БТА, 31.08.2004 г.
Позитивни и негативни награди ще бъдат раздадени за втори път в Международния ден на правото да знам

До 19 септември ще се приемат номинации за вторите годишни награди за принос в областта на свободата на
информацията, съобщиха инициаторите от програмата "Достъп до информация" (ПДИ).

Лауреатите ще станат известни на 28 септември на специална церемония, когато за втори път у нас ще бъде отбелязан Международният ден на правото да знам.

За отличията ще могат да бъдат номинирани граждани, неправителствени организации (НПО), журналисти, упражнявали активно правото си да търсят информация, както и институции, изпълняващи добре задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Ще бъдат връчени и негативни награди на институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ или нарушават
правата на гражданите по закона.

Всеки гражданин, журналист или НПО може да номинира в шест категории - институция, най-добре организирала
предоставянето на информация за граждани, най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до
информация, НПО, използвала най-активно ЗДОИ, гражданин, най-активно използвал ЗДОИ, институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите, както и най-абсурдно решение за отказ да се предостави информация.

Решението 28 септември да бъде обявен за Международен ден на правото да знам беше взето в София през 2002 г. по време на организирана от ПДИ международна конференция. Неправителствени организации от 15 страни учредиха тогава Мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Нейната основна цел е да се утвърдят стандартите за достъпа до информация. В Мрежата членуват около 50 организации от целия свят.

Българска версия • Последно обновяване: 02.09.2004• © 1999 Copyright by Interia & AIP