17 май 2023 г.

В едномесечен срок Видинският аминистративен съд ще се произнесе по делото на Гражданско движение БОЕЦ срещу повторния отказ на държавното дружество "Булгаргаз" да предостави достъп до информация за водените с "Газпром" преговори, както и за всички действия на компанията за доставки на втечнен и тръбен газ по време на газовата криза миналата година. Адвокат по делото е изпълнителният директор на фондация „Програма достъп до информация" Александър Кашъмов.

 

"Днес (17 май) делото се взе за решаване. Нашата теза е, че, обратно на това, което твърди "Булгаргаз", нито има търговска тайна, нито има следствена тайна. Нещо повече, начинът, по който те са отговорили, и то след решение на съда, без да разгледат поотделно всяко едно от 9-те искания, показва, че няма желание да се работи по закона, а по скоро има едно нежелание да бъде предоставен достъп до обществена информация. Надявам се решението на съда задълбочено да даде повторно указания на "Булгаргаз" за спазване на закона, макар че би трябвало да са били ясни още при първите указания. Така или иначе това е една много важна обществена информация с надделяващ обществен интерес, която БОЕЦ е поискал в името на българското общество. Това беше един от най-сериозните дебати през миналата година, свързан с кризата с газта, какво се случва около нея, какви преговори са текли, какви договори се изпълняват, какви мерки се предприемат...", сподели адв. Александър Кашъмов.

 

В края на миналата година Административен съд Видин задължи "Булгаргаз" да предостави исканата от БОЕЦ информация, но държавното дружество направи повторен отказ. 

 

"Това са знакови, рискови дела. Тук се изправяме срещу една тежка омерта, която в продължение на десетилетия пази от българските граждани ценна и важна за тях обществена информация. Ние създадохме прецедент с първото съдебно решение по това дело, което спечелихме, като съдът постанови, че "Булгаргаз" като държавно дружество е задължено по ЗДОИ лице. Това означава, че всички останали държавни дружества или дружества с държавно участие също дължат информация на гражданите по Закона за достъп до обществена информация. Това досега беше скрито за гражданите, беше забранена територия. И казусът с доставките на газ, с договорите за доставка бяха изцяло на тъмно. Самата тема за газовата сигурност на страната, като част от националната сигурност, е безспорно тема с надделяващ обществен интерес, но отново властимащите, в лицето на ръководството на "Булгаргаз", се опитаха да се скрият зад аргументите за "търговска тайна" или "следствена тайна". Адвокат Кашъмов се аргументира много силно в съдебната зала и очаквам да спечелим и това дело", каза председателят на Гражданско движение БОЕЦ Георги Георгиев.

 

Докладчик по делото е съдия Биляна Панталеева-Кайзерова.

Повече за случая, четете в материала на координатора на ПДИ във Видин Цветомир Цветанов в следващия брой на Информационния бюлетин на ПДИ, който ще излезе в началото на месец юни.

 

==============================================  

 

 

 

 

Публикацията е по проект "Правна помощ по случаи за достъп до информация", изпълняван от Програма Достъп до Информация, подкрепен с грант от the German Marshall Fund of the Unted States (GMF). Мненията, изразени тук, не представят непременно възгледите на German Marshal Fund или техните партньори.