Цветомир Цветанов, координатор на ПДИ във Видин

Административният съд във Видин даде ход на делото по жалба на Гражданско движение „БОЕЦ – България, обединена с една цел“ срещу продължаващия отказ на „Булгаргаз“ ЕАД да предостави достъп до информация за преговорите през 2022 година с руския газов доставчик "Газпром" и действията на дружеството за договаряне на газови доставки от различни източници.

 

Припомняме, че с Решение № 139/13.12.2022 г. на Административен съд – Видин, изричният отказ на „Булгаргаз“ ЕАД бе отменен и преписката бе върната на дружеството за ново произнасяне по заявлението с указания по тълкуване и прилагане на закона.

 

Въпреки решението на съда, държавният газов оператор продължава да отказва да предостави на „БОЕЦ“ исканата информация. Това е причината председателят на гражданското движение Георги Георгиев да входира нова жалба в Административния съд във Видин. Първото заседание по делото бе на 23  март 2023 година с докладчик съдия Биляна Панталеева-Кайзерова. Делото отново се води с юридическата подкрепа на фондация „Програма достъп до информация“. Адвокат на жалбоподателя е Александър Кашъмов.

 

„Държавното дружество „Булгаргаз“ упорства с отказа. Първият път твърдеше, че не е задължен субект по Закона за достъп до обществена информация, а сега, след решението на Видинския административен съд, са намерили други основания да отказват. Твърдят, че това е търговска тайна по Закона за търговската тайна, че е следствена тайна, че няма надделяващ обществен интерес… „Булгаргаз“ се постараха да преминат по цялото законодателство, за да не дадат достъп до исканата обществена информация, която е важна, предвид кризата с цената на газа във връзка с войната с Украйна и договорите на „Булгаргаз“ с „Газпром“. Българското общество все още не разполага с тази информация“, коментира адвокат Кашъмов.

 

Съдия Панталеева-Кайзерова уважи искането на Александър Кашъмов да се приложат и вземат под внимание писмените доказателства, събрани в хода на предишното дело, и определи нова дата, за да се запознае с преписките.

 

„Делото се отложи за разглеждане в следващо заседание, което, надявам се, ще бъде последно. Беше важно доказателствата, събрани за надделяващия обществен интерес и големия обществен дебат по въпроса да бъдат приобщени към делото“, допълни ръководителят на правния екип и изпълнителен директор на ПДИ.

 

Следващото заседание на Административния съд във Видин по казуса е насрочено за 10 април 2023 година.

 

 

© 2023 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.