Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 4(76), април 2010
ISSN 1313-6496

Тактики

Внимание: 200 км документи

Експертът Роже Флюгелс и адвокат Кирил Терзийски дискутираха с журналисти
от Пазарджик, Пловдив и Стара Загора как Законът за достъп до информация
да се превърне в ефективно средство в работата им


Участници в семинара в Пловдив

Важно е доброто познаване на тактики при подаване на заявление за достъп до информация, а човекът, който иска информацията, да е обществен наблюдател, да познава работата на административния апарат, да избере правилно институцията, от която се иска частичен или цялостен достъп до информация. Това бяха част от препоръките на холандския експерт Роже Флюгелс към журналисти от местни и регионални медии в рамките на семинари-обучения, организирани от ПДИ в Пазарджик (12.04), Пловдив (13.04) и Стара Загора (14.04). 

45% от българските граждани познават Закона за достъп до обществена информация, стана ясно в хода на работните срещи, в които участваха и изпълнителният директор на ПДИ Гергана Жулева, и адвокатът от правния екип Кирил Терзийски. 135 дела за отказ на информация са били заведени от юридическия екип на ПДИ от приемането на закона, 36 от тях са по искане на представители на средства за масова информация, като шестима са журналистите от местни медии. Две дела срещу сегашното правителство са образувани заради мълчалив отказ да бъде предоставена информация в съответствие с изискванията на ЗДОИ, съобщи Кирил Терзийски. И двете са по искания на журналистката Веселка Венкова от в-к „Дума”, която настоява да получи данни за разходите на премиера Бойко Борисов за командировките му в страната и чужбина. Първоначално от правителствената служба отговорили, че премиерът не прави разходи, тъй като сам си плаща за храна и спане и сам шофира автомобилът, който е на Националната служба за охрана, уточни юристът. Все още не е изтекъл законовият срок за произнасяне на съда по жалбите на журналистката.

Въпросите, които вълнуваха присъстващите, бяха свързани с конкретни случаи на журналисти, използващи ЗДОИ, както в България, така и в Холандия; как да планират времето си, че законът да се превърне в ефективно средство в работата им и как предварителната подготовка с помощта на същия закон да помогне в отразяването на непредвидими събития като пожари, катастрофи или земетресения.

По повод санкциите за отказ Роже Флюгелс уточни, че в определени случаи в Холандия административният орган отговаря на журналистите, че не може да открие исканата от тях информация и това може да е лъжа, но и истина, защото холандските институции са тежки, тромави и годишно създават документи с 200 км дължина.

Трите семинара са в рамките на проект “Местните медии и свободата на информация в България”, изпълняван от The Management & Media Academy/Free Voice, Холандия и Програма Достъп до Информация, с финансовата подкрепа по програма МАТРА на Министерството на външните работи на Холандия.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.05.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP