Цветомир Цветанов, координатор на ПДИ във Видин

Видинският административен съд трябва да излезе с решение дали държавното дружество "Булгаргаз" ЕАД правомерно е отказало да предостави достъп до информация с мотива, че не е задължен по ЗДОИ субект. Делото е образувано по жалба на Гражданско сдружение "БОЕЦ". На 7 септември тази година неправителствената организация е подала заявление по ЗДОИ до "Булгаргаз" ЕАД, с което е поискала информация и документи за преговорите с руския газов доставчик "Газпром" и действията на дружеството за договаряне на газови доставки от различни източници, както и за отказаните танкери с втечнен газ. Последвал е мълчалив отказ за предоставяне на исканата информация в предвидения от закона срок. Това принуждава "БОЕЦ" да входира жалба до Административния съд. Малко след това държавното дружество все пак изпраща становище до гражданското сдружение, но в него посочва, че не може да предостави исканата информация с мотива, че "Булгаргаз" не е задължен субект по Закона за достъп до обществена информация.

 

Заседанието по жалбата на "БОЕЦ" се проведе на 15 ноември в Административен съд Видин. Нямаше представител на "Булгаргаз", от дружеството са изпратили становище да се даде ход на делото без тяхно присъствие.

 

Адвокат на жалбоподателя бе Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на Програма достъп до информация. В съдебната зала той посочи, че законът е изключително категоричен, че подобен вид дружества са задължен субект по ЗДОИ, съгласно допълнителните разпоредби на ЗДОИ, в сила от 2016 година, приети заради порочна практика от страна на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг, освен това "общественият интерес за исканата информация при всички случаи надделява".

 

Докладчикът по делото съдия Антония Генадиева даде ход на делото, прие писмените бележки на жалбоподателя и обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

"Заявлението ни е свързано с преговорите с "Газпром". До момента, няколко месеца след като беше заявено от служебния кабинет на Румен Радев, че започват нови преговори с "Газпром",   никой не знае кой е преговарял с тях, по чия инициатива, какви оферти има. Цялата тази информация е укрита от българското общество, а в същото време имаше много силна обществена реакция срещу тези действия. В тази връзка ГД "БОЕЦ" внесохме няколко заявления по ЗДОИ – до "Булгаргаз", до Министерството на енергетиката, до Министерски съвет, като в резултат на нашите действия последва една паническа реакция с прехвърляне на документи, които в крайна сметка стигнаха до "Булгаргаз", но те отказаха да ни отговорят с аргумента, че не били задължен по ЗДОИ субект, т.е. избягаха от отговорност. Днес беше заседанието по нашата жалба, искам да благодаря на адвокат Александър Кашъмов, който е наш представител по делото. Вярвам, че с общи сили ще преборим злото и този път и ще осветлим действията, с които съм сигурен, че се крият много неправомерни действия на българските институции", обясни след заседанието председателят на Гражданско сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев.

 

"В случая се касае до един отказ, който за мен категорично е незаконосъобразен, тъй като подобни дружества с еднолична собственост на капитала на държавата са задължени по Закона субекти, те трябва да предоставят информация. В това отношение имаше и едно изменение и допълнение в Закона през 2015 година, точно защото част от тези могъщи дружества, някои от които са много по-мощни от държавните институции, не желаят тяхната работа да бъде по какъвто и да е начин осветлявана от лъча на знанието на хората, заради които всъщност те са мобилизирани да работят. В случая става въпрос също така и за един много сериозен надделяващ обществен интерес, за който "БОЕЦ" се застъпва с това искане, тъй като говорим за годината на войната, поведена от Русия срещу Украйна, в която заради различни ходове цяла Европа остана в газова криза, която не отминава и България, но ние не успяваме да разберем каква е истината и какви са действителните факти. А това е дружеството, което в най-голяма степен е ангажирано именно в обществен интерес да води преговори, да сключва сделки и да осигурява необходимия ресурс, така че гражданите да могат хем да живеят нормално и комфортно, но хем да бъде гарантирана и независимостта на държавата и обществото от други интереси. Смятам, че делото е категорично в обществен интерес и се надяваме на справедливо решение от съда", заяви адвокат Александър Кашъмов и добави:

 

"В продължение на повече от 26 години Програма достъп до информация оказва правна помощ точно на такива случаи, в които граждани, неправителствени организации и журналисти търсят достъп до важна общественозначима информация, тъй като ние вярваме, че това е пътят, по който гражданите, които често бяха наричани "суверенът" в последните години, всъщност упражняват своите права и своя контрол върху институциите, които са излъчили да ни представляват."

 

"Един от поводите за нашето заявление бяха думите на министъра на отбраната и министъра на енергетиката, че България щяла да бъде осъдена от Русия по арбитража за спрените от руска страна доставки на газ. Дали Русия ще осъди България не знам, но вярвам, че с помощта на Александър Кашъмов "БОЕЦ" ще осъдим "Булгаргаз", добави Георги Георгиев.

 

Административният съд във Видин трябва да обяви решението си в едномесечен срок.

© 2022 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.