Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 8(80), август 2010
ISSN 1313-6496



От координаторската мрежа

Д-р Литов притисна Хисар, Карлово,
Стамболийски и Асеновград

Укриват от природозащитника
колко бездомни кучета са подложени на евтаназия

Галина Константинова,
координатор на ПДИ в Пловдив

 


Галина Константинова

Лекар от Пловдив осъди четири общини в региона заради липса на информация колко бездомни кучета са подложени на евтаназия в приюта за животни. Д-р Георги Литов от пловдивското сдружение за защита на животните заведе серия дела в Административния съд по Закона за достъп до обществена информация.
Искаме входящия дневник на приюта за кучета за периода от 1 февруари, когато влезе в сила Законът за закрила на животните, разказва д-р Литов. Няма да се връщаме назад, там е страшно, допълва той. Желаем да видим индивидуалните протоколи за извършени евтаназии и констативните протоколи за смърт на бездомни кучета. Лекарят държи данните по овладяване популацията на бездомните кучета за периода февруари 2008 - май 2009 да му бъдат предоставени на хартиен или електронен носител. В искането си той настоява и за диагнозите на кучетата, подложени на евтаназия – тумори или нещо друго.

Избити са хиляди кучета в нарушение на закона, други измряха от странни болести. Въпреки че предложихме съдействие за лечението им, получихме отказ и животните измряха, уточнява Литов, който работи като джипи в село, близо до Пловдив.

В повечето случаи

не са му предоставени
никакви данни

Така е с Община Асеновград, откъдето получил мълчалив отказ. Д-р Литов го обжалвал в Административния съд и спечелил делото. От Хисар пък му поискали по 2,50 лева на страница, позовавайки се на Закона за местните данъци и такси, като преписката съдържа 41страници.

Природозащитникът вече е спечелил делата срещу Стамболийски, Асеновград, Хисар и Карлово, а с Община Пазарджик е постигнал споразумение. В момента Георги Литов води аналогично дело и срещу кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Медикът се интересува от броя на постъпилите в приюта кучета и конкретните им диагнози. Оттам го препратили към ресорния зам. кмет по екологията. Информация така и не получил.

Почти всеки месец д-р Литов се оплаква от нас и сме принудени да правим справки, заяви д-р Веселин Бекирски - ръководител звено в общинското предприятие Зооветеринарен комплекс. До 16 юли т.г. 274 безпризорни кучета са уловени на територията на Пловдив, кастрирани са, маркирани са и 252 са пуснати обратно на местата, където са хванати, обясни докторът. Тази година само едно куче е подложено на евтаназия, а причината е била агресивността му. Не сме отказвали информация на д-р Литов, даден му е отговор от общината, че част от исканата от него информация за предишни години не се съхранява, защото не сме длъжни да я пазим. Останалата не се съхранява в електронен вариант, но няма пречка да се предостави на хартия. Цената на ксерокопието на една страница е 10 стотинки.

Сдружението за защита на животните в Пловдив внася 11-а по ред жалба в прокуратурата срещу Община Пловдив. Еколозите обвиняват кметството, че продължава да избива улични кучета и да фалшифицира протоколите за дейността си, допълва председателят на сдружението д-р Георги Литов. Той уточни, че получил истинските 10 протокола от бивш служител, ветеринарен лекар в общинския Зоокомплекс. Мъжът бил

уволнен, защото
се  противопоставил

на избиването на песовете. Мотивът за всички евтаназии бил, че животните са агресивни. За това обаче е нужна комисия от специалисти, която да прецени състоянието на бездомните кучета, а това не е направено в нито един от случаите, обясни д-р Литов.

По повод предишните му дела в Георги Литов попадат няколко протокола от общините Пловдив, Хисар и Асеновград. Той ги сравнява с получените документи от бившия служител на Зоокомплекса и открива огромни разлики. За едно и също куче са издавани 2 протокола, обясни Литов. Първият е подписан от бившия ветеринар в комплекса и съдържа изречението, че умъртвяването е извършено „по нареждане на управителя на приюта". Вторият протокол за същото куче е с еднакъв изходящ номер като първия, но въпросното изречение липсва. Литов припомня, че според Закона за защита на животните след 31 януари 2008 е забранено убиването на животни, освен ако не са крайно агресивни или тежко болни. Тези диагнози обаче трябвало да бъдат доказани, което липсва в пловдивския приют, твърди председателят на Сдружението.

Когато отрязаха краката на едно кученце, цяла България бе вдигната на крак. А никой не обръща внимание, че в същото време зад затворени врати биват избивани хиляди други животни", категоричен е д-р Литов.

 

 

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 07.09.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP