Информационен бюлетин
Брой 9, м. септември, 2004

ПДИ връчи награди за свобода на информацията по повод Деня на правото да знам за втори път
Диана Банчева, ПДИ

От 26 до 28 септември 2002 година в София се проведе международна работна среща на тема: "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики". В нея взеха участие представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, а също така представители на международни организации, работещи в тази област. На последния ден от срещата - 28 септември, беше учредена Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията (Freedom of Information Advocates Network).

Членовете на новоучредената мрежа приеха меморандум за целите и начина на нейната работа. С цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свобода на информацията членовете на мрежета решиха да отбелязват 28 септември като Международен ден на правото да знам.

За пръв път Програма Достъп до Информация отбеляза Международния ден на правото да знам в София на 28 септември 2003 г. с прес-конференция и церемония по връчване на награди за принос в областта на свобода на информацията.

Граждани, журналисти, юристи, представители на администрацията и представители на неправителствени организации се събраха на 28 септември в зала “Мати” на НДК, където се проведе церемонията по връчването на наградите по случай Международния ден на правото да знам. Церемонията бе организирана от Фондация Програма Достъп до Информация (ПДИ), която е съучредител и член на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (FOIA Net).


Зала “Мати” в НДК се оказа малка да побере гостите
на Международния ден на правото да знам

За втора поредна година на този ден ПДИ провежда церемония, чиято цел е, отбелязвайки Деня на правото да знам, да се поощрят усилията на граждани, журналисти и неправителствени организации в активното им търсене и използването на правото на достъп до обществена информация. ПДИ наблюдава дейността и на институции - как изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и какво правят, за да улеснят процеса на информиране на обществеността. За да бъде обективна оценката, награди с негативна тежест получиха и институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и нарушават правата на гражданите.

Участниците в церемонията получиха символичен подарък от ПДИ - тениска с логото на организацията и надпис “Международен ден на правото да знам - 28 септември”, значка с логото на организацията, информационен мини диск на ПДИ. В зала “Мати” присъстваха хора, обединени от идеята за равнопоставеност при достъпа до обществена информация. На церемонията присъстваха повече от 120 човека от София и от страната, заинтересовани участници в “борбата,” както представител от Център за Независим Живот я нарече, за достъп до информация, която касае здравето и благополучието не само на отделни обществени групи, а на всички граждани. Присъстваха общински представители, представители на медии, административни служители, граждани от Габрово, Видин, Хасково, Сливен, Кърджали, Силистра, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, В. Търново, София. В залата бяха и координатори и юристи на ПДИ от страната. За съжаление, но както всички очакваха, тъй като това се случи и миналата година, нямаше представители на институциите, наградени с негативни призове, за да си вземат наградата.

В препълнената с правостоящи зала атмосферата беше едновременно празнична и задушевна. Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, беше водещ на церемонията, а членове на журито представиха номинациите и победителите в шестте категории за 2004 година. Сериозността на събитието беше съчетана със свежо чувство за хумор при представянето на най-абсурдно решение по ЗДОИ и скромен коктейл след церемонията.

До среща през 2005 година - си пожелаха гостите и застъпниците на правото на достъп до информация.


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.10.2004 • © 1999 Copyright by Interia & AIP