Новини > Обучения и конференции
45 номинации за наградите за Международния ден на правото да знам 2017
21.09.2017 г.

Кои са най-активните граждани и неправителствени организации, използвали правото си на достъп до информация?


Какви журналистически разследвания бяха подготвени с помощта на Закона за достъп до обществена информация?


В кои институции практиките на откритост и прозрачност са най-развити?


Кои бяха най-затворените институции?

 

За петнадесети път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е:

Тази година 45 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.  

 

Номинациите и мотивите към тях може да видите в секцията Номинации на страницата на кампанията: http://www.righttoknowday.net/nominations/2017/


Имената на победителите ще научите на церемонията, която ще се проведе на 28 септември 2017 г., четвъртък, от 16.00 ч.


в Литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата – София, площад "България" 1 (подходът е откъм бул. "България" или откъм бул. „Витоша“, заради ремонта пред НДК). 


 

През 2017 провеждането на церемонията за връчване на награди за Деня на правото да знам е възможно благодарение на подкрепата, която ПДИ получи в рамките на кампанията за набиране на средства през платформата Indiegogo: https://igg.me/at/irtkd2017-Bulgaria/x и по банков път.

ПДИ благодари за подкрепата на каузата на достъпа до информация в България!

 

Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (www.foiadvocates.net) на 28 септември 2002 г. в София.

 

Денят на правото да знам се превърна във важна част от застъпническата кампания за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември бе признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.


Лица за контакти:


Диана Банчева и Ралица Кацарска

Програма Достъп до Информация

Тел.: +359 2 988 50 62, +359 2 981 9791

e-mail: office@aip-bg.org

www.aip-bg.org

www.righttoknowday.net

 

 © 2018 Програма Достъп до Информация. Всички права запазени.
При цитиране позоваването на източника е задължително.