Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 6(78), юни 2010
ISSN 1313-6496


Мишени

Пловдивският съд издаде 1049 разрешителни
за подслушване за 2009 година

Правозащитници ще заведат дело заради липса
на данни колко от проследяванията са използвани

Галина Костантинова,
координатор на ПДИ в Пловдив


Галина Константинова

Разговорите на близо 130 номера на мобилни телефони са били следени в Пловдив само за първите 21 дни, след като влязоха в сила промените в Закона за електронните съобщения. 161 са исканията за разпечатки на разговори и проследяване по интернет, постъпили в Районния съд, казва председателят Веселин Хаджиев.
Заявленията за проследяване на връзки и източници в мрежата са единици. 98 процента от случаите са за установяване на контакти. Една от големите групи искания са свързани с установяване местонахождението на откраднати телефони, което улеснява разследването по извършени кражби и грабежи. „Броят на разрешенията е смущаващо висок, съотнесен към населението на Пловдив, подчертава адвокат Емилия Недева. Според нея

органите на досъдебното производство
могат да стъкмят правната квалификация

така, че да съответства на текстовете за тежки престъпления, за които наказанието е над 5 години. По този начин те безпрепятствено ще се сдобият с разрешение за проследяване.

Веселин Хаджиев призна, че исканията не са малко, но големият брой може да се погледне и в положителен смисъл – като индикация за интензивна работа на органите за досъдебно производство. Той добави, че към всеки случай се подхожда индивидуално и делът на отказите не е малък – 19 процента.

В закона няма предвиден ред за обратна информация и никой не може да даде статистика колко от проследяванията са използвани. Хаджиев припомни, че има комисия за унищожаване на неизползваните разпечатки, а тази дейност подлежи на контрол от две комисии – за защита на личните данни и друга в парламента.

„Предстои завеждане на дело от правозащитници именно заради липса на данни каква част от проследяванията влизат в работа. Това е

несъразмерна намеса
в личния живот

която е в грубо нарушение на член 8 от Конвенцията за защита правата на човека”, коментира адвокат Недева.
За миналата година пловдивските съдии са издали 1049 разрешения за подслушване, сочат данните от годишния доклад. Цифрата е стъписваща. До 20-и юни броят им е 747 и вероятно до края на годината ще надминат цифрата за 2009 г. На пръв поглед тя изглежда огромна, но със СРС са наблюдавани около 300 престъпници, пояснява председателят на Окръжния съд Сотир Цацаров. Разминаването се получава, тъй като за един и същи човек се иска разрешение всеки път, когато смени номера на телефона си, както и за всеки отделен период. Изключително рядко се стига до даване на разрешение за максималния срок, предвиден в закона – 6 месеца.
Най-често искания за СРС се подават от прокуратурата – 1049 за м.г. Отказите са 17, тъй като съдът е преценил, че няма достатъчно данни за престъпление и основателна причина за навлизане в личния живот на човека. МВР и ДАНС са поискали 183 пъти лица от техния контингент да бъдат подслушвани, 5 пъти са получили отказ от съда. Най-често СРС са използвани при проследяване престъпната дейност на наркобанди и телефонни измамници, сочат данните в Пловдив.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 01.07.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP