Николай Цветков от Варна получи „Златен ключ“ за упоритостта и последователността, с които отстоява правото си на достъп до информация

Николай Цветков с наградата
Николай Цветков

От години търсиш обществена информация, носител си на грамота в същата категория за 2008. Очакваше ли и „Златен ключ”?

 

Малко съм изненадан, не зная с какво съм заслужил. Вярно е, че много нерви и време изхабих, за да принудя администрацията на Община Варна да е малко по-отворена към гражданите и да им дава информация. От 7 години подавам заявления. Първите една-две години от общината изобщо не отговаряха на заявленията. Отидох да видя защо няма отговор. Един високопоставен служител ми каза: „Ти пускай заявления по ЗДОИ, аз ще ги събирам, ще ги предам после за вторични суровини и ще отидем да се почерпим”.  Е, това ме амбицира да водя и съдебни дела, което донякъде имаше положителн ефект.

 

Активен си в отразяването на различни граждански инициативи от медиите.

 

Когато практики като описаната по-горе станат достояние на медиите, на цялото общество, едва тогава от институцията се стряскат. Особено ефективен бе моя почин да принудя кмета да започне поне малко да оправя инфраструктурата на града. За целта бях сложил негови портрети в уличните дупки, след това кръщавах дупки на негово име. Една от тях е „Дупка-пещера Кирил Йорданов 4ти мандат”. След като медиите го отразиха, 12 часа по-късно дупката бе запълнена. Друг пример: с един приятел играхме голф за купата на заместник кмета Антон Жожев на една пълна с дупки улица във Варна - „Никола Козев”. Ефектът беше шокиращ.След около месец цялата улица бе преасфалтирана. Когато човек не може по стандартния начин с правни действия да принуди властимащите да си вършат работата, може и с нестандартни похвати.

 

Като почетен член на Съюза на инвалидите отговарям за връзки с медиите. Познавам журналисти от Варна, София и извън страната. Наскоро във Варна гостуваха руски журналисти. Разказах им за ПДИ, за начина, по който помага на граждани при търсенето на информация. Бяха изненадани, че фондацията помага безвъзмездно. 

 

За какво подаде първото си заявление за достъп?

 

Беше свързано с управителя на общинското предприятие „Спортни имоти”– Петър Пасев. Носеше се слух, че той е поставил ултиматум на кмета и администрацията, че ако не го оставят на тази длъжност, ще се хвърли от Аспаруховия мост, и че притежава дебела папка с компромати срещу кмета. Тъй като не вярвам в слухове, подадох заявление, питайки кмета дали Петър Пасев е започнал компроматна война и дали държи компромати. Така и не получих отговор. Още нямах опита да водя съдебни дела, но направих 50 копия на заявлението за достъп, махнах само презимето, адреса и телефона. И се качих на 13-ия етаж на Община Варна и започнах да ги раздавам - по едно копие във всяка канцелария. Така цялата община разбра, че има съмнения, че Пасев притежава компромати срещу Кирил Йорданов.

 

Коя е най-значимата информация, която си получил по ЗДОИ?

 

Старият договор за т. нар. Общинска полиция. Той е сключен през 2000 между ОДП-Варна и кмета. Поисках копие на договора от директора на ОДП-Варна. Отказа с мотива, че бил секретен и мога да наруша ефективно изградената рамка за сигурност в Община Варна. А заместникът му бе написал писмо до кмета, че ако Николай Цветков поиска този договор, областната дирекция не е съгласна да му бъде предоставен. Аз не бях подавал заявление до кмета, тоест кметът не ги е питал за мнение. Те превантивно са му писали, че не желаят този договор да се разпространява. След това го поисках от кмета, той също ми отказа. Тогава адвокат Марин Маринов ме посъветва да заведа съдебно дело срещу отказа на кмета. Спечелихме делото на две инстанции. Получих договора и сега той е в Интернет. Всеки, който иска може да изпише в Гугъл – договор общинска полиция Варна и ще види съдържанието. Според мен има доста нередни неща. В края му има една таблица, в която пише Началник група – (това е шефът на Общинска полиция) – 1290 лв. Тоест по онова време, той е получавал това възнаграждение от общината.

 

Какви са последните инициативи, които си предприел?

 

Подадох заявление за достъп до министъра на вътрешните работи във връзка с протестите за недопускане на коли в Морската градина. След последния протест, за който имаше разрешение, пред нас спря полицейски микробус. От него излязоха десетина полицаи. Изискаха личните карти на протестиращите. Та питах министъра дали шефовете на тенис клуб „Черно море – Елит” са се обаждали на директора, или на началника на Второ Районно да ни проверяват. И на чие подчинение е полицията във Варна – на министъра на вътрешните работи или на шефовете на „Черно море – Елит”. И дали има корупционни схеми във Второ Районно управление - Варна. Комисар Димитър Димитров ми отговори, че във Второ Районно управление няма корупционни практики. Ако някой твърди, че има, аз имам документ, че няма…

 

Как ЗДОИ помага на гражданите?

 

Помага им да си съставят собствено мнение за дейността на институциите. Освен това, когато съответен договор или документ може да бъде изискан от гражданин, това стопира евентуалните корупционни практики в съответните институции.

 

Как да се мотивират гражданите да търсят по-активно информация?

 

Ще се мотивират, когато положението стане нетърпимо. Във Варна в началото бе много трудно. Не знаех, че има Закон за достъп до обществена информация. Не знаех, че има ПДИ. Един приятел от София ми спомена. Ако помните, дойдох специално да се запозная с екипа. Много бях учуден, че помощта на ПДИ е безрезервна. ПДИ оказва много мощно влияние върху достъпа до информация на различни институции. Сам не бих могъл да се преборя нито с кмета на Варна, нито с министъра на вътрешните работи, нито с друга институция.

 

Разговора води:

Диана Банчева, ПДИ

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.