07 февруари 2024 г.

снимка: CASE

Българската застрахователна компания „Лев инс“ получи антинаградата за корпоративно “дело шамар” – SLAPP на годината, от Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE). Антинаградата бе обявена на церемония във вторник вечер в Страсбург. “Лев инс” привлече вниманието на журито с рекордното дело за един милион лева, което заведе срещу Mediapool и което наскоро загуби на първа инстанция.

Коалицията, обединяваща над 100 организации от цяла Европа, сред които и Асоциацията на европейските журналисти – България, организира Европейското SLAPP състезание, за да привлече вниманието върху политици и компании, които упражняват съдебен натиск и тормоз над журналисти и активисти.

“Наградите” се връчват в шест категории: корпорация, политик, държава, абсурдна заплаха, и международен SLAPP ищец на годината, както и награда на публиката: “Побойник на годината”. Журито в първите пет категории тази година бе съставено от петима европейски депутати: Силви Гийом (ПЕС); Владимир Билчик (ЕНП), Еманюел Морел (Левите), Виола фон Кармон (Зелените) и Рамона Стругару (Renew) и представители на гражданския сектор.

В категорията за "Корпоративен побойник", освен “Лев инс”, бяха номинирани и Gaz System (Полша) и Spar (Австрия).

Антинаградата за политик взе италианският министър-председател Джорджа Мелони; за държава – Малта, за абсурдна заплаха – Total Energies, а за "Международен побойник" – швейцарската компания Sakto, която взе и наградата на публиката.

„Лев инс“ загуби на първа инстанция заведеното от нея дело шамар (SLAPP) срещу Mediapool според решение на Софийския градски съд от 11 януари 2024 г.

Според изпълнителния директор на Програма достъп до информация и адвокат по делото Александър Кашъмов "европейското „отличаване“ на Лев инс с публично посочване означава няколко неща:

 

1. Предявеният иск срещу Mediapool е прецедент дори в европейски, а не само в национален мащаб – както с размера си, така и с това, че се търси отговорност на медията там, където е цитиран министър от публичен източник – стенограма от правителствено заседание.

 

2. В България климатът за свобода на словото, а оттук – за публична дискусия по обществено значими проблеми, не е добър. Това ни обрича на корупция и бедност.

 

3. Трябва да се работи в посока по-добра свобода на словото. Това трябва да става както чрез съдебна система, която решава справедливо, така и чрез промяна в закона, който позволява SLAPP тормоз над всеки, който говори свободно и критикува. Не на последно място, политиците, държавните служители и големите фирми трябва да проявяват търпимост към критика. Ако не настъпи тази промяна, няма да бъдем нито демократични, нито богати.