С Бойко Станкушев, изпълнителен директор на Антикорупционния фонд, чиито екип получи „Златен ключ“ в категорията „Неправителствена организация, най-активно използвала ЗДОИ“, разговаря Адриана Иванова, ПДИ

Бойко Станкушев
Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд

Честито за отличието! При приемането на наградата изказа благодарност към гражданските организации, които работят за „новото българско общество“. Как АКФ чрез ЗДОИ помага за разрешаването на някои от проблемите на новото българско общество?
Ако разделим на две групи казусите, по които АКФ е работил, бих казал, че над 80% от заявленията по ЗДОИ не дават желания резултат, просто защото непрекъснато удряме в стена. Или изобщо не получаваме никакви отговори, или получаваме незаконосъобразни откази. Или се опитват и понякога успяват да ни вкарат в задънени улици, главно чрез връщане на отговори, които нямат общо с въпроса, който сме поставили – това е любимият трик. 

Чудя се кога ще настъпи денят, в който в България ще заработи ефективна система, която при незаконосъобразни откази, в случаи на пълно мълчание отсреща, или в случаите, в които както вече казах питаме едно, а получаваме друго, ще бъдат налагани ефективни санкции на отговорните за това. Защото в края на краищата, ако се абстрахираме от сложните мисли и без да цитираме записаните в закона текстове, е ясно, че едно общество има право да бъде информирано. И то в сроковете, в които законодателят е определил. Това се случва рядко. Имаме случаи на осъдени министри, на други заемащи ключови позиции личности, след което пак нищо не следва. 

Всичко това би трябвало да предположи, че АКФ ще се деморализира и постепенно ще спре да задава въпроси, но ние правим точно обратното. За да е ясно, още към момента, в който са поставени нашите въпроси по ЗДОИ, ние гарнираме тази процедура със съобщения до медиите, в които пишем нещо просто – на коя дата и до кого сме отправили запитване по ЗДОИ и по каква тема. Не е забранено, защото законът ни дава това право. Тоест, опитваме се с помощта на целия неправителствен сектор и на медиите, които са склонни да откликват и да съдействат, да притискаме малко по-силно хората, които като заемащи конкретни позиции и като призвани да служат в полза на обществото, трябва да отговарят.

Освен подкрепата, която намирате сред гражданския сектор и медиите, има още една, и то външна, причина да не се деморализира екипа ви – работата на АКФ бе спомената на няколко пъти в първия доклад за върховенството на правото, публикуван от Европейската комисия преди броени дни.[1]

Да, там има реално 10 позовавания на конкретна фактология от случаи, по които е работил АКФ, като част от тях са точно в резултат на нашата активност по ЗДОИ. 

Между другото, във вчерашното изявление на шефа на енергийната политика на държавния департамент на САЩ, който е в София[2] с акценти върху изграждането на т.нар. „Балкански поток“, който е турски, на интерконектора между Турция и България, който би трябвало да диверсифицира доставките на газ и в двете посоки, и за строежа на т.нар. „АЕЦ-Белене“ – също са използвани съобщения, съдържащи конкретни факти от случаи на АКФ, включително съдебното дело срещу Теменужка Петкова, включително срещу странното придобиване на ТЕЦ Варна от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Тези факти също са използвани от държавния департамент за конструиране на част от казусите, които те съвсем официално представиха пред българското правителство и общество. С което ние, разбира се,  се гордеем. 

Тук бих искал да кажа само, че те постъпват много коректно и няма в публичното пространство и в официални документи на ЕК, на държавния департамент на САЩ и на всякакви други чужди институции случаи, в които да е използвана наша информация, без преди това да ни запитат – което между другото не е задължително, тъй като става дума за информация, която е качена на сайта на АКФ, във Фейсбук профила на АКФ, излязла е в десетки и стотици медийни съобщения, които се позовават на нас и на наши конкретни медийни изяви. Което е приятно, разбира се, дава повод за някакъв оптимизъм. 

Аз винаги се опитвам да разсъждавам като обикновен гражданин, защото 99,9% от хората в България са недостатъчно информирани за действията – правомерни или не, явни или тайни – които тези, които ни управляват в момента, предприемат. Правим го за хората, извинявам се за клишето. 

Медийната среда у нас от доста години допринася за тази неинформираност. АКФ се занимава с разследваща журналистика, имаше директни заплахи срещу хора от вашия екип. Вие директно усетихте на гърба си какво е отношението към журналистите и въобще състоянието на медийната среда.

Да, това е абсолютен факт. Без да влизам в подробности и да се разпростирам с допълнителни примери и факти, бих искал да кажа, че заплахите срещу нашия колега Николай Стайков[3] далеч не са единствените. Но ние срещаме подкрепа и съм щастлив, че имаме пълното разбиране от страна на всички наши донори, начело с Фондация „Америка за България“, но също и на Норвежкия механизъм, правителството на Кралство Нидерландия, политическа фондация „Конрад Аденауер“, либералната фондация „Фридрих Науман“.

Имаме и доста дарители – през последната година бих казал, че даренията от частни български и чужди дарители се увеличиха многократно. Това е важно, защото те ни гласуват доверие без да се опитват да се намесват. Слава Богу, никога не сме били обект на микромениджмънт. Благодарим за това доверие, то ни позволява да си вършим спокойно работата. 

Струва ми се, че в българското общество, макар и много плахо и бавно, видимо назрява едно засилено фокусиране към необходимостта да се притискат властите, така че да дават все повече и повече информация на гражданското общество. Разбира се, трудно бихме могли да си представим цялостната ни дейност без видимата и невидима поддръжка на други НПО, на отделни граждани, на колеги от медиите, понякога дори в разрез с очевидно антигражданската политика на някои медии. Искам да кажа, че вътре в някои медии, които имат странно и дори понякога противообществено поведение или политика – вътре има хора, с които също работим, за което съм благодарен. Вие разбирате, че не мога да дам конкретни примери, защото сигурността на всички тези добри, благородни, свободолюбиви същества е много важна. 

Да се върнем на темата ЗДОИ: систематично ли получавате отпор от институциите, от които търсите информация? Има ли институции, с които работите добре или които са се научили да работят добре благодарение на въпросите, задавани по ЗДОИ от вас към тях?
Отделни и пренебрежително малко са тези примери. Ако трябва да отговоря еднозначно: по-скоро не. В този смисъл нашето разочарование е много голямо и бих искал да подчертая, че се увеличава все по-явното и остро противопоставяне на свободните граждани срещу неработещите институции, а те вместо да се замислят и да променят политиката си към едно задължаващо ги по закон поведение, правят точно обратното. 

Ако погледнем отстрани на цялата картина, това е много тревожно, защото всъщност означава, че властта се отдалечава и самоизолира от гражданите си, от хората, които формират публични ресурси, за да съществуват тези институции. И това се плаща. 

______________________________

[1] Първи годишен доклад относно върховенството на закона за 2020 г. Глави по държави: ситуация в областта на върховенството на закона в България [pdf]

[2] САЩ: България има по-добри опции от АЕЦ „Белене“ и „Балкански поток“. Както и да се нарича „Турски поток“ тук, той си остава руски инструмент, заяви пом.-държавният секретар Фанън
[3] "Погребална агенция Стайкови ли е?" Журналистът Николай Стайков се оказа жертва на тормоз заради работата си

 

 

Церемонията за Деня на правото да знам е част от проекта Форум „Достъп до информация“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. 


Основната цел на проект Форум „Достъп до информация“ е подобрена прозрачност и отчетност на публичните институции. За прехвърляне към страницата, посветена на проекта, натиснете тук.

© 2020 Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.