Фондация Програма Достъп до Информация
Интервю
Администрацията на обича да дава информация, но за няколко месеца промених тази нагласа, признава кметът на община Белоградчик - носител на почетна грамота в категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация за граждани“ по повод Деня на правото да знам
Разговора води Диана Банчева
Ден на правото да знам 2018
Борис Николов, кмет на Белоградчик

Какво означава за Вас това отличие?

Преди всичко признание, че значима неправителствена организация като Програма Достъп до информация оценява това, което правим по места. Тази оценка е много важна, тъй като постигнатото коства много усилия. На церемонията подчертах, че община Белоградчик беше номинирана, без да познавам никого тук – нито организаторите, нито участниците. Което означава, че сме оценени обективно. Не съм очаквал номинации. Не съм очаквал награди. И се радвам, че това се случи. То оправдава моите действия в администрацията и ги мотивира още повече.

В каква посока са насочени усилията Ви за повече прозрачност?

Най-важното нещо в съвременния свят е информацията. Здравето на човека, всекидневието му са свързани до голяма степен с информация. Затова ценя високо информацията и се старая по всякакъв начин, както да я придобивам, така и да не възпрепятствам излизането й от общината. Да, администрацията не обича да дава информация. В моя случай мога да кажа, че дори се е налагало да водя битки в общината, да убеждавам и уча служителите, че предоставянето на информация е дължимо по закон. Накратко: много лесно се дава информация, когато няма какво да се крие.

Каква е организацията по предоставяне на информация в община Белоградчик?

Заместник кметът отговаря за достъпа до информация. Той е наясно с моята позиция и вече взима решения без да съгласува с мен.

Какви заявления за достъп до информация получавате?

На всяко заявление по ЗДОИ се отговаря за часове. Но имаме случаи, в които се задават въпроси, в чиито смисъл аз лично се съмнявам. Иска се обемна информация, която дори бих казал е разнопосочна. Тоест, целта е да не успеем да отговорим и да се завеждат дела.

Какво правите в такива случаи?

Отговаряме основно на главния въпрос. В случаите, в които се е случвало, не е  последвало второ запитване. Пример за такова искане е копие от договорите за извършените обществени поръчки през последните 10 години. Знаете ли какво чудо е това? Цялото досие само за една обществена поръчка съдържа документи в 7-8 класьора.

Какви други предизвикателства срещате по отношение на предоставянето на информация?

Както споменах, администрацията не обича да дава информация. Но аз съм такъв като човек – нямам тайни, свързани с работата в общината. Имам три мандата като кмет, вторият започна през 2011, когато вече ЗДОИ действаше. В началото имаше съпротива, особено от юристите, че това е загуба на време. Но за няколко месеца промених нагласата на целия екип, на цялата администрация, в посока на това, че трябва да се предоставя информация, да се дава пълен достъп. В крайна сметка всичко зависи от ръководителя.

© 2018 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.