20 септември 2019 г.

На 20 септември 2019 в гр. Бургас се проведе кръгла маса на тема „Правото да знам и свободата на словото”. Събитието бе организирано от клуб „Юрист“ към Гражданско сдружение ГЕРБ, а поводът беше отбелязването на Международния ден на „Правото да знам” – 28-и септември.

 

На събитието присъстваха депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева и Диана Саватева, регионалният координатор на Програма Достъп до Информация за Бургас и главен редактор на „Черноморски фар” Силвия Шатърова, общинският съветник от ГЕРБ Калояна Живкова, председателят на УС на ПДИ адв. Димитър Тотев, представители на неправителствени организации, журналисти и граждани. Изпълнителният директор на Програма Достъп до информация д-р Гергана Жулева и ръководителят на правния екип на ПДИ адв. Александър Кашъмов бяха специални гости на форума.

 

Участниците обсъдиха предизвикателства пред достъпа до информация в различни институции в Бургас. Бе обърнато специално внимание на създаването и отбелязването на Деня на правото да знам. Обсъден бе и въпросът за липсата на стъпки за присъединяване към Конвенцията за достъп до официални документи на Съвета на Европа.

 

Поздравителен адрес, в който се подчертава значението на правото да информация за информирано мнение и гражданско участие бе изпратен от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.