01 юли 2011 г.

Информацията касае процедурата по издаване на лиценз за извършване на селекция с породата „Българско овчарско куче” и бе поискана от Сдружение с нестопанска цел „Международна асоциация Каракачанско куче” - Пловдив и визираше  процедурата по кандидатстване за извършване на селекция с тази порода от сдружение с нестопанска цел „Български киноложки клуб за българско овчарско куче” - Монтана.

 

С Решение от февруари 2011 тричленен състав на ВАС отмени отказа на министъра в частта му, с която не е предоставена информация, представляваща пълния комплект документи, подадени от „Български киноложки клуб за българско овчарско куче”, във връзка с процедура по издаване на лиценз за извършване на селекция с породата „Българско овчарско куче”. Решението на съда бе атакувано с касационна жалба от Министерство на земеделието и храните.

 

С Решение № 7619 от 1 юни 2011 петчленен състав на ВАС потвърди отмяната на отказа. В мотивите си магистратите отбелязват, че дългогодишните дискусии по въпроса дали новорегистрираната порода „Българско овчарско куче“ е различна или е идентична на породата „Каракачанско куче“ правят ноторно наличието на надделяващ обществен интерес в този случай.