Подбра Ралица Кацарска, ПДИ

3 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН НА СВОБОДАТА НА ПЕЧАТА

 

Преди 30 години (1993 г.) Генералната асамблея на ООН обявява 3 май за Световен ден на свободата на печата. Темата на тазгодишното честване е „Формиране на бъдеще за правата: Свободата на изразяване като двигател на всички останали права на човека“.

 

Независимата преса и медийно грамотната общественост са от съществено значение за справяне с най-големите информационни предизвикателства на нашето време – дезинформацията, речта на омразата, прекомерното модериране на съдържанието и ниското ниво на прозрачност. Насърчаването на здравословен климат за медийната грамотност стимулира свободата на изразяване и другите права на човека и подпомага взаимното им укрепване.

 

Световният ден на свободата на печата се отбеляза с пленарни заседания с участието на изтъкнати защитници на правата на човека, активисти за свобода на печата, медийни лидери и известни журналисти. Програма на събитието четете ТУК.

 

На 1 май Колумбийският университет в Ню Йорк организира научна конференция на тема „Ролята на академичната общност за защита свободата на словото като двигател за други права на човека“.  В първата част на конференцията е отбелязан приносът на академичните среди за по-доброто разбиране на предизвикателствата, свързани с безопасността за журналистиката и свободата на медиите. Втората половина на конференцията е панелна сесия, включваща доклади, посветени на актуалните предизвикателства пред свободата на изразяване като двигател за други човешки права.

 

Представителят за свобода на медиите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ОССЕ в Европа и ЮНЕСКО организираха съпътстващо събитие, озаглавено „Как да изградим по-здравословна онлайн информационна екосистема, за да гарантираме достъп до информация от обществен интерес“. Тъй като цифровите платформи продължават да преобразуват и драстично да променят медиите и потреблението на информация, , на тази сесия се разгледаха начините за по-нататъшно насърчаване на по-здравословно онлайн информационно пространство, което да гарантира достъпа на гражданите до обществена информация, за да се даде възможност за демократичен дебат, мир и сигурност.

 

На събитието се обсъдиха не само начините за справяне с вредите за обществото, причинени от системите за управление на онлайн съдържанието, но и се обърна специално внимание на начините за използване на цифровите технологии за осъществяване на демократичната роля на медиите и насърчаване на правата на човека онлайн.

 

По случай Световния ден на свободата на печата, ARTICLE 19 беше домакин, водещ и участник в широк спектър от събития. Акцентите включват:

  • Представяне на глобалния доклад на ARTICLE 19 "Как съдилищата реагират на SLAPPS?" – анализ на стратегическите съдебни процеси за участие на обществеността.
  • Специални докладчици представят Съвместната декларация за 2023 г. относно свободата на медиите и демокрацията по време на официална конференция на ЮНЕСКО в централата на ООН в Ню Йорк, организирана от ARTICLE 19.
  • Жените журналисти: Как тяхната устойчивост може да повлияе на разработването на публични политики в световен мащаб – спонсорирано от ARTICLE 19.

 

Източник: UNESCO и ARTICLE 19

 

* * *

 

Казусът АЕЦ „Белене“

 

Проф. Георги Касчиев, ядрен физик и експерт, Александър Кашъмов, изпълнителен директор на фондация „Програма достъп до информация“, и адв. Анастас Пунев, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ обсъдиха във видеоподкаст темата, свързана с делата за законност и прозрачност на проекта АЕЦ „Белене“.

 

Дискусията се фокусира върху продължаващата вече две десетилетия тема за обосноваността на проекта, в това число водените с подкрепата на ПДИ дела за законността на решенията за изграждане на централа през 2004 – 2006 г. и 2021 – 2022 г., както и липсата на каквито и да е достъпни документи преди референдума през 2013 г.

 

Видеото е част от дискусиите "Дела и демокрация", посветени на съдебните дела, съпътстващи демократичните процеси в България, с представяне на съдебната практика у нас и развитието на законодателството, в контекста на европейските ценности и с фокус върху върховенството на правото като условие за демократичното развитие на обществото.


* * *
ДОКЛАД НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ОМБУДСМАН ЗА 2022 ГОДИНА

 

Омбудсманът публикува годишния си доклад за 2022 г., като най-голям процент от жалбите са свързани с прозрачността и отчетността (32%). Това съобщи пресслужбата на Европейския омбудсман, Емили О`Райли на 25 април. 

 

В доклада се прави преглед на ключови области от работата на омбудсмана, като например предложенията ѝ към Европейската комисия, Европейската централна банка и Европейската инвестиционна банка за по-добро управление на процесите във връзка с преместването на техни служители на работав частния сектор (т. нар. "въртящи се врати" – revolving doors).

 

Докладът се фокусира и върху работата на омбудсмана по достъпа до документи, включително практическите ѝ препоръки за администрацията на Европейския съюз по отношение запазването на работни текстови съобщения и чатове в интернет. В доклада са включени проучването на това как Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) спазва задълженията си в областта на основните права и призива на Емили О`Райли към Европейската комисия да осигури балансирано представителство на интересите във връзка с Общата селскостопанска политика на ЕС.

 

През 2022 г. Европейският омбудсман е започнал 348 разследвания, включително четири по собствена инициатива. Средната продължителност на едно разследване е под шест месеца, като почти половината (48%) от разследванията са приключени в рамките на три месеца.


Източник: Европейски омбудсман


* * *  

 

СТРАТЕГИЯ НА КОНВЕНЦИЯТА НА ООН СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА ЗА 2023-2026


През месец април глобалната инициатива на гражданските организации за прилагане и наблюдение на Конвенцията на ООН срещу корупцията (UNCAC) публикува новата си стратегия, която има за цел да овласти гражданското общество и да постигне нейното по-прозрачно и ефективно прилагане.

 

Стратегията "Овластяване на гражданското общество за прозрачно и ефективно прилагане на UNCAC" е разработена след консултации с Борда, филиали и членове от глобалната мрежа на организацията и определя следните приоритети: 

1.            По-добро прилагане на Конвенцията (UNCAC).

2.            По-твърди антикорупционни стандарти и действия, насочени към преодоляване на пропуските и слабостите в настоящата рамка.

3.            Сигурна, благоприятна и приобщаваща среда за гражданското общество, която да допринася за усилията за борба с корупцията.

 

Коалицията UNCAC  е създадена през август 2006 година и обединява усилията на гражданското общество на международно, регионално и национално ниво за популяризиране ратифицирането, прилагането и мониторинга на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Конвенцията е приета от Генералната асамблея на ООН през 2003 година и е единственият правнозадължителен международен антикоорупционен механизъм.  България ратифицира през септември 2006 година.


Източник: UNCAC

 

* * *


ПДИ С НАГРАДА ЗА ПРИНОС В ИЗГРАЖДАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА ПРИНЦИПИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА

 

Преди 18 години, на 27 април 2005 г., фондация „Програма достъп до информация“, представлявана от изпълнителния директор Гергана Жулева, получи първа награда „Темпълтън“ в категория „Етика и ценности“ за усилията си да направи работата на Българското правителство по-прозрачна и отговорна чрез провеждане на изследвания, предоставяне на становища, и представителство в съдебни дела. 

 

ПДИ бе удостоена и с приз „Темпълтън“ за цялостно институционално развитие .

 

Отличията бяха връчени на Петия годишен форум на свободата в Маями, на който присъстваха повече от 300 участници от 49 държави.

 

Наградата „Темпълтън“ е учредена и се връчва от Фондацията за икономически изследвания „Атлас“.

 

© 2023 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.