12 април 2023 г.

Административният съд в Разград даде ход на делото по жалбата на „Центъра за съзидателно правосъдие“ в Разград срещу отказа на областния управител Драгомир Златев да предостави на неправителствената организация, ръководена от Георги Милков, доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

 

Докладът е от месец август 2022 година и проверката в него е свързана с обществената поръчка за ремонт на голямата джамия „Макбул Ибрахим паша“ в Разград на стойност 2 милиона лева.

 

Съдия Светла Робева конституира 12 физически и юридически лица, определени като заинтересовани по делото страни. Между тях са четирима бивши областни управители, единият от които – Гюнай Хюсмен, вече  е народен представител в 49-тото Народно събрания. Освен него, с мнение по казуса трябваше  да се произнесат и ексгубернаторите Евгени Драганов, Иван Борисов и Деян Димитров, както и 6-ма управители на фирми и още двама експерти.

 

„Центърът за съзидателно правосъдие“ води делото с подкрепата на фондация „Програма  достъп до информация“, а адвокат на жалбоподателя  е изпълнителният директор на ПДИ Александър Кашъмов.

 

На старта на процеса стана ясно, че две от заинтересованите страни са съгласни докладът на АДФИ да стане публичен. Бившият областен управител Деян Димитров, назначен от правителството на Кирил Петков, изпрати до съда писмено заявление, с което потвърждава това. Освен него, съгласие декларира и управителят на софийската фирма „Стройконсулт – Г.Н.99“, ангажирана със строителния надзор. Останалите 10 политици, строители и експерти отказаха лично или чрез адвокатите си обществото – в лицето на НПО-то, да получи достъп до доклада.

 

Следващото заседание  по делото е насрочено за 10 май 2023 г.

Повече за случая, четете в материала на координатора на ПДИ в Разград Стела Ковачева в следващия брой на Информационния бюлетин на ПДИ, който ще излезе в началото на месец май 2023 г.

 

 

==============================================  

 

 

 

 

Публикацията е по проект "Правна помощ по случаи за достъп до информация", изпълняван от Програма Достъп до Информация, подкрепен с грант от the German Marshall Fund of the Unted States (GMF). Мненията, изразени тук, не представят непременно възгледите на German Marshal Fund или техните партньори.