Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 9(81), септември 2010
ISSN 1313-6496


От координаторската мрежа

Операция „Ловеч без скоби“

След питане на Данчо Заверджиев има ли „Синя зона“
в града, глобите за неправилно паркиране падат

Цветан Тодоров,
координатор на ПДИ в Ловеч


Александър Кашъмов, ПДИ, връчва почетна грамота на Данчо Заверджиев за принос в областта на свободата на информация на церемонията по повод 28 септември

Данчо Заверджиев е собственик на фирма за недвижими имоти в Ловеч, но попадна сред най-активните граждани, ползващи Закона за достъп до информация. Оказа се, че е внесъл близо 90 заявления. И тъй като подаването им не е особено популярна форма на граждански контрол в Ловеч, Заверджиев влезе в полезрението на ПДИ. 

Практиката му със ЗДОИ започва случайно. Заверджиев разказва как се сблъскал с англичанин, попаднал и реално, и метафорично в скобите на беззаконието. Това става миналото лято, когато всеки ден някои шофьори виждат колите си „закопчани“ от общинската охрана поради неправилно паркиране. А англичанинът има имот в Ловешко и често отскача в града. Един ден паркирал до банката, където спират всички автомобили. Нямало пътен знак, че спирането е забранено. Но дошли момчетата от охраната и му сложили скоба. Англичанинът отишъл в офиса на Заверджиев и споделил за проблема. „Гледам го – държи бележка – спомня си ловчалията. – Звъня на охраната, те идват. Англичанинът им говори, те мълчат. Казах му

да не им плаща нищо,
понеже всичко е незаконно

Въпреки това те му взели 20 лв. на ръка. Ето как разбрах, че трябва да се действа чрез закона за достъп до информация“.

Сред по-важните заявления, които е подал, са тези за „Синята зона“ в Ловеч. През септември 2010 се навъртя една година, откакто е приета зоната, но тя още не е в сила. Логиката на закона е такава, че за да се слагат законно скоби на нарушителите,  следва да има приета и обозначена „Синя зона“. Само в нейните граници скобите са законни. А в Ловеч първо сложиха неправомерно пътните знаци за „Синя зона“. След жалба до ОД на МВР шефът на полицията Георги Иванов нарежда знаците и скобите окончателно да се махнат. Гражданите, глобени неправомерно, можеха да поискат парите си по съдебен път, но никой не го стори.

Данчо Заверджиев е подавал заявления и относно Депото за твърди отпадъци край Ловеч. Според него договорът за построяване е сключен за три милиона лева, но с годините стигнал до 16 милиона и 800 хиляди лева. По проект обемът на депото е за 1 млн. и 20 хиляди куб. метра. Досега е изградена само една клетка за 396 хиляди куб. м – тоест 1/3 от депото. Проблемът е актуален, тъй като Ловеч е една от дестинациите за извозване на софийските бали с боклук. Приемната цифра варира според различните източници от 40 000, 50 000 до 90 000 тона.

Относно състоянието и параметрите на депото Заверджиев е подал няколко заявления. По думите му получените отговори са

любопитни и за прокуратурата,
и за полицията

Данчо Заверджиев твърди, че комплексното разрешително, което общината има от 10 август  2008, е по чл. 126 от Закона за опазване на околната среда. Но през декември същата година законът е променен и чл. 126 отпада. Сега комплексни разрешителни се дават по чл. 117, а в новия преработен закон за опазване на околната среда по чл. 124, ал. 3, т. 5 – когато са настъпили промени в нормативните наредби. Така при промяна на законодателството комплексните разрешителни също се променят.
Излиза, че към този момент Община Ловеч няма редовно разрешително, защото не е пререгистрирано по закона. Комплексното разрешително е за 1 млн. и 20 хил. куб. метра, а в момента има само една клетка за 390 хиляди куб. м.
И Заверджиев пита: как е възможно специалистите от министерството да не видят на място за какво става въпрос в Ловеч?
Освен това Законът за управление на отпадъците изисква до 3 септември 2010 да се създадат сдружения за регионалните депа. Това трябва да е Регионалното депо за битови отпадъци на Ловеч, Летница и Угърчин. Към момента няма такова сдружение, има само решение. Но пък има заявка за малка обществена поръчка за тръжната документация за определяне на оператор на регионалното депо. Според Заверджиев

ловешкият кмет няма правомощия

от името на това сдружение да прави каквото и да е.
За да тръгне депо за твърди отпадъци, е необходима сепарираща инсталация. Целият наличен боклук следва първо да се сепарира и след това да влиза в клетките. Финансирането обаче не е осигурено. По какъв начин ще го пуснат тогава депото, пита се ловчалията.
Друга серия заявления за достъп се отнасят за възнагражденията на общинските съветници. Решение от март 2009 определя как парламентаристите ще получават месечното си възнаграждение. Предвидено е за неучастие в заседание на Общинския съвет и в комисиите то да се намалява с 10%. Възнаграждението предполага работа за целия месец, а на практика съветниците работят 2–3 дни в месеца. Съобразно законите те трябва да получат процент от определеното месечно възнаграждение.

Ловешките парламентаристи са си определили по 60% от средната месечна заплата, както е по закон в общинската администрация, тоест около 450–500 лв. 
Та Заверджиев пита как са определени заплатите, дали са публични и

колко заплати са получили съветниците
за ваканционния август 2009

Отговорът: това е лична тайна и засяга личните интереси на общинските съветници. От всичките 33 съветници само трима дават съгласие да се оповестят заплатите им. Други девет отказват писмено да се стори това, останалите не отговарят.
Наложилата се практика в страната обаче сочи друго – няма как да са тайна тези възнаграждения, след като те са на публични личности, а средствата са от бюджета. Според Заверджиев има още нещо любопитно: решението на Общинския съвет, което определя заплатата на председателя. Съветниците са решили възнаграждението му да е колкото на градоначалника. Така се спазвал принципът заплатата да не е по-голяма от кметската.
Но има съществено нарушение на закона, тъй като се иска да бъде определено и работното време на председателя на Общинския съвет. Решението на съвета не посочва какво е то, следователно е неправомерно и председателят получава неправомерно възнаграждение, счита Данчо Заверджиев.
Друг проблем на Ловеч – бездомните кучета, също е тема на заявленията му. Общинският съвет не е приел наредба за защита на животните. Трябва да има приют за кучета. В Ловеч обаче има изолатор. Срещу изолаторите са против всички европейски и наши граждански организации. Защото в изолатора кучетата се убиват, докато в приюта се прибират и там те живеят. Законът задължава до февруари 2011 да има изграден такъв приют. Към този момент

няма нито определен парцел,
нито решение на ОбС

нито средства за това.
Наредбата за управлението на отпадъци също не е променена съгласно новите изисквания. 

Сред заявленията на Заверджиев с най-голям реален ефект се оказват тези за скобите и за „Синята зона“. След като проблемът нашумя в местните медии, тази практика бе прекратена. А сред най-любопитните е заявлението, с което ловчалията поиска от общината документите за офиса на „Булсатком“ в комплекс „Космос“ – разрешително, сключен договор за наем. Отговорът бе, че такъв обект няма. А месец по-късно Община Ловеч издаде заповед за напускане на незаконния обект, който уж не съществуваше.

Попитан докога смята да подава заявления, Данчо Заверджиев се шегува, че навярно следващият кмет няма да му дава такива поводи. Историята обаче учи, че властта трудно дава информация.© Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.10.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP