08 май 2013 г.

С този мотив Административен съд София-град (АССГ) отмени мълчалив отказ на ръководителя на звеното за връзки в обществеността в Министерски съвет (МС) да предостави информация за всички заявки за полети изпратен от МС до Авиоотряд 28 в периода 1 януари 2010 - 15 август 2012 г.

 

Информацията е поискана от Константин Караджов (bTV) със заявление от август 2012.

 

Първоначално МС уведомява заявителя, че ще получи достъп до исканата информация като за целта дори е удължен срокът за отговор тъй като информацията е в голямо количество и е необходимо допълнително време за нейната подготовка. Впоследствие МС не изпраща на заявителя решение за предоставяне на информацията, нито исканата информация. Това налага подаване на второ заявление през ноември 2012 , с което Караджов отново иска информация за заявките за полети от МС до Авиоотряд 28, както и информация за развитието на преписката по предходното му заявление. След като не получава отговор, заявителят атакува мълчаливия отказ на ръководителя на звеното за връзки с обществеността в МС пред АССГ.

 

С Решение № 2603 от 19.04.2013  АССГ отменя мълчаливия отказ и връща преписката на МС за изрично произнасяне по заявлението.