Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 6(78), юни 2010
ISSN 1313-6496


От координаторската мрежа

Набедиха общинския шеф
във Варна за властелин на папките

Според председателя на местния парламент
Николай Апостолов нападките срещу въведения ред
за достъп до информация са с политически привкус

Кръстина Маринова,
координатор на ПДИ във Варна


Кръстина Маринова

Нова схема за разпределяне на преписките по отделните комисии в Общински съвет - Варна и достъпа на съветници до тях разбуни духовете. Не закъсняха и медийни атаки срещу избрания  от ГЕРБ общински шеф Николай Апостолов, който е от два месеца на поста. На него той смени арестуваният бивш председател и местен лидер на БСП Борислав Гуцанов в проведената в края на март полицейска операция „Медузите”.

„Не дават на съветниците оригинални документи”, алармира варненският всекидневник „Народно дело”. В дописката от 16 юни се посочва, че председателят на ОбС Апостолов ограничава достъпа до материали, постъпили за обсъждане в комисиите. Изданието обяснява, че папките, в които се разпределят преписките по отделните ресори, вече не се намират в стаята на общинския съветник, а на друг етаж. И съветниците могат да се запознаят с тях след като отправят

специално искане

Освен това те получават не оригинала, а копие от съответния документ. За предоставянето му се води статистика, показваща кой съветник е търсил информация за дадени преписки и кога.

Следва и коментар по темата, озаглавен „Властелинът на папките”, който припомня, че новоизбраният председател при заемане на поста  пръв сред равни е акцентирал на прозрачността като свой приоритет в работата.

Друг варненски вестник „Позвънете новини” пише: ”Съветници вземат преписки срещу подпис” и обяснява новата схема, но без критичен тон. „За мен това е ред и организация, необходими в работата на ОбС, заяви за ПДИ Николай Апостолов. При сядането на горещия стол той се натъкнал на преписки без движение и решение от 2007 г. Новият шеф на местните парламентаристи е категоричен, че

нито ограничава,
нито контролира достъпа

до папките. Той  даде пример с преписка на гражданин, поискал финансова помощ за изкуствена става. Постъпилото искане при председателя се регистрира и се праща на началник сектор канцелария на ОбС, който получава преписката срещу подпис. И оттук-нататък носи отговорност за нейното опазване. Оригиналът се съхранява в папка в стая на 3 етаж, като се правят две копия, за да отидат в комисиите, които следва да се произнесат – ПК ”Социални дейности и жилищна политика” и ПК „Здравеопазване”. Те заседават и работят в стаята на общинския съветник, където са съответните папки с копия на всички документи. Няма проблем всеки избраник на варненци да вземе оригинал, но срещу подпис или да го разгледа на място в стаята, където се съхранява, уточнява Апостолов. Достъпът на журналисти до съответните документи е същият като за общинските съветници. С изричното условие – само за последната година, понеже останалото се архивира и е под контрол на общинската администрация. Достъпът до такива преписки и решения за представителите на медиите и всички граждани е по ЗДОИ. Нападките срещу това, което предприех, за да не се губят документи и преписки, е с политически привкус, коментира Апостолов. Всеизвестно е, че управител на „Народно дело” е съпругата на бившия председател Борислав Гуцанов. Независимо от мотивите и причините за публикацията в „Народно дело”, нека напомним, че варненските журналисти са чувствителни на тема достъп до информация и са непримирими срещу всеки опит за ограничаването му.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.07.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP