Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 8(80), август 2010
ISSN 1313-6496От координаторската мрежа

Общински председател
решавал кого и срещу какво
да информира

Партийци в Сапарева баня искат оставката
на Венчо Златанчев, нямат достъп до докладни
и решения на местния парламент

Елица Иванова,
координатор на ПДИ в Кюстендил

 


Елица Иванова

Лидерите на ГЕРБ, Синята коалиция, партия "Атака" и БЗНС в Сапарева баня поискаха оставката на председателя на Общинския съвет Венчо Златанчев. Причината за крайното искане е категоричният отказ на Златанчев да им предоставя решенията и протоколите от заседания на местния парламент. Недоволните написали официална декларация до общинския шеф, но той настоял опозиционерите да му се извинят за отправените критики, след което щял да обмисли искането им, съобщи лидерът на ГЕРБ в курортната община Росен Тимчев.
"Преследваме се като партизани, защото дори не получаваме покани за насрочването на сесии, каквато практика съществуваше от години.

Не знаем нито датата,
нито часа за заседанията

Чакаме някой от съветниците да ни каже кога ще е следващото заседание, всичко друго тъне в мъгла. На заседанията пък докладните се приемат "ан блок" и със "за", без да се четат обясни още Росен Тимчев.
Освен, че са нарушени различни закони, ние сме възпрепятствани и да вършим работата си, коментират недоволните. От 13 души е формиран общинския съвет в Сапарева баня, 7 съветници са от НДСВ, партията на председателя, което му гарантира запазване на поста. Останалите партии, представени в ОбС, са по трима души от сдружение "Нашия град" и БСП.

"В неведение сме за работата на общината, налагало ми се е да взимам решения от заседанията на ОбС чрез областния управител Любомир Анчев, защото да се запознаеш с тези документи по друг начин е невъзможно", подчертава Тимчев.

Председателите на опозиционните в партии в общината призоваха и другите политически сили да потърсят сметка за поведението на Златанчев.
Решение на проблема ще се търси наесен. Вероятно ще заведем дело, не ни устройва налагането на глоби и продължаване на практиката със затъмнението, което налага ОбС, коментират партийците.

Венчо Златанчев отхвърля обвиненията в укриване на информация и заявява, че решенията на Общинския съвет се публикуват в сайта на общината, докладните записки за заседанията били разположение на гражданите в деловодството. Според него атаката от местната опозиция е опит за по-агресивна медийна изява, предвид наближаващите местни избори.

"Пълни измислици. Сайтът на общината е перманентно с технически проблеми с неизяснено естество. От там информация не може да се получи, още повече, че в него, когато работи, се публикуват избирателно решения. В деловодството пък не разполагат с документацията от сесиите, гражданите също нямат достъп до информация до "секретните" решения и протоколи от заседанията", твърди Росен Тимчев.

"Подобен случай в България няма. Одисеята ни продължава от месеци, ако трябва ще търсим правата си и в Европейския съд", заканват се недоволните, на които общинският шеф заявил, че няма да подаде доброволно оставката си.
"Той поставя

условия, с които
ни извива ръцете

Твърди, че ще ни предостави информация само ако престанем с критиките спрямо ръководството на общината. А по отношение на погазването на законите, Златанчев отговаря, че на територията на Сапарева баня закони не важат”, вдигат ръце опозиционерите.

"Писахме няколко декларации, той ни отговори устно, защото не обича да пише, че няма да ни предостави исканата информация. Щом не се справяме в рамките на добрия тон, ще търсим други варианти за решение", нахъсени са местните парламентаристи, според които Венчо Златанчев еднолично решавал на кого и срещу какво да предостави информация за работата на ОбС.

 

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 07.09.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP