16 февруари 2011 г.

На 16 февруари 2011 г., сряда,  от 11 часа в Националния пресклуб на БТА Програма Достъп до Информация и Интернет Общество – България връчиха антинаградите "Big Brother" (Големият брат).  Наградите се присъждат на държавни структури, частни компании или отделни личности, които с действията си са нарушили правото на лична неприкосновеност и защитата на личните данни на гражданите.

 

Наградата “Big Brother” е учредена от международната неправителствена организация за защита на личните права Privacy International. Името на наградите е вдъхновено от известната антиутопия на Джордж Оруел “1984". В романа Големият брат е символът на държавата, която те наблюдава и се грижи за теб, с цената на абсолютно ограничение на личната свобода във всичките й форми. Символът на антинаградата е военен ботуш, стъпкващ човешка глава.

 

Жури в състав:

Присъди две антинагради “Големият Брат”

 

В категорията „Нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот в сферата на държавното управление“, наградата получават съвместно Министерство на вътрешните работи и Народното събрание

Наградата, се присъжда за създаване на предпоставки за системно нарушаване на правото на лична неприкосновеност и защита на личните данни на гражданите и по-конкретно:

-         за липса на адекватен регламент, гарантиращ правата на хората при използване на СРС;

-         за липсата на задръжки и ефективен контрол при прилагането на СРС.

 

В категорията „Нарушаване правото на неприкосновеност на личния живот в частната сфера” наградата се връчва на мобилните оператори Мтел („Мобилтел“ ЕАД), Глобул (“Космо България Мобайл ”ЕАД) и Виваком:

Наградата, се присъжда за системно нарушаване на правата на гражданите на защита на личните данни и по-конкретно:

-         за прехвърляне на бази лични данни на свои клиенти без тяхното знание;

-         за поддържани неактуални регистри с лични данни на клиентите им;

-         за прекомерно и непропорционално събиране на личните данни на клиенти.

 

Получените номинации може да видите тук.

 

Информация за предишните церемонии по връчване на българските анти-награди "Големият брат" може да видите в специалната секция "Лични данни".

 

Информация както за тазгодишните награди "Големият брат", така и за миналата церемония, можете да намерите и на адрес: http://bg.bigbrotherawards.org.