Екип 29 представлява и Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални в съдебен процес.

Иван Павлов е обвинен в „разкриване на данни от предварително разследване“ по Член 310 от Наказателния кодекс (НК). Този член предвижда едно от следните наказания – глоба от 80 000 рубли; принудителен труд до 480 часа; поправителен труд до две години; задържане до три месеца. Иван Павлов е бил откаран за разпит в Следствения комитет на Русия (Следком). Служители нахлули в апартамента на Павлов в Санкт Петербург, докато съпругата му Екатерина Павлова била там. Офисът на Екип 29 в Санкт Петербург също е претърсен от Следствения комитет, служителите на реда нахлули и в дома на Игор Дорфман, служител по сигурност на информацията в Екип 29. Няма повече новини за Дорфман след той спира да отговаря на телефонните обаждания. 

ATICLE 19 призовава за незабавно прекратяване на съдебния тормоз над Иван Павлов и Екип 29. 

Източник: ARTICLE 19

* * *

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ МИСЛИ ЗА ЗАКОН ЗА СВОБОДА НА МЕДИИТЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА. Необходими са по-добри инструменти на ЕС за защита на свободата на медиите като „стълб на демокрацията“, а не просто като играч в националната икономика, заяви на 3 май заместник-председателят на Комисията на ЕС Вера Йоурова по повод Световния ден на свободата на пресата. Йоурова уточни, че обсъжда с комисар Тиери Бретон да се излезе със „закон за свобода на медиите“ през следващата година, за да се даде на Европейския съюз средство за защита на свободата на пресата в цяла Европа. 

Свободата на медиите е част от първия годишен преглед на върховенството на закона, където Комисията обръща внимание на ключови аспекти на демокрацията в държавите членки. 

Източник: euobserver

* * * 

3 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН НА СВОБОДНАТА ПРЕСА.
През 1993 Общото събрание на ООН провъзгласява 3 май за Световен ден на свободата на печата след препоръка, приета на двадесет и шестата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1991 година. Тя служи като повод за информиране на гражданите за нарушенията на свободата на печата. И е напомняне, че публикации и медии са цензурирани, глобявани, спирани, а журналисти, редактори и издатели са тормозени, атакувани и дори убивани по целия свят.

Тазгодишната тема на 3 май е „Информацията като обществено благо“ (Information as a Public Good) и служи като призив за утвърждаване значението на информацията и като изследване на това, което може да се направи в създаването, разпространението и приемането на съдържание за укрепване на журналистиката и за повишаване на прозрачността.

Източник: ЮНЕСКО

* * *

ОБЩИЯТ СЪД НАМАЛИ СЪДЕБНИТЕ РАЗХОДИ, ПРЕДЯВЕНИ ОТ FRONTEX СРЕЩУ АКТИВИСТИ ЗА ПРОЗРАЧНОСТ. На 19 април 2021 Access Info съобщи за решение на Общия съд на Европейския съюз, в което се казва, че  FRONTEX (Европейска агенция за гранична и брегова охрана) е издала сметка за преувеличен съдебен разход в размер на 23 700 евро на двама активисти за прозрачност за загубено от тях дело и че тази сума трябва да се намали на 10 520 евро. Сметката била връчена на Луиза Изузкиза и Арне Семсрот от FragDenStaat, които отишли в Общия съд в Люксембург, за да получат документи, свързани с операциите на Frontex за контрол на мигрантите през 2017 в Средиземно море. След като загубили делото, те трябвало да платят огромното адвокатско възнаграждение. Общият съд постановява, че таксуваното време за частен адвокат е прекомерно – „предложените часове не изглеждат обективно необходими“, и че Frontex е начислил пътни разходи до Брюксел, „без да обясни защо е било необходимо“.

„Много е тревожно, че институция на ЕС сплашва двама членове на европейското гражданско общество по този начин. Добре е, че размерът на таксата е намален, макар 10 000 евро да са много пари“, каза Хелън Дарбишър, изпълнителен директор на Access Info.

Източник: Access Info Europe

* * *

СРЕДИЗЕМНОРИЕТО: ЕВРОПЕЙСКАТА КОНТАКТНА ГРУПА ЗА ТЪРСЕНЕ И СПАСЯВАНЕ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПРОЗРАЧНОСТ. В отговор на продължаващите смъртни случаи в Средиземно море, Европейската комисия създаде „Контактна група за търсене и спасяване“, съставена от органите на държавите-членки на ЕС. Целта е да се създаде „структурирана рамка за сътрудничество на ниво ЕС, за да се осигури бърза реакция в случай на събития в морето, както и поддържане на безопасността на корабоплаването и осигуряване на ефективно управление на миграцията“. Месец след първото си заседание, смъртните случаи продължават, липсва помощ за бедстващи кораби в Средиземно море, а контактната група не успява да изпълни собствените си изисквания за прозрачност. Според тях трябва да се публикуват имената на националните власти, участващи в групата – един експерт по миграционни въпроси и един експерт по издирване и спасяване, за предпочитане на ниво ръководител на отдел. Това обаче не е направено. Също така групата трябва да публикува програмите на срещите си, бележките от тях и становищата на участниците.  Все още не е публично достъпна програмата от първата среща на групата, състояла се на 22 март. 

Източник: Statewatch

© 2021 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.