Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 2(74), февруари 2010
ISSN 1313-6496

Новини

Подбрани от
Ралица Кацарска, ПДИ

Ралица Кацарска

Федералният Конституционен съд на Германия постанови на 2 март 2010 г., че задържането на данни от електронните съобщения противоречи на Конституцията. От 2008 година немският закон изисква телекомуникационните компании да пазят данните от телефонните разговори и интернет комуникацията за срок от 6 месеца. Тази норма, която е в разрез с личната неприкосновеност и гражданските свободи, породи граждански протест и подаване на  жалба, подписана от 35 000 германци. В резултат съдиите решиха, че всички данни, пазени до момента, трябва да бъдат изтрити. Те смятат, че законът не поставя достатъчно строго изискване за достъп до данните за целите на наказателните разследвания и не гарантира необходимата защита на съхранените данни срещу кражба.
Според съда предвиденото в германския закон съхраняване на данни представлява изключително тежка намеса в правата на хората. Същевременно в решението не се възразява срещу използването на IP адреси за идентификация на Интернет потребителите, дори в случай на по-леко наказуеми престъпления, ако съществува основателно съмнение и достатъчно прецизно формулиран закон.
Източник: euobserver.com

Разходите на Европейската комисия: по-прозрачни. В края на януари Европейската комисия предостави таблица за разходите през 2009 г. Включена е разбивка на пътните и представителните разходи. Най-много разходи (730 000 евро) за път, подаръци и вечери е направил председателят Жозе Барозо. Комисията обаче не информира за всичките 4 млн. евро разходи. Информацията на Европейската комисия е в отговор на заявлението на холандския журналист Roel Geeraedts, работещ за RTL Nieuws. Заявлението се основава на Регламент 1049/2001.

Разсекретяват документи за революцията в Румъния. Години наред документите, свързани с падането на комунизма в Румъния, се пазеха като държавна тайна. На 10 февруари правителството декласифицира около 8 000 документа за свалянето на Николае Чаушеску и последвалите кръвопролития. Според Министъра на отбраната те вече не представляват заплаха за националната сигурност. 1 000 документа остават класифицирани, но документите за периода до 1989 г. ще бъдат разсекретени и публикувани в румънския „Държавен вестник“ (Official Gazette). Решението на румънското правителство идва 6 месеца след като Европейският съд за правата на човека постанови, че всички „революционни архиви”, съдържащи около 1 200 тома с документи, трябва да бъдат предоставени на организацията „21 декември 1989”. 
Източник: http://www.setimes.com/

В Полша кацали самолети със заподозрени терористи – според данни, получени чрез заявления за достъп до информация. Две правозащитни организации публикуваха данни за самолети, свързани с програмата на ЦРУ за задържане на заподозрени в тероризъм, кацали на територията на Полша. Властите дълго отричаха, че има тайни затвори за заподозрени привърженици на Ал Кайда, където са подлагани на жестоки методи на разпитване. Полската агенция за въздушен контрол потвърди, че е предоставила данни на Правна инициатива на Отворено общество и Хелзинкска фондация за правата на човека. Според тях Gulfstream V и Боинг 737 са извършили 6 полета през 2003 година – 5 от Кабул и 1 от Рабат, Мароко – и са се приземили на летище Жимани, 100 мили северно от Варшава. Адам Боднар, ръководител на правния екип на Хелзинкската фондация за правата на човека, заяви, че след години на анонимни доклади това е първото официално потвърждение за полети на ЦРУ до Полша. Според Боднар „полските власти могат да помагат на ЦРУ в борбата с тероризма, но те са обвързани с Конституцията на Полша, която забранява мъченията.” Полското правителство отказа да коментира доклада на правозащитните организации, но прокуратурата проверява твърденията за използването на летище Жимани.  
Източник: Мрежата на застъпниците за свобода на информацията

Световен доклад наHumanRightsWatch за 2010 г:. правата на човека са „под заплаха”. Проучени са 90 страни от цял свят. Четири са основните теми – зачестилите атаки срещу защитниците на човешките права, злоупотребата с правата на пациентите и нехуманното отношение по време на разпити, безконтролната детска миграция в Европа, гражданската защита и военизираните групи в Близкия Изток.
Пълният текст на доклада на английски език на: http://www.hrw.org/world-report-2010

Африканска регионална конференция за правото на достъп до информация. Конференцията се проведе в Акра, Гана, по инициатива на Картър център и събра 130 участника от 20 африкански държави, Мексико, Канада, Индия, Австралия и САЩ. Целите на конференцията са да се идентифицират и проучат проблемите и възможните решения, свързани с достъпа до информация в Африка, да се създаде и разпространи план за действие за развитието на достъпа до информация, да се улесни диалогът между участниците и да се насърчи създаването на коалиции.    

Информационният комисар на Канада с нова интернет страница. На www.oic-ci.gc.ca са публикувани речи, доклади, публикации, статистика. Нови характеристики са възможността за търсене на резюмета на значими съдебни дела по Закона за достъп до информация и обобщения на забележителни разследвания, проведени от Комисаря през годините. Потребителите могат да гледат различни подкастове (дигитални медийни файлове – аудио или видео), свързани с достъпа до информация.

 

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.03.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP