Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 8(80), август 2010
ISSN 1313-6496Осми Международен ден на правото да знамЗа осма поредна година неправителствени организации, комисари по информацията и застъпници за свободата на информацията от целия свят ще отбележат 28 септември – Международният ден на правото да знам, превърнал се в истински празник на застъпниците за прозрачно, отчетно и отворено управление.

Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията

Решението за създаването и утвърждаването на 28 септември като специален ден за застъпниците за свобода на информацията бе взето в последния ден от международната работна среща "Прилагане на законодателството за достъп до информация. Съдебни практики", проведена на 26-28 септември 2002 г. в София. В нея участваха представители на неправителствени организации, работещи в областта на достъпа до информация от 15 страни - Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Индия, Латвия, Македония, Мексико, Молдова, Румъния, Словакия, САЩ, Унгария и Южна Африка, както и представители на международни организации, работещи в тази област.

На 28 септември 2002 г. бе учредена и Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма Достъп до Информация (ПДИ) е съосновател и член. Днес в нея членуват над 180 организации и групи от целия свят, които обменят информация и опит и участват в международни инициативи за популяризиране на правото на свобода на информация и подобряване на стандартите в областта на свободата на информация.

По повод 28 септември членовете на мрежата организират разнообразни мероприятия с кампаниен характер. С този ден застъпниците целят да се популяризира правото на свобода на информацията и да се поощрят усилията на граждани, журналисти, неправителствени организации в търсенето на обществена информация, както и институции, които най-добре са организирали предоставянето й. През годините бяха организирани конференции, обучения, символични състезания и конкурси, церемонии по връчване на награди, рок и поп концерти, театрални постановки, прожекция на филми, организирано подаване на заявления за достъп до информация от граждани, стартиране на нови уеб страници, насочени към популяризирането на правото да знам, както и специализирани публикации. В някои страни Денят на правото да знам се е превърнал в Седмица на правото да знам. Появи се и музика за Деня на правото да знам.

Как отбелязваме 28 септември в България

От 2003 г. Програма Достъп до Информация отбелязва Международният ден на правото да знам с церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация. Те имат за цел да поощрят усилията на граждани, журналисти и неправителствени организации в търсенето на обществена информация, да поощрят институциите, които най-добре са организирали предоставянето на информация за гражданите и да порицаят онези институции, които не изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и нарушават правото на гражданите на достъп до информация.

Досега връчвахме награди в седем категории. През 2010 г., с оглед на въведените с измененията на Закона за достъп до обществена информация (декември 2008) задължения за онлайн публикуване на информация, критериите за „Най-добра уеб страница” бяха включени в тези за „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за гражданите”.

Набирането на номинации за наградите става през цялата година, но през септември процесът е особено активен. Това става посредством специалната уеб страница, която поддържаме за Деня на правото да знам или на нашия имейл.  

Активна роля в набирането на номинации и провеждането на национална кампания за популяризирането на правото да знам играят нашите координатори в страната. С тяхна помощ разпространяваме плакати, листовки, брошури, наръчници и специалният документален филм "Ден на правото да знам ". Посредством местните медии и организацията на обществени събития по места, те разясняват и поощряват активното упражняване на правото на достъп до информация.

Как да номинираме


Част от гостите на церемонията по връчване на награди в БТА за Деня на правото да знам 2009 г.

Ако имате фаворити в някоя категория, моля изпратете вашите номинации до 13 септември чрез страницата на Деня на правото да знам: http://www.righttoknowday.net/nominations_bg.php. На същия адрес ще намерите и критериите за оценка в различните категории.
Както всяка година, специално жури ще избере победителите в отделните категории сред десетки номинации.

Сред номинираните за награди 2010 г. в отделните категории до момента са:

Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация: Владимир Савов, Данчо Заверджиев, д-р Георги Литов, Емил Илчев.

Журналистически материал/ кампания, свързани с правото на достъп до информация: Васил Иванов, Дияна Бончева, Веселка Венкова, Даниела Ковачева, Павлина Трифонова.

Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация: РИОСВ – Хасково, Община Казанлък.

 

Церемонията и наградите

Макар и не отбелязан в календара, 28 септември е истински празник за застъпниците за свобода на информацията. Церемонията по връчване на наградите по повод Деня на правото да знам в България се превърна в събитие, което събира хора от всички групи, участници в процеса на търсене и предоставяне на информация — представители на неправителствени организации, служители от държавната администрация, журналисти, юристи, партньори, приятели и колеги на ПДИ.

“Tова е един особен ден, в който се прави равносметка за годината. Събират се хора на едно място, за които достъпът до информация e нещо особено важно. Говорят си, поздравяват се”, отбелязва изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева.

Макар и нематериални, наградите „Златен ключ”, които ПДИ връчва на 28 септември, са се превърнали във високо признание за активност в областта на достъпа до информация и стимул за по-нататъшни дейности в това направление.


Александър Кашъмов, ПДИ, връчва наградата "Златен ключ" на Димо Карабашев, 2009 г.

„За мен наградата ще стане символ и стимул за приноса, който мога да осъществя в бъдеще. Поне институциите малко или много ще се съобразяват с тази награда и се надявам по-бързо да получавам искания отговор, защото не смятам, че искам нещо повече от законово полагащите ми се отговори и си търся правата”, споделя Димо Карабашев, носител на ‘Златен ключ” за гражданин през 2009 г.

За Даниела Божинова, председател на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, Бургас,наградата е насърчение не само за техните усилия, но и за много други сдружения и неформални организации и граждани. Сдружението бе отличено с почетна грамота в категорията за НПО през 2009 г.

За институциите пък наградите се превърнаха в стремеж и стимул за развитие на добрите практики. „Тази награда е чест и признание за нас, за нашите служители, за техния труд, за тяхната компетентност, за техния стремеж да бъдем прозрачни и да работим в услуга на гражданите. В бъдеще ще създадем още по-добри условия във връзка с приложението на Закона за достъп до обществена информация”, каза Таня Георгиева, главен секретар на Министерство на финансите, отличено със „Златен ключ” през 2009 г.

Наградите, които ПДИ връчва променят нагласи и практики. През 2009 г. за пръв път представител на институция, наградена в негативна категория, публично прие антинаградата. Розита Михайлова, директор "Връзки с обществеността и протокол" в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, прие „Вързан ключ” за смешен отговор по заявление за достъп до информация. "Гарантирам, че информацията, която се иска от нашето министерство, ще бъде получавана. Искам да си пожелая догодина да се видим отново и да участваме в категориите за положителни награди", каза Розита Михайлова на церемонията.

28 септември 2010 г.

Осмата церемония за връчване на награди по случай Международния Ден на правото да знам ще се проведе на 28 септември 2010 г. от 17.00 ч. в Пресклуба на БТА (София, бул. "Цариградско шосе" 49).

Отбелязването на Международния ден на правото да знам през 2010 г. в България е възможно благодарение на финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа (CEE Trust) и Фондация "Америка за България".

Бизнесът също откликна в подкрепа на нашата инициатива. През 2010 г. Фирма осигури награда за победителя в една от категориите: многофункционално устройство Canon PIXMA MP260. Награда осигури и Технополис България ЕАД.

Очакваме ви!


Ако все още не знаете какво да направите, за да отпразнувате Деня на правото да знам, посетете специалната страница www.R2KD.com

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 07.09.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP