Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 9(81), септември 2010
ISSN 1313-6496Осми Международен ден на правото да знам

ПДИ отбеляза Международния ден
на правото да знам 

Над 100 служители от държавната администрация,
журналисти, юристи и представители на НПО
почетоха церемонията на 28 септември


Международен ден на правото да знам 2010

Програма „Достъп до Информация” отбелязва за осми път Международния ден на правото да знам, връчвайки награди за принос в областта на свободата на информация на специална церемония. Награда „Златен ключ” и почетни грамоти се дават на граждани, неправителствени организации и журналисти,  активно  упражнявали правото да търсят информация, както и на институции, изпълняващи добре задълженията си по Закона за достъп до обществена информация. Антинагради и Срамота се връчват на институции, които не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и нарушават правата на гражданите по закона.
Тази година церемонията се проведе в Пресклуба на БТА в София. Над 100 служители от държавната администрация, журналисти, юристи, представители на НПО и приятели на ПДИ почетоха събитието.

Журито трябваше да избере победителите в отделните категории от  45 номинации, получени по електронната поща, посредством специалната страница за Деня на правото да знам, или изпратени от нашите координатори в страната.


Христо Христов, в. Дневник, връчва наградата на Росен Босев
Награда ”Златен ключ”в категорията Най-добър журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация бе връчена на Росен Босев, в-к „Капитал”. Журналистът бе удостоен с това отличие за втори път за упоритостта и последователността си в използването на Закона за достъп до обществена информация. С цикъла от статии „Дом за техните деца” от пролетта на 2010, заедно с колегата си Йово Николов, Росен Босев направи разкрития за сериозни конфликти на интереси и нередности сред висши магистрати. Разследванията на журналиста винаги се основават на информация, получена от публични регистри, както и на документи, получени чрез достъп до обществена информация. Росен Босев отстоява правото си на информация и в редица съдебни дела срещу институции, които отказват достъп до информация, негова е и битката за откритост на сделката на правителството с „Майкрософт” за пакети софтуер за държавната администрация.

Милчо Боров, президент на Cantek, поздравява участниците
През 2010 Cantek България осигури предметна награда за победителя в категорията. Милчо Боров, президент на фирмата, връчи многофункционално устройство Canon PIXMA MP260 на  Росен Босев.

Христо Христов, в. Дневник, връчва грамотата на Виктор Кадири и Даниела Ковачева
С грамота бяха удостоени Виктор Кадири и Даниела Ковачева от Дарик Радио – Пловдив. Младите журналисти активно използват ЗДОИ, за да получат информация за служебните пътувания на кмета на община Пловдив и неговите заместници. Получават отказ, който обжалват.

Христо Христов, в. Дневник, връчва грамотата на Генка Шикерова
Грамота получи и Генка Шикерова от bTV – за търсенето на достъп до документация, свързана с договора на МВР със „Сименс” за изработването на новите документи за самоличност. Министерството й предостави 150 страници документация, включително анекса от ноември 2009.

Д-р Георги Литов с наградата
Награда „Златен ключ” в категорията Гражданин, най-активно използвал правото си на информациябе връчена на д-р Георги Литов за последователността и упоритостта в търсенето на информация относно третирането на бездомните кучета в общините Пловдив, Перущица, Асеновград, Хисаря и Стамболийски. Д-р Литов използва процедурите на ЗДОИ, за да получи данни за овладяване на популацията на бездомните животни в периода февруари 2008 – май 2009 и води съдебни дела срещу получените откази. Основанието за търсенето на информацията е, че са избити хиляди кучета в нарушение на Закона за защита на животните.

През 2010 Технополис България ЕАД осигури предметна награда за победителя в категорията - DVD плеър KTN.

В тази категория с грамоти бяха отличени Данчо Заверджиев от Ловеч и Владимир Савов от Видин.


Александър Кашъмов, ПДИ, връчва почетна грамота на Данчо Заверджиев за принос в областта на свободата на информация на церемонията по повод 28 септември

Данчо Заверджиев активно търси информация от Община Ловеч за обществено значими теми като наредба за обособяване на „Синя зона” и слагането на скоби на колите; за депото за твърди отпадъци край града; заплатите на кмета и общинските съветници. След поредица заявления до общината и ОД на МВР в Ловеч става ясно, че „Синята зона” в Ловеч още не е влязла в сила, следователно скобите са слагани незаконно. Това слага и край на практиката.

Александър Кашъмов връчва грамотата на Владимир Савов
Владимир Савов упорито и последователно търси информация от Община Видин и завежда дела срещу петте мълчаливи отказа на кмета да предостави достъп.

Александър Дунчев от Асоциация на парковете в България с наградата
Асоциация на парковете в България бе удостоена с награда "Златен ключ" в категорията Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация за активното търсене на информация, свързана с околната среда, обжалване на откази за достъп до обществено значима информация и активно популяризиране на установените нередности. Асоциацията инициира кампания за промяна в Заповед № РД-552 от 21.08.2009 на Министерството на околната среда и водите, с която е изменен реда за заплащане на такси за получаване на достъп до информация от министерството, като е предвидено това да става само по банков път и е отпаднала възможността за заплащането им на място.

Дарина Палова връчва грамотата на Александър Асенов от Черноморска мрежа на НПО
С почетна грамота бяха удостоени Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията „СОПА”, Варна – за активно използване на Закона за достъп до обществена информация, публикуване на заявленията, решенията по тях и получените документи на интернет страницата си.
И Черноморска мрежа на неправителствените организации – която активно използва ЗДОИ и популяризира правото на достъп с активно сътрудничество с медии и журналисти в хода на разследванията чрез подаване на заявления. Опитът на мрежата е публикуван в Практически аспекти на достъпа до информация в работата на неправителствените организации и медиите.

Атанаска Тунтова (средата), директор на Басейнова дирекция-Пловдив, връчва наградата на Атанаска Николова, зам.кмет на Община Бургас
Община Бургас бе удостоена с награда ”Златен ключ” като Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани. Община Бургас отлично изпълнява задълженията за публикуване на информация по чл. 15. Има пълна и лесна за навигиране секция „Достъп до информация” на сайта й. Отговаря на заявления за достъп до информация по електронен път в срок и по същество.

През 2010, с оглед на въведените с измененията на ЗДОИ от декември 2008 задължения за онлайн публикуване на информация, критериите за „Най-добра уеб страница” бяха интегрирани към настоящата категория. Наградата бе връчена от Атанаска Тунтова, Директор на Басейнова дирекция – Пловдив, носител на награда "Златен ключ" за 2008 и 2009.

Гергана Жулева, изп. директор на ПДИ, връчва грамотата на зам. директора на Басейнова дирекция Благоевград
Почетна грамота получиха Басейнова дирекция за управление на водите – Западнобеломорски район, Благоевград – за изпълнение на задълженията за публикуване на информация  по чл. 15. Дирекцията отговаря на заявления за достъп до информация по електронен път в срок и по същество.
Областна администрация - Разград за демонстрирания стремеж да увеличи прозрачността и отчетността в своята дейност в полза на гражданите чрез развитие на интернет страницата си.

Александър Илиев взе антинаградата "Катинар", с която Община Златица бе порицана като институция, неизпълняваща задълженията си по ЗДОИ на церемонията на 28 септември

Антинаграда „Златен катинар” бе присъдена на Община Златица. Тя е една от двете общини в България без интернет страница. От общината оказват да предоставят информация за проект, целящ постигане на прозрачност на администрацията. Срещу отказа е заведено съдебно дело. Тъй като представител на институцията не се яви, наградата взе Александър Илиев, главен редактор на МЕИА "Нов поглед" с обещание тя да стигне до заслужилата институция.

„СРАМОТА” в категорията получи Столична община. Въпреки че общината поддържа една от най-добрите интернет страници от гледна точка на Закона за достъп до обществена информация, тя бе порицана за лошата организация по отговора на заявленията по ЗДОИ и множеството мълчаливи откази.

Вързан ключ за абсурден случай за достъп до информация бе присъден на Окръжна прокуратура – Варна за становището на заместник-окръжния прокурор до Административен съд – Варна, с което сочи като причина за неизпълнение на съдебно решение да предостави достъп до обществена информация липсата на сдружението – заявител в правния мир на РБългария.

 

 

Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2010  в България бе възможно благодарение на финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust) и Фондация "Америка за България".

Фирма http://www.righttoknowday.net/images/cantek.jpgосигури награда за победителя в една от категориите: Многофункционално устройство Canon PIXMA MP260. Награда осигури и Технополис България ЕАД.
За пореден път имаме любезното съдействие на http://www.righttoknowday.net/images/damianitsa_logo.jpgАД и на http://www.righttoknowday.net/images/logo_ciela.gif.

© Програма Достъп до Информация
Материалите в Информационния бюлетин на Програма Достъп до Информация са обект на авторско право.
При цитиране позоваването на източника е задължително.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.10.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP