Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 6(78), юни 2010
ISSN 1313-6496


Новини

Подбра Ралица Кацарска, ПДИ


Ралица Кацарска

Холандското разузнаване предостави документи за войната в Ирак. След три заявления за достъп до информация от журналисти в началото на юни разузнаването и службите за сигурност предоставиха 579 документа за участието на Холандия във войната в Ирак. Документите са в своята цялост, което е  нетипично за сектор с поверителен характер.
Източник: Съобщено от Роже Флюгелс, холандски експерт по достъпа до информаци, по FOIAnet

Върховният съд на Канада призна свободата на информация като конституционно право. Според решението на съда правото на информация е задължително предварително условие за ефективното упражняване на свободата на словото. Тълкуването на Канадската конституция (Charter of Right) е изключително, тъй като тя гарантира свободата на словото, без да гарантира правото на всеки да „търси, получава и разпространява информация”, каквато е формулировката в повечето конституции и в чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека. Това по-точно определение позволява правото на информация да се изведе от конкретната разпоредба, докато формулировката в канадската конституция затруднява директното му извеждане. Решението още веднъж утвърждава принципа, че обществена информация следва да бъде предоставена, ако липсата й възпрепятства публична дискусия по обществено значими въпроси.    

60 години от приемането на Европейската конвенция за правата на човека. На 4 ноември 2010 г. ще се навършат 60 години приемането на Европейската конвенция за правата на човека. По този повод Европейският съд за правата на човека популяризира 15-минутен документален филм „Съвестта на Европа” (The Conscience of Europe). Той ще запознае широката публика с дейността на съда в Страсбург, който контролира спазват ли се стандартите за защита правата на човека.    
Филмът може да се гледа на адрес: http://www.youtube.com/watch?v=YlgEbKWuvxc&NR=1

Медиите в Италия протестират срещу опитите на Берлускони да защити мафията. Италиански вестник излезе с празна първа страница в знак на несъгласие със закон, който предвижда глоби за публикуване на записите и контрол върху полицейското подслушване. Гласуван с таен вот от Сената, той е оспорван и от опозицията, и от магистратите. Според LaRepublica законът отрича правото на гражданите да бъдат информирани. CorrieredellaSera нарича „тъмен” за правосъдието деня, в който е гласуван закона. Някои медии дори наричат закона „престъпен закон за престъпници”. Премиерът Силвио Берлускони  заяви, че новите разпоредби са необходими, за да защитят личната неприкосновеност. Законът предвижда специално разрешение за подслушване телефоните на депутати и свещеници. Опозицията обвинява Берлускони, че защитава корупцията със закон, удобен за мафията. Министерство на правосъдието на САЩ също изрази тревога, че така ще се попречи на съвместни разследвания срещу организираната престъпност.
Източник: http://in.reuters.com/article/idINIndia-49229620100611

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.07.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP