01 април 2011 г.

Васил Филипов връчва наградата на д-р Гергана Жулева, снимка bulFoto

На 31 март 2011 на церемония в „Студио 5” в София , Гражданско сдружение „Видовден” и Гражданско движение ДНЕС връчиха наградите „Видко” за принос в развитието на гражданското общество в България. Отличията в четирите категории  („Обществено ангажирана личност”, „Гражданин за пример” „Неправителствена организация” и „Работа в полза на гражданите”) връчиха съпредседателите на „Видовден” Анжелика Цокова и Васил Филипов. ПДИ получи награда в категорията „Неправителствена организация”.

 

„Фондация  Програма Достъп до Информация е една достойна обществена организация, която успя да подпомогне осъждането на ред незаконни действия на властите в България. Надявам се, че и те като нас, ще развиват дейността си и така заедно ще подпомогнем България да се промени към по-добро”, заяви Васил Филипов при връчването на приза.

 

„Миналата година за пръв път получихме награда в България – от Комисията за разкриване на досиетата – за помощта, която ПДИ оказа в работата на комисията за малкото време от нейното съществуване, както и за ролята ни при приемането на Закона за досиетата. Радвам се, че сега без да познаваме лично хората от „Видовден”, те са оценили нашата работа”, каза на церемонията изпълнителният директор на ПДИ д-р Гергана Жулева.

 

"Резултатите от дейността на фондацията за 15-те години от основаването й са плод на усилията на много хора, подчерта Гергана Жулева, допълвайки че освен усилията на екипа в София, още 27 журналисти в цялата страна подпомагат ПДИ. Те следят развитията в сектора по места, изпращат случаи, отразяват законодателни инициативи и становища, случващото се в съдебните зали. ПДИ осигурява подкрепа на всички, които искат да имат свободен достъп до информацията, създавана и съхранявана от държавните органи. Това е кауза, чиито поддръжници се увеличават”, сподели още д-р Жулева.

 

Останалите наградени бяха дядо Добри от село Байлово за „Гражданин за пример”, проф. Михаил Константинов за „Обществено ангажирана личност” и предаването „Господари на ефира” за „Работа в полза на гражданите”.

 

Наградите „Видко” се връчват за трета поредна година. Символът на наградата е маска, посланието зад него – „Да свалим маските и да бъдем истински”.