Информационен бюлетин
Брой 8, м. август 2004

Отказ на Върховния съд на Япония да предостави документи - незаконен
25.06.2004 в. “Japan Times”

Токийският районен съд стана първата японска институция, отменила решение на Върховния съд на страната да предостави достъп до свои документи.

Районният съд е осъдил японското правителство да плати обезщетение от 60 000 йени на гражданина Хисаши Муто заради нарушаване на конституционните му права на достъп до информация. През 2001 година Хисаши Муто подава заявление за достъп до Върховният съд с молба да получи документи по скандалния “случай Локхийд” от 70-те години, но решението на магистратите е отказ те да бъдат пердоставени.

Случаят “Локхийд” от 70-те години на миналия век визира подкуп на високопоставени японски политици от страна на американската самолетостроителна компания “Локхийд”. В замяна американците получават подкрепа при продажбата на самолети на Японската авиокомпания “Нипон”. Скандалът принуди тогавашният премиер Танака Какуей да подаде оставка и да напусне управляващата Либерално-демократическа партия. Неколцина водещи политици и бизнесмени също бяха уличени, а Танака Какуей бе изправен пред съда.

Позовавайки се на Закона за достъп до информация, през 2001 г. Хисаши Муто е поискал от Върховния съд четири документа, включително стенограмата от негово заседание, проведено през юли 1976. В резултат от това заседание е потвърдено решението за осигуряване на имунитет срещу наказателно преследване на представители на “Локхийд”, заподозрени в даването на подкупи. За да получи показания от заподозрените американски бизнесмени, включително вицепрезидента на “Локхийд” Карл Кочиян, японската прокуратура е декларирала, че ще им осигури имунитет срещу наказателно преследване.

Върховният съд е отказал достъп до почти цялата искана информация, с изключение на диспозитива на решението си.
През юни 2004 г. Районният токийски съд постанови, че отказът за предоставяне на два от документите е незаконен и държавата дължи обезщетение на жалбоподателя. Останалите два документа, поискани със заявлението не са били открити в архивите, в резултат на което районният съд отхвърли твърдението на Хисаши Муто, че те са били укрити и определи, че за това не му се дължи обезщетение. Председателят на състава Йошитеру Кавамура сподели, че въпросът, дали едно съдебното заседание трябва да се провежда при закрити врати е отделен от този, дали стенограмата от него следва да бъде секретна.

Не може да се твърди, че разкриването на подробности от процеса на взимане на съдебни решения ще окаже влияние върху бъдещи дела", каза Кавамура. "Действията на председателя на секретариата на Върховния съд при постановяване на отказа са незаконни."

След като научи за решението на токийския съд, жалбоподателят обяви, че е изненадан от него. "Честно казано, не храних големи надежди да спечеля делото, след като ответната страна беше Върховният съд", сподели той на прес-конференция.

Материала подготви: Николай Мареков


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 02.09.2004 • © 1999 Copyright by Interia & AIP