13 март 2023 г.

ПДИ се присъединява към изразеното силно безпокойство на български и международни неправителствени организации, медии и журналисти от заведения рекорден иск за 1 милион лева от  „Лев инс“ срещу Mediapool за публикация, основана на публично изказване на министър на заседание на правителството. Призоваваме застрахователното дружество да „прибере оръжията“ и да се е откаже от съдебната си претенция, приемайки, че културата на дебат е присъща на демократичното общество.

 

Искът бе заведен по повод дописка в Mediapool, която разкрива проблем за България със системата „Зелена карта“, споделен в правителствено заседание. Стенограмите от заседанията на Министерски съвет са публично достъпни в интернет от 2009 г., като последица от успешно водено от ПДИ дело на Алексей Лазаров от в. „Капитал“.  Тази практика на прозрачност вдъхнови редица други държави да отворят заседанията на кабинетите си за обществото. Сега се оказва обаче, че да цитираш публичната вече информация струва 1 милион лева.

 

"Един такъв иск може да унищожи дадена медия“, коментира изпълнителния директор на ПДИ Александър Кашъмов. „Със завеждането на подобно дело България ще оглави класацията за тежки „дела-шамари" (SLAPP) в Европа. Това е прецедент, защото става дума за предявен иск от 1 милион лева – огромна сума за една малка медия, която реално я закрива и подкопава свободата на словото". 

 

По-рано тази година ПДИ и Асоциацията на европейските журналисти - България отправиха призив към министъра на правосъдието да се вземат спешни мерки с цел предотвратяване на злонамерените искове срещу журналисти и медии. През януари 2023 г. министър Зарков заяви съпричастност към темата.

 

Осигуряването на пространство за свободен дебат, без цензура, е съществено за демокрацията и особено важно в условията на избори, в които се намираме.