28 януари 2023 г.

На 28 януари в Европа се отбелязва Денят на защита на личните данни. На 28 януари 1981 е приет първият международен правнозадължителен документ в тази област – Конвенция №108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни. Комитетът на министрите на Съвета на Европа отбелязва датата като официален повод за честване със свое решение от 26 април 2006 г.

 

От 25 май 2018 г. защитата на личните данни е регламентирана в правото на Европейския съюз /ЕС/ с Общия регламент за защита на данните.


Името на антинаградите  “Big Brother” е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984". В романа Големият брат е символ на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.  Тя се връчва в много държави, като за тази година ще има две церемонии – в България и в Германия през април.

 

Всичко за кампанията, както и отличените през годините, може да видите на страницата: https://bigbrotherawards.bg/.

 

Антинагради „Големия брат“ 2023

 

По повод Европейския ден за защита на личните данни, Фондация Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България обявиха антинаградите „Големия брат“ (Big Brother) 2023. По традиция наградите се връчват на държавни и частни организации, които с са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

 

Носителят на антинаградата „Големият брат“ 2023 – за нарушаване на защитата на лични данни и на неприкосновеност, е политическа партия "Възраждане", заради публикуване на EГН на над 800 български граждани с цел да бъдат стигматизирани и обявени за шпиони.

 

Сред другите номинации бяха сайтът на Националната агенция за приходите (НАП), Министерството на образованието и науката (МОН) и Банка ДСК.