Председателят на сдружение „Варна-свободна икономическа зона” Кънчо Бонев получи аркада на лявата вежда, оток на окото и хипертонична криза

Кръстина Маринова, координатор на ПДИ във Варна
Кънчо Бонев
Кънчо Бонев

С бой и арест приключи искането за достъп до обществена информация на един от най-активните общественици в каузата за спасяване на Морската градина във Варна. Последния месец тя събра стотици привърженици както във Фейсбук, така и на протестни митинги срещу застрояването и бетонирането на  уникалния и емблематичен за града приморски парк. Напрежението ескалира на 24 април след свадата в Службата по геодезия, картография и кадастър – Варна (СГКК). Потърпевш се оказа 68-годишният Кънчо Бонев, морски офицер от резерва, председател на сдружението „Варна-свободна икономическа зона”. След удар от  гарда на службата Бонев получава аркада на лявата вежда, оток на окото, хипертонична криза. Но преди да го отведат в Спешна помощ той се оказва в ареста на Второ РПУ.

Историята започва с изпратено

 

заявление до областния управител на Варна

 

На три от въпросите областният отговаря, а четвъртия препраща по компетентност на началника на СГКК – инж. Красимира Божкова. Става дума за заповед № РД -20 -03-1/ 30 януари 2009, свързана с преактуване на Морската градина. „С 2 нови акта държавната публична собственост в Морската градина е намалена с близо 11 хектара. Това е станало със знанието на Министерство на културата, което е принципал, а МРРБ е наредило деактуването”, обяснява Бонев проблема, който всъщност тревожи варненци. Това деактуване заличава от публичната собственост, където е строителното вето, цял кадастрален район в местностите „Салтаната” и „Горчивата чешма”, където според общественика се строи безобразно.

Бонев твърди, че

 

скандалът избухва в кабинета

на шефката от СГКК

 

когато е изготвен протоколът за предоставяне на исканата информация, но Бонев подписва с особено мнение, защото искал и  устна справка, а тя му е отказана. Красимира Божкова не подписва протокола и настоява Бонев да внесе по банков път 0.16 лв държавна такса. „Размотава ме цял час и след като разбрах, че няма да получа въпросната заповед, взех двата екземпляра на протокола и си тръгнах”, обяснява Кънчо Бонев. Според него Божкова разпоредила на охраната да го настигне и да върне „откраднатия документ” - т.е. протоколът, неподписан от нея. Схватката става на стълбището, когато гардът Вълю Колев опитва да издърпа чантата от Бонев и го удря. Разправията се пренесла отново в кабинета на шефката на СГКК, която държала чантата и повикала полиция. Кънчо Бонев е задържан,

 

слагат му белезници, после е откаран

в Спешна помощ, а още по-късно

му снемат показания

 

и след 19.00 часа на 24 април е освободен.

„Търсете информация по случая от пресцентъра на МРРБ. Ще изчакаме да се произнесат компетентните органи и ще направим изявление”, отсече Красимира Божкова. Според нея, тя е имала готовност да предостави исканата информация, но гражданинът вдигнал скандал, отказал да плати за копието, грабнал протокола от ръцете й и избягал. „Съгласно чл.35 от ЗДОИ трябва да подпишат и двете страни”, каза Божкова, но отказа да обясни защо не е сложила подписа си. Както и защо охраната трябва да бие човек заради „документ“, на който дори не стои подпис, печат и изходящ номер.

„Има образувано производство по Указа за борба с дребното хулиганство срещу Кънчо Бонев“, заяви директорът на ОДП Варна комисар Димитър Димитров. По думите му гардът е дал показания и не е задържан, защото не е причинил сбиването.

На 26 април Варненски районен съд прекрати делото срещу Кънчо Бонев и го изпрати в прокуратурата за разследване на престъпление по чл.325 от НК. На процеса излиза любопитният факт, че до деня преди инцидента гардът Вълю Колев работи в охранителна фирма, а от 24 април е назначен в СГКК-Варна. Дали охранителната фирма се е уплашила, че ако случая се разплете докрай, ще остане без лиценз и тогава инж. Божкова е побързала да му пусне заповед за назначение на държавна служба, ще се изяснява тепърва.

За отстраняването на шефката на СГКК-Варна започна веднага контраакция на обществени организации и сдружения, инициирана от СОПА (Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията). Междувременно са изпратени три заявления за достъп до обществена информация до СГКК – отново за въпросната заповед в Морската градина, искана от Кънчо Бонев, за задълженията и правомощията на охраната и за вътрешните правила за дейност в службата. А Кънчо Бонев и адвокатът му Марин Маринов внасят в Окръжна прокуратура жалба срещу Красимира Божкова и Въльо Колев за престъпление по служба и принуда.

 

© 2012 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.