Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 8(80), август 2010
ISSN 1313-6496


Фокус

Силистра: фарс
с избора на омбудсман


Парламентаристи забраниха на медиите
да присъстват на конкурса за народен защитник

Йордан Георгиев,
координатор на ПДИ в Силистра

 


Йордан Георгиев

В края на август 2010 журналистите от Силистра понесоха антидемократичен удар от избраните демократично общински съветници в крайдунавския град, по повод конкурса за нов омбудсман. „Но пасаран” им казаха категорично и единодушно седмината представители на Временната комисия за подбор на кандидати, членове на 5 политически групи. Така бъдещите двама кандидати за евентуален „народен защитник” бяха определени без участието на медиите. Председателката на комисията по избора Христина Николова потвърди, че никъде не е записан изричен текст за провеждане на закрито заседание. Единствени свидетели на фарса са трима представители на неправителствения сектор, допуснати след предварителна поименна покана и срещу официален документ. Но

в ролята на безгласни букви

защото и те са призовани да напуснат, когато идва ред за обсъждане представянето на кандидатите. Обещаният им „съвещателен глас” остава химера. „Защото така!”, както обясняват пред медиите впоследствие членове на комисията. Видите ли, медиите винаги отразявали събитията „така, както си искат”, поради което не било желателно да осигурят лично присъствие на събеседването с мераклиите да адвокатстват на народа следващите 4 години срещу заплата от 1000 лв. месечно. Четирима са подали документи за кандидатстване. Сред тях са досегашният омбудсман Румянка Чанкова (в миналото – дългогодишен синдикалист на РКС на КНСБ, философ и юрист по образование), сътрудникът й Светлана Димова (по професия – медицинска сестра, в момента –  студентка по право, чийто съпруг е общински съветник). Другите двама кандидати се отказват в деня на събеседването - адв. Ваня Маринова просто не се явява, без да обяснява причините, а инж. Тошко Тодоров, собственик на местна печатница, обявява в писмен вид, че конкурсът е предрешен, поради което не смята за необходимо да се „пробва” в начинанието.

„При избора на омбудсмана преди 4 години съветниците от нарочната комисия ни проглушиха месец-два ушите с биографиите, ликовете и материалите на 13-те кандидати за пръв омбудсман на Силистра - то не бяха срещи с НПО и медии, препитвания и други пиар акции, а сега

не ни искат за „свидетели”
дори на процедурите

коментираха журналистите, безпомощни в стремежа да защитят професията си като посредник между институциите и обществото. И основателно попитаха чрез местните медии как така по Закона за местната администрация и местното самоуправление всички заседания на Общинския съвет, както и на постоянните му комисии като негови помощни органи, са открити за граждани, респективно за журналисти, а работата на една Временна комисия, при това за избор на „обществен посредник”, е закрита? Позовават се и на информация от последните 15 години, според която в местния законодателен орган не е провеждан нито един форум, за участието в който да е отказан достъп на гражданството и медиите. Припомнят се дори времена, когато те... са канени и молени чрез радиата и вестниците непременно да се възползват от законодателната възможност да се включат в работата на органа, творящ законите на общността.

Дали пък общинските съветници от т. нар. „Временна комисия” не са се заразили от революционния ентусиазъм на испанската антифашистка Долорес Ибарури, благодарение на която нашумява фразата „Но пасаран”? Или недопускайки журналистите до свой форум за избор на кандидати за „обществен посредник”, силистренските парламентаристи просто минираха пътя си към местните и регионалните медии?

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 07.09.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP