Михаил Лисков води обречена война срещу достъпа до информация

Божидар Събев, координатор на ПДИ в Хасково
Божидар Събев
Божидар Събев

Градоначалникът на Харманли Михаил Лисков от години води  обречена война срещу достъпа до информация. Кметът губи второ дело по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) за по-малко от половин година. И двете дела са спечелени на първа инстанция в Хасковския административен съд от журналиста и издател на в. "Новини" и собственик на инфосайта "Сакар нюз" Иван Атанасов. Лисков се "прочу" и с абсурдната си заповед от лятото на 2011, когато забрани на служителите в Районната избирателна комисия да съобщят имената на регистрираните за участие в местните избори кандидати за кметове на Община Харманли. Сигналът до Програма Достъп до информация тогава бе подаден от журналиста Георги Пеев от регионалната кабелна телевизия "Рекординг". Заради силния обществен и медиен натиск Лисков отмени абсурдната си заповед още същия ден.

Не така обаче процедира общинската администрация в двата казуса с Иван Атанасов. Понеже са тясно свързани, да припомним и първия. През 2011 Атанасов иска със заявление по ЗДОИ доклада на Агенцията по държавен и финансов контрол и какви нарушения са открити в Община Харманли. За доклада в публичното пространство се коментира, че са открити

 

над 30 груби нарушения в общината

 

за които агенцията й е наложила санкции. Кметът Лисков отказва информацията под предлог, че откритите нередности се оспорват в съда и текат дела за всяко от тях. 

Така на 9 декември 2011 с помощта на адвокат Кирил Терзийски от правния екип на ПДИ е заведено дело в Хасковския административен съд. На 30 януари 2012 магистратите решават, че кметът на Харманли е отказал неправомерно информацията. Общината обжалва решението и делото е насрочено за 23 януари 2013 във Върховния административен съд в София.

На първото дело Атанасов остава изумен, че кметът Лисков е прибягнал до услугите на адвокатска кантора от София, въпреки че в Харманли и Хасково има достатъчно компетентни юристи. Според Атанасов това е необосновано пилеене на парите на данъкоплатците в Харманли. Той предполага, че освен по-високи хонорари, столичните юристи получават пари и от общината за командировъчни и пътни разходи. (Разстоянието от София да Харманли е 260 км). Логично се стига до

 

ново заявление по ЗДОИ

 

Този път Атанасов иска да научи колко общински пари са платени на столичната адвокатска кантора, чиито услуги ползва. В заявлението са поискани точните суми не само за хонорарите на адвокатите, но и тези, които са им платени като командировки и пътни.

Следва мълчалив отказ и ново дело по ЗДОИ, заведено срещу кмета Лисков от Иван Атанасов. Отново адвокат на Атанасов в правния спор е Кирил Терзийски от ПДИ. Делото е спечелено след като със свое решение от 13 май 2012 Хасковски административен съд решава, че отказът е неоснователен. Според съда има надделяващ обществен интерес и общината е длъжна да предостави исканата информация. 

До края на май 2012 Иван Атанасов все още не е получил известие дали кметът Лисков ще обжалва решението на хасковските магистрати пред ВАС. Но ако се съди по досегашната практика на Община Харманли, това ще се случи. И безмислената война на Лисков срещу правото на обществото да бъде информирано ще продължи. А подозренията на Иван Атанасов за безсмислено пилеене на общински пари в обречени съдебни битки ще станат още по-основателни.

 

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.