04 септември 2013 г.

Заявлението по случая бе подадено през юли от журналиста от OFFNEWS Юлиан Христов, който попита министъра на вътрешните работи има ли лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров издадено разрешение за придобиване, съхранение и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси и кога е издадено, както и от коя институция е издадено необходимото за целта медицинското свидетелство, удостоверяващо, че лицето не страда от психически разстройства. Повод за журналистическия интерес стана появата на депутата и лидер на „Атака“ въоръжен в парламента на 28 юни.

От МВР отказаха да предоставят информацията, като посочиха, че заявлението е недопустимо и не следва да бъде разглеждано. Според министерството поисканата информация не е обществена, не е свързана с работата на МВР по ЗДОИ и представлява лични данни на Волен Сидеров.

 

Срещу отказа е подадена жалба до Административен съд София – град. Сред изложените в нея мотиви за отмяна на отказа са: наличие на надделяващ обществен интерес от разкриване на информацията, тъй като тя касае публичната поява на партиен лидер и народен представител с оръжие (т.е. средство, опасно за живота на мнозина). В жалбата се посочва също, че информацията не представлява лични данни, тъй като не е поискано разкриване на съдържанието на данните за психическото състояние на лицето или други лични данни по смисъла на закона, а единствено информация за дейността на компетентните органи на МВР по приложение на закона.

Очаква се насрочване на делото.