17 юни 2024 г.

 

Информацията за членовете на Одитния комитет на АЕЦ "Козлодуй" и техните средни възнаграждения не представлява тайна и следва да се предостави на заявителя, тъй като е налице надделяващ обществен интерес.

 

Това постанови Административен съд София-град (АССГ) в свое решение от 10 юни 2024 г.

 

Делото е образувано по жалба на журналиста от "Бивол" Николай Марченко срещу отказ на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД да предостави данни за имената и средните възнаграждения на членовете на този специфичен вътрешен орган на дружеството.

 

Отказът бе постановен след като веднъж вече АССГ отмени предходен отказ на централата и върна преписката за ново разглеждане.

 

Според съда "изплатените възнаграждения от структури, опериращи с бюджетни средства, са елемент от обществения живот на страната", поради което е приел, че е налице надделяващ обществен интерес.

 

"Това е победа за правото на информация и прозрачността. Мотивите на съда са категорични и доразвиват вече създадената съдебна практика по тези въпроси", коментира Александър Кашъмов, директор на ПДИ и адвокат по делото. "Въпросните Одитни комитети са специфични вътрешни структури в големите държавни енергийни дружества, което означава, че гражданите имат легитимен интерес да знаят кой е в тях и какви средства разходват."