Фондация Програма Достъп до Информация
ОЩЕ ОТ БРОЯ:
Интервю
С носителя на грамота в категорията „Гражданин”, използвал най-активно правото си на информация, разговаря Диана Банчева
Ден на правото да знам 2018
г-жа Елена Христова

Честито  отличие!

Благодаря. Това е голямо признание и голяма изненада. Оценявам високо грамотата, която получих.

 

Какъв казус Ви предизвика да използвате Закона за достъп до обществена информация?

Сблъсках с проблем, по който установих, че няма откъде да получа информацията, която ми трябва, за да го разреша. Интересувах се от сигнали за нередностите, подадени по оперативните програми в България. Разрових се в нормативната уредба и разбрах, че трябва да се поддържат регистри, които не намерих в интернет. Затова подадох заявления по ЗДОИ до почти всички оперативни програми, поддържащи регистри. Интересуваше ме конкретна програма, но исках и да разбера каква е практиката в системата.

 

Какви отговори получихте?

Бяха полюсни - от предоставяне на информация до уклончиви откази, искания за разяснения и категорични откази на различни основания. Нямаше единно схващане дали тази информация е обществена, имам ли право да я получа, ако да, или не - какъв е конкретният аргумент за това. След съответния отказ, се свързах с ПДИ с молба за съдействие. Заведохме дело и получих интересуващата ме информация.  

 

Какво Ви мотивира да извървите битката докрай?

Не съм първата, нито последната, която се сблъсква с липсата на такава информация, следователно трябва да има начин, дори да не е публикуван регистъра в интернет, човек да получи достъп до този регистър. Защото става въпрос за обществено значима информация -  в тези регистри се регистрират сигналите за нередност, тяхната обработка и резултатите от извършените по тях проверки, свързани с оперативните програми, тоест ресурсите, които се изразходват от ЕС. Парадоксът е, че съгласно нормативната урдеба, такъв сигнал може да бъде подаден и анонимно. А съответният управляващ орган или организация, които поддържат регистъра, са длъжни да го регистрират, да го обработят, да направят проверка и да стигнат до мотивирано заключение има или няма нередност. А ако има съмнение за измама, да се продължи нататък. Анонимният подател няма как да провери дали неговият сигнал е регистриран, дали се работи по него и какъв е резултатът от проверката. Така че, надявам се в бъдеще поне част от този регистър (тъй като в него има много лични данни) да бъде публичен. Както е било предвидено според различните документи, с които запознах и които са публикувани на сайта на Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз". Било е планирано тези регистри или един обобщен регистър да бъде публичен, за да могат гражданските организации и обществото да се информират какво се случва.  Впоследствие някой е решил, че тази идея не е сполучлива и в настоящия момент тези регистри се поддържат, те са част от Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) на средствата от ЕС в България, но не са в публичната й част. В публичната част можем да прочетем кой, какви пари е взел, за какво. В непубличната има много други неща и регистърът е част от тях.

 

Цялата информация ли получихте след съдебното дело?

Не беше особено пълна, но прецених, че начинът, по който съм я поискала, може би не е бил най-прецизният. По-важно бе, че съдът постанови, че тази информация е обществена. При следващи случаи ще формулирам искането по подходящ начин.

 

Откога ползвате ЗДОИ?

От години. Програма Достъп до информация ни беше от изключителна полза, защото бяхме група съмишленици, които се опитваха да научат конкретни неща, които Столична община категорично не искаше да ни каже. Тогава се справихме с три съдебни дела, сами. Казусът беше ясен, а практиката – пускаш заявление и институцията високомерно го оставя без отговор. Тоест, в съда бе лесно. Като изключим дългите срокове по съдебната процедура, решенията бяха в наша полза.© 2018 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.