Нравствената вибрация и стремежът към истината, които винаги са съществували в човека, чрез ПДИ имат своята институция

Бивши и настоящи координатори за юбилея на ПДИ „Първите 25 години от човешкия живот са време за мечти, изпълнено с ентусиазъм и пориви за постигане на сериозни цели. В живота на една неправителствена организация обаче, те са показателни за натрупан опит, мъдрост и ясно знание за силата на полезните обществени каузи. През годините, в които бях част от ПДИ, а и след тях, ми давате увереност, че достъпът до обществена информация става все по-значима кауза за българското общество. Особено във времената на пандемия, която се превърна в удобен параван за необяснимото „затваряне“ на институциите. Най-искрено желая много здраве и успехи на целия екип“. 
Ангел Трайков, Шумен

„Честит празник, скъпи колеги, скъпи приятели! Програма Достъп до информация е институция, отдавна доказала своята полезност в обществото. Но аз бих искала да кажа нещо за хората, които работят в нея. Защото вие сте приятели. Защото ми липсват срещите с вас! В ПДИ срещнах човешко отношение от всеки един, запознаването ставаше лесно, а разговорите ни продължаваха от място, на което бяха спрели сякаш преди малко. Прегръщам ви и от сърце ви пожелавам да сте здрави и все така с желание и ентусиазъм да работите за свободата на словото!“ 
Илияна Иванова, Перник

„Честит юбилей! 25 години ПДИ, от които поне две десетилетия съм била частица със скромно участие в този невероятен екип от ентусиазирани, мотивирани и успешни експерти, които устояват Правото да Знаем! Честит четвърт век на фондацията – сериозна и важна част от професионалния ми живот, за което съм благодарна на д-р Гергана Жулева, на адвокат Александър Кашъмов, на журналиста и писателя Николай Нинов, на Тони Андонов и на всички вас! Поздравявам ви за каузата, за работата! Трогнахте ме с почетната награда в памет на Юлиян Чолаков, неуморният варненец в търсенето на оправдано гражданско участие в общественото управление! Бъдете здрави, приятели“!
Кръстина Маринова, Варна 

„Това не е просто годишнина на една неправителствена организация, а на семейство на застъпници за истината и за едно от основните ни човешки права – правото ни на информация. Благодаря ви, че от 20 години ме приехте в това семейство! Благодаря за подкрепата, която срещам от целия екип!Честита годишнина“! 
Дияна Бончева, Ямбол

„Колко наивни и смели сме били през 1996-1997, когато създадохте ПДИ и събрахте първата мрежа от координатори… И колко щастливи през 2000 година, когато ЗДОИ беше приет. Сигурно защото вярата и желанието ни бяха повече от опита. Тази година за 21-и път ПДИ представи доклада  за „Състоянието на достъпа до информация в България“…
Имаме законодателство, свързано с правото на достъп до информация, натрупана е богата съдебна практика, активните граждани получават правна помощ от ПДИ. Но по-прозрачно ли е управлението на държавата, по-свободно и лесно ли получаваме достъп до важна за обществото информация? Въпроси, на които няма еднозначен отговор…
Затова ви желая здраве, колеги, бъдете все така борбени и активни, дръжте високо „знамето“, на което записахме преди четвърт век: „Информираният човек е свободен!
Честит празник“!
Веселка Венкова, София

„Драги приятели и колеги, най-искрени поздравления за четвъртвековния юбилей на Програма Достъп до информация и нейния екип. Знам, че зад тези 25 години стоят много труд, усилия и постоянство в името на каузата за информираност и прозрачност. Не спирайте да откривате вдъхновение и мотивация за това, което вършите. Бъдете честити и все така успешни и през следващите 25 години“!
Светослав Стефанов, Велико Търново

„Честита юбилейна годишнина, колеги! Четвърт век си е четвърт век и достоен повод за поздрав! Дай Боже след още толкова да няма нужда от фондацията и проблемите с достъпа до публичната информация да бъдат само повод за „усмивки от старите ленти“! Живи и здрави да сме всички“!
Христо Христов, Стара Загора 

„25 години от създаването на Програма Достъп до информация e юбилей, който заслужава да се отбележи подобаващо, защото това бе една от малкото работещи ефективно неправителствени организации през този четвърт век на крехката ни българска демокрация. Нещо повече – ПДИ бе реален спасителен бряг за разследващата журналистика и надежден щит за свободата на словото.
През първите пет години имах честа да бъда част от екипа,  поставил началото на вълнуваща кауза – създаването на Закона за достъп до обществена информация. Закон, който бе сред малкото отвоювани територии на медийната свобода след битка с мощната съпротива на конформизма и скептицизма. Постигнато бе немалко за тези 25 години, но има още път да се извърви към така желаната свобода на словото в България. 
Честит юбилей, приятели! Щастлива съм, че ви има. 
Не се гаси туй, що не гасне! Имахте силата да докажететова  през изминалите 25 години. Посоката е вярна. Успех“!
Людмила Господинова, София 

„За четвърт век Програма Достъп до информация промени и мантрата на институциите, че мълчанието по ЗДОИ е злато, и манталитета на хората от двете страни на гишетата. Да се надяваме с всеки изминал ден да има все повече заявления за достъп до обществена информация и все по-малко откази.
Честита ни годишнина“!
Тодор Гроздев, Пазарджик

„Честит юбилей, приятели и колеги! С голямо уважение и немалък сантимент се обръщам към вас, за да ви поздравя с този заслужен празник. За мен ПДИ си остава този стожер на свободното движение на информация и идеи, който ме плени още при прохождането на организацията. Отвори очите ми и изгради погледа ми към институциите, предизвика ме да опозная процесите от всички страни, да се „прехвърля“ от журналистиката към PR, да се потопя в дебрите на ЗДОИ и на правото в един по-късен етап. Както се казва – нищо случайно на този свят. Всеки от нас попада на точното място в точното време. А времето работи в полза на ПДИ! 
Бъдете здрави, пазете се от хватката на политиката и останете все така обективни, самоотвержени, коректни, прецизни! От все сърце желая хубав празник“! 
Светослава Русева, Търговище

„Честита 25-годишнина на ПДИ! Благодарна съм за възможността, която ми дадохте преди малко повече от година да работим заедно! Пожелавам на всички в екипа да запазят все така високо чувството си за справедливост и чувствителността си към проблемите на гражданите в общуването и в битката с институциите в България. Нека натрупаният опит на екипа за този четвърт век дава все по-стабилно рамо на всички, които работят със средствата на ЗДОИ!“  
Мариела Димитрова, Варна 

„Необходими сте! Дори когато разравяте въглени с голи ръце, за да вадите истината, дерзайте, не спирайте да отстоявате правото на обществеността да знае какви ги вършат институциите. 
Честит празник“!
Корнелия Бояджиева, Пловдив

„Колеги и приятели, честита да ви е 25-тата годишнина на ПДИ! Това е една прекрасна възраст, която се отличава с особено очарование, защото е в разгара на младостта, но и на натрупаната мъдрост! Продължавайте да подхождате със същия хъс към истината, към правото да знаем и да бъдем информирани! Крачете все така уверено в стремежа да сте в помощ на всички, за които истината е кауза. Бъдете здрави и все така успешни“!
Невена Николова, Шумен

„Искрено се радвам на възходящото развитие на ПДИ, приятели. От опит знам колко ви е трудно да отстоявате нашата кауза, но си струва. Напред и нагоре“!
Петър Симеонов, София

„Преди 25 години идеята, че гражданите могат и трябва да изискват от властта прозрачно и честно управление, беше повече теория и мечта, отколкото практика. Днес правото на хората в България на достъп до обществена информация не подлежи на дискусия. Промяната в обществените нагласи е факт и тя се дължи и на усилията на всеки от нас, членовете на екипа на ПДИ. Честита годишнина, приятели“!
Стела Ковачева, Разград 

„Честит юбилей, колеги! Продължавайте да работите за каузи и да сбъдвате мечти с професионализъм и дързост! Чудесни сте“!
Галина Константинова, Пловдив

 „25 години проправен път към правото да търсим и получаваме информация регламентирано и аргументирано. Честит празник, ПДИ! Преди вече повече от 10 години, когато станах част от екипа с много ентусиазъм, си спомням как трескаво разяснявах в Хасково ЗДОИ. Раздавах с гордост наръчника „Как да получим достъп до информация“ и на специалисти от администрацията, и на младите хора в училищата, на колегите журналисти, че и на адвокати, осъзнавайки колко е важна мисията на ПДИ. 
Днес истински се радвам, че все повече хора ползват възможностите на ЗДОИ, познавайки го все по-добре, за да търсят истината и правото“. 
Красимира Славова, Хасково

„Честита годишнина, ПДИ! Четвърт век информационно осветление е сериозно постижение. Продължавайте да бъдете ключов боец в изграждането на гражданското общество в България, защото правото на осведоменост е негов фундаментален елемент. Теренът сега е различен от времето, когато бях координатор преди 20 години. Тогава ни се поднасяше оскъдна или направо никаква информация; днес фалшивите новини опитват да давят истината. Безценната работа на ПДИ е онова, което неизменно напомня на хората да настояват за фактите и от сърце ви желая успех и занапред. Много ми липсвате – като екип от страхотни професионалисти и хора, като работни срещи и смислените разговори след тях“.
Пепа Николаева Бърн, Лимерик, Ирландия 

„25 години – чудесна възраст! Съчетава младежката енергията и мъдростта на изградена институция. През тези години ПДИ се утвърди като водеща, независима и безспорна организация, защитаваща изконното човешко право за информираност.
Останете верни на принципите си, твърдо отстоявайте „правото да знам“ и продължавайте да печелите битките за утвърждаване на демократичните ценности. Честито“! 
Цветомир Цветанов, Видин

„25 години ПДИ – все едно сме направили в различно темпо по 25 мигвания едно след друго и едновременно с това, като че ли е минала цяла вечност. В началото бе надеждата, че ще бъдем потребни ударно и за кратък период, защото имаше вяра как всички веднъж и завинаги ще разберат за какво иде реч. Но не би! Животът ни наложи своите извечни повели – през известно време да се връщаме в първи клас, за да започваме обучението отначало. Интернет междувременно промени много от посоките и възможностите за общуване с институциите. Важното е, че ПДИ остана вярна на себе си – да наблюдава изтънко процесите, да съблюдава стриктно и безпристрастно спазването на ЗДОИ, неуморно помагайки на всички, тръгнали да постигнат вездесъщата цел – администрацията да стане по-прозрачна и нейната връзка с обществото да е с всеки изминат ден все по-невидима, т.е. възможна и осъществима. За много години, ПДИ! Борбата продължава, хоризонтът е далече, но важното е, че го виждаме във все по-ясни очертания“!
Йордан Георгиев, Силистра

„Честити 25 години, ПДИ! Растете, но си пазете младежкия хъс и ентусиазма, с който се впускате в нови проекти! Каквото и да ви пожелая, то ще е около свободата да търсим и правото да знаем, с което сте ни привлекли и нас, координаторите, към идеите и ценностите на ПДИ! Извън това обаче бъдете здрави всички от екипа! Дори не предполагате каква сте ни опора на всички,  искащи да знаем повече от това, което ни казват институциите. Празнувай, ПДИ“!Емилия Димитрова-Данкова, Севлиево  „25 години достъп до информация! 25 години чудесни приятелства и познанства! За мен работата ми като координатор беше школа за отстояване на правото ни да се информираме и контактуваме с държавни и общински институции, да намираме общ език и да търсим вярната посока, че имаме право да знаем! На целия екип на Програма Достъп до информация пожелавам здраве и увереност, че сте потребни на обществото. И все така да защитавате правото на гражданите да са информирани“! 
Диана Варникова-Милчева, Пазарджик

„Честита годишнина! Благодаря за примера, защитата и куража, които давате на хората, отстояващи едно от най-важните граждански права – правото на достъп до информация. Борбени, компетентни и всеотдайни – всички от екипа на Програма Достъп до информация вече 25 години са гаранция за свободното слово, демокрацията и законността в България. 
Желая ви здраве, сила и смелост“! 
Иванка Ламбева, Кърджали 

„Честит рождан ден на екипа на ПДИ! Още много успехи и спечелени битки! Наздраве“!
Антон Андонов, София

„Честит рожден ден, колеги и съмишленици! 25 години работа за каузата доказват категоричната важност на достъпа до информация на всеки от нас, особено във времена, в които разделителната линия между истината и неистината е толкова малка! Защото откритостта, достоверността и пълнотата на информацията са изключителен дефицит на съвремието ни!  Чест и отговорност е да съм част от екипа на ПДИ! Благодаря за доверието“! 
Искра Койчева, Пловдив

„Четвърт век ПДИ! Присъствието на думата „век“ е знак за традиция и устойчивост. Традиция и устойчивост в мисията на фондацията неотклонно да спомага за упражняването на правото на информация. Това е кауза, която вливаше и влива сили и енергия за утвърждаване на ценностите на свободата и демокрацията у нас. Българският преход израстваше и израства с ПДИ! С ПДИ израствахме и израстваме и ние, които сме част от тази голяма кауза! Респект и дръзновение“!
Ива Антонова, Враца

„Пътуване към истината – така бих определила 25-те години от биографията на ПДИ. Интересът към дейността на фондацията в Бургас премина през срещи с общинската администрация и други отговорни структури. Една от тях беше през 2006 година. Ръководителката на Бургаския младежки парламент Станка Новакова помоли от името на  младите парламентаристи-десетокласници и абитуриенти от Френската и Математическа гимназии за среща с мен като координатор на ПДИ. Според средношколците не беше правилно да се искат копия от личните им карти, за да се явят на предварителни изпити  в СУ „Св. Климент  Охридски“. В тази връзка основателен бе въпросът дали след провеждането на изпита тези данни ще бъдат унищожени. Учениците недоумяваха защо толкова често различни органи – библиотеки, видеотеки, спортни клубове, събират трите им имена, ЕГН и адрес, за да им издадат членски карти. И се интересуваха дали личните им данни се пазят така, както изисква Законът за защита на личните данни. След края на срещата,  младежите бяха убедени, че освен на журналистите, могат вече да разчитат и на неправителствената организация ПДИ, към която да се обръщат за съвет и помощ.      
На Програма Достъп до информация пожелавам пътуването към истината да продължи! Попътен вятър“! 
Радка Балева, Бургас

„Четвърт век измина от деня, в който в България стартира с активна дейност Програма Достъп до информация. Време, в което тя се превърна в незаобиколима институция с мисията си за подобряване на достъпа до информация и така прави живота – политически или обществен – открит и прозрачен.
Поздравление за екипа! Продължавайте неотклонно да следвате поетия верен път, защото надеждата на много българи е във вас! Честит юбилей“!
Калина Грънчарова, Тутракан

„Честит четвърт век! За 25 години спечелихте много битки, работихте по законодателни инициативи, проведохте обучения и реализирахте десетки успешни кампании, подкрепихте с правна помощ много граждани, журналисти и неправителствени организации за утвърждаване на правото ни като общество за достъп до информация. В резултат информационно се отвориха десетки институции, но все още не са малко и тези, които продължават криворазбрано да считат, че имат монопол върху обществената информация и това прави работата на ПДИ още по-нужна. Бъдете здрави и не спирайте да дерзаете и в следващите 25 години“!  
Здравка Маслянкова, Велико Търново

„За мен Програмата е едно приключение, което свързвам с най-добрите години от моя журналистически живот. За 25 години присъствие в обществения живот ПДИ има натрупан огромен опит и престиж. Тя повлия сериозно и на личния ми житейски и професионален път, защото като координатор също трупах знания, опит и сигурност. Изключително съм задължен, особено на юристите, за дългогодишната подкрепа в битката ми с местната власт за повече информация. И макар днес да съм встрани от процеса, продължавам с интерес следя съдебната практика на колегите. Няма значение дали въпросът е колко отпадъци е извозила конкретна варненска фирма, или за достъп до цените на картините, откупени от Националната художествена галерия. Аз страдам от надделяващ личен интерес към информацията от обществен интерес. 
Със своите антинагради и наградите ПДИ чертае, от една страна,  разделителни линии между институциите, а от друга – оформя обединителни кръгове. В тях влизат възможните партньори и приятели, които споделят общи граждански, цивилизационни ценности. Всичко това доказва, че нравствената вибрация, че стремежът към истината, които винаги са съществували в човека, чрез ПДИ имат своята институция.
Желая на изпълнителния директор д-р Гергана Жулева и на нейния екип все така да са активни и продуктивни в процеса по предоставянето на достъп до информация“.
Цветан Тодоров, Ловеч
Първите публикации от членове на журналистическата мрежа на ПДИ излизат в регионалните медии през май-юни 1997. Те запознават аудиторията си с целите и задачите на учредената наскоро „Програма Достъп до информация“, както и на екипа от координатори, покриващ тогава 40 регионални вестници, 30 радиостанции и 16 кабелни тв канала. Техни автори са Ваня Авджиева (Ямбол), Веселка Венкова (В. Търново), Христо Христов (Ст. Загора), Людмила Господинова (Добрич), Жана Попова (Ловеч), Стела Ковачева (Разград), Анелия Матеева (Видин), Цолка Генова (Русе), Никодим Даневски (Плевен), Радка Балева (Бургас), Нина Стефанова (Кърджали), Аделина Делийска (Пазарджик).

Първата среща на екипа на ПДИ с координаторите от страната е на 7 юни 1997 в хотел „Рила“, София. 

Същия месец във фондацията постъпват и първите случаи на отказана информация, изпратени от Разград, Бургас, В. Търново, Сливен, Габрово, Русе, Варна, Видин и Ямбол.

Карта на регионалните медии през 2012, обновявана всяка година на работна среща с журналистите от страната
Работна среща с журналистите, София, 2008

Работна среща с журналистите, София, 2009

Работна среща с журналистите, София, 2015

Работна среща с журналистите, София, 2018

Работна среща с журналистите, София, 2019
“Купувам/продавам брега на Дунав” (10 години ЗДОИ, 60 истории на журналисти) е част от стратегията на ПДИ, свързана с 10-годишнината от приемането на закона. Текстовете са написани от координаторите в периода 2003-2010, повечето са публикувани в месечния бюлетин на ПДИ, а останалата част – в медиите, където журналистите работят. Те отразяват част от знаковите съдебни дела по ЗДОИ през годините, от перипетиите на НПО, на журналистите и на отделни граждани. 

© 2021 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.