Новини - съдебни дела

 

 

Прес-съобщение

29.03.2005 г.
Контакт: Гергана Жулева
Програма Достъп до Информация
Тел: (02) 988 5062, 981 9791
http://www.aip-bg.org

Фондация Атлас предоставя общо $150,000 на 15 организации чрез наградите “Темпълтън” за принос в развитието на свободата

Фондация Атлас обяви петнадесетте носители на наградите "Темпълтън" за цялостно институционално развитие. През 2005 г. отличените организации са от всички краища на света:

- Програма Достъп до Информация (България)
- Национална асоциация на свободните потребители (Коста Рика)
- Атлантически институт за пазарни проучвания (Канада)
- Център за предприемачество и икономическо развитие (Черна Гора)
- Център за свободна инициатива (Корея)
- Център за социален и икономически прогрес (Израел)
- Център за откритост и развитие на Латинска Америка (Аржентина)
- Институт "Фридрих Хайек" (Австрия)
- Център за свободен пазар (Сърбия и Черна Гора)
- Фондациа "Атлас" за свободно общество (Аржентина)
- Институт за анализ на обществени политики(Nigeria)
- Интер-регионална икономическа мрежа (Кения)
- Либерален институт (Швейцария)
- Институт Максим (Нова Зеландия)
- Нова икономическа школа (Грузия)

Наградите “Темпълтън” се дават на нестопански изследователски организации с особени заслуги в работата за утвърждаване на принципите на свободното общество. Фондация Атлас отличава по-специално млади и обещаващи организации, работещи в трудни части на света, където малко на брой независими гласове защитават икономическата независимост, индивидуалната свобода и ограничено управление според принципите на правото. Всяка спечелила организация получава 10,000 долара за подпомагане на дейността й.

Четири от отличените организации са носители и на награди “Темпълтън” за изключителен принос в развитието на свободата в следните категории:
- “Етика и ценности”;
- "Свободен пазар и решения на проблемите с бедността";
- "Социално предприемачество";
- "Достъп до образование".

• Програма Достъп до Информация получи първа награда “Темпълтън” в категорията “Етика и ценности” за усилията си да направи работата на Българското правителство по-прозрачна и отговорна.

• Носителят на втора награда в категорията "Свободен пазар и решения на проблемите с бедността" е Черногорският Център за предприемачество и икономическо развитие, чиято програма “Премахване на пречките пред бизнеса в Черна Гора" е насочена към създаване на привлекателна бизнес среда за местни и чужди инвеститори и създаване на повече работни места в частния сектор.

• Новозеландският Институт Максим получи втора награда "Темпълтън" в категорията "Социално предприемачество" за застъпническата си кампания срещу законопроект за Граждански съюзи, който предоставя възможност за намеса в личните (интимните) отношения на частни лица от страна на държавата.

• Нова икономическа школа (Грузия) получи втора награда в категорията "Достъп до образование" за програмата си “Безплатно обучение по пазарна икономика за всеки".

През 2003 г. Международната Фондация за икономически изследвания “Атлас” (www.atlasUSA.org) стартира програмата си по връчване на наградите "Темпълтън" за принос към свободата след решение на Фондация Джон Темпълтън да отличава в продължение на четири години обществени организации, като раздаде над 1 250 000 долара награди и помощи.

От 1981 година Фондация за икономически изследвания “Атлас” е водеща международна организация, подкрепяща изследователски институти в стремежа им към утвърждаване на свободата. Фондация “Атлас” работи с повече от 200 изследователски организации в 67 държави. Повече от половината от тези организации са били подкрепени в началните си години от Фондация "Атлас" чрез финансова или консултантска помощ.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 29.03.2005 • © 1999 Copyright by Interia & AIP