С Лалка Златанова, главен редактор на Дарик радио – Пловдив, разговаря Катерина Коцева, координатор „Комуникации“, ПДИ

Николай Неделчев

Лалка Златанова, "Дарик радио" - Пловдив 

 Какъв е смисълът/посланието на наградата за Вас?

 

За мен посланието е не само към колегите-журналисти, които според мен ежедневно трябва да използват Закона за достъп до информация (ЗДОИ), но и към всички българи, които са активни граждани и искат да получат данни от дадена институция. В последно време това става все по-трудно. И конкретният случай доказва това - дори Специализираната прокуратура отказва да даде информация, а е задължена да го прави по закон.

 

Хубаво би било, ако хората са по-информирани и знаят, че е много лесно да се работи със ЗДОИ. Попълването на едно заявление отнема изключително кратко време. В наши дни буквално трябва да бомбардираме институциите със заявления за достъп до информация – и ние журналистите, и неправителствените организации, и всеки, който има стремеж да разбере истината.

 

Как ви помага ЗДОИ В работата като журналист?

 

Преди началото на церемонията за Деня на правото да знам, отворих една от папките в компютъра си, която е специално за заявленията по ЗДОИ и официалните отговори, които сме получавали. Дадох си сметка от колко много години се възползваме от правото си, съгласно закона и съдействието на ПДИ. Екипът на „Дарик Пловдив“ работи съвместно с адвокат Кирил Терзийски от правния екип на ПДИ, който също е от Пловдив.

 

Ето например, една новина от 24 юли 2019 година, която гласи: "Дарик спечели: Заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“ са публични, постанови съдът". Тогава спечелихме дело срещу отказ да се предостави информация на дългогодишни журналисти от Пловдив, лично адвокат Александър Кашъмов бе тук на делото.

 

Сред институциите, от които редовно търсим информация, е Окръжна прокуратура – Пловдив. Отбелязвам, че оттам вече ни отговарят още на следващия ден. Сигурна съм, че ЗДОИ има възпитателен характер за всички институции. Те трябва да отговарят на въпросите, които са по обществено значими теми. В „Дарик радио“ не се отказваме лесно, дори ако не искат да ни изпратят информация след първото заявление или казусът е заплетен.

 

През последните години работим по едно разследване, свързано с опит за източване на европейски средства за ремонт на манастира „Свети Георги“ в Белащица. Много заплетен казус. Писали сме заявления до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), до Окръжна прокуратура – Пловдив, Държавен фонд “Земеделие“, главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерство на културата, до Агенцията за държавна финансова инспекция. Всички институции ни отговориха и ни предоставиха информация. Излъчихме и публикувахме много материали и смятам, че помогнахме да се предотврати схемата за източване на средства. Важно е обаче да се помогне и на монахините в манастира, а това вече зависи само от Пловдивска митрополия.

 

Думите ви потвърждават, че използвате закона, за да възпитавате институциите.

 

Да. Оказа се, че ЗДОИ възпитава институциите. Сега в момента работим по едно друго разследване. Ще се наложи да искаме информация и от НАП. Става въпрос за незаконни действия в размер на 100 милиона лева.

 

В тази връзка ми се иска да предложа, ако е възможно, да изискаме от институциите по-кратък срок за отговор по ЗДОИ. За журналистическите проверки и разследвания предвиденият срок е много дълъг период. Радиото и интернет са най-бързите медии. Понякога е нужно да получим отговор в рамките на няколко дни, ако не и по-бързо.

 

Каква е мотивацията Ви?

 

От 25 години работя в „Дарик радио“ и моята мотивация винаги е била да даваме информация , която е полезна за хората, която ще направи живота им малко по-добър или самите те ще бъдат по-информирани, когато има се налага да вземат важни решения.

 

Правилната информация, в правилното време ни доближава до истината, а истината е най-ценното, което можем да имаме днес в морето от дезинформация. Благодарна съм, че хората все още имат доверие на „Дарик радио“ и се надявам и занапред да е така.


Какво е да си разследващ журналист в България?

 

Поради многото отговорности, които имам, като главен редактор и управител на „Дарик Пловдив“, е необходимо да отделям от личното си време за оперативна работа, задълбочени проверки и разследвания. Понеже този „Златен ключ“ е свързан с работата на Прокуратурата, се сещам за случай отпреди 15 години. Става въпрос за разследване, свързано с каналите за износ на антики от България, за което знаеха служители на високи позиции в НС „Полиция“ и в НС БОП, на които имах доверие. Папката с документите занесох лично до Главна прокуратура, но изненадващо и за мен, никой не пожела да ги погледне. Тогава бях готова да се откажа от професията. Днес обаче се радвам, че през изминалите години сме търсили истината по различни казуси и сме я намирали – с много колеги, които са били част от екипа на „Дарик Пловдив“.

 

Съветът ми към младите журналисти, които искат да разследват, е да действат смело, но разумно; винаги да се консултират с доверен юрист, тъй като е много важно да внимаваме какво казваме и как го казваме; и разбира се, да ползват ЗДОИ.

 

За нас е много важно да разчитаме, че юристите от Програма Достъп до Информация са наш гръб. За успеха на съвместната ни кауза, е много важно отказът на информация да се оспорва и с юридически аргументи. Случаят със Спецпрокуратурата е доказателство за това и аз благодаря на адв. Кирил Терзийски и екипа на ПДИ.

==============================================  

 

 

 

 

Кампанията за Международния ден на правото да знам се провежда в рамките на проектите „Консултативен център за достъп до информация и прозрачност“, изпълняван от Програма Достъп до Информация, подкрепен с грант от Фондация "Америка за България", и проект Форум „Достъп до информация“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

© 2022 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.