Фондация Програма Достъп до Информация

Информационен бюлетин
Брой 2(74), февруари 2010
ISSN 1313-6496

Каузи

Красивото лице на доблестта

Варненската архитектка Калина Павлова
продължава битката си с държавните институции 

Мирела Веселинова


Калина е завършила Математическата гимназия във Варна и едновременно с това като частна ученичка – Английската гимназия. Колебаела се между архитектурата и правото, вероятно надделял фактът, че и майка й е архитект. Сега двете заедно работят на свободна практика.

Тя е млада, красива, усмихната и естествена. Говори спокойно, гладко и подредено, сякаш споделя рецепта за торта, а не личната си битка с държавни институции, поставили се в услуга на частни бизнес интереси. Тъкмо тази непосредственост, съчетана с уверена мотивираност, привлича безотказно. Архитект Калина Павлова стана лице на гражданското общество на Варна. Миналата година тя получи два приза за доблестно гражданско поведение. През септември бе отличена от ПДИ, задето в съдебна битка с общината се пребори срещу засекретяването на проекта за градоустройствен план на Варна „в интерес на една голяма частна групировка в града“, по думите на адвокат Александър Кашъмов. Този план вече е на интернет страницата на общината, макар че доскоро местните власти твърдяха, че той не бил обществена информация, а засягал само личния живот на гражданите. В началото на декември Калина Павлова получи и специална награда от БХК и журито на „Човек на годината 2009“ за „изключителна гражданска смелост при отстояване на обществения интерес срещу незаконни действия на местните институции в полза на частни корпорации“. Заедно с други граждани и организации тя активно работи, за да станат публично известни условията за продажбата на 122 дка от крайбрежната ивица на Варна на „Холдинг Варна“ АД, дружество на групировката ТИМ.

Трима души поотделно номинираха младата дама за „Човек на годината“. „Архитект Павлова е изразител и лице на протеста на варненската общественост срещу скандалната продажба на част от Морската градина на фирма на групировката ТИМ“, пише единият. „Тя е непримирима и смела в борбата за истина, прозрачност и демокрация, въпреки натиска, на който е подложена. Каузите й и начинът, по който ги защитава, са в полза на цялото общество. Арх. Павлова има принос с огромно обществено значение за това, че осъди Община Варна да предостави разработките на общ устройствен план на града, които обслужват интересите на групировка ТИМ” – се посочва в друга номинация.

Разговарям с Калина за чисто българския парадокс – у нас най-голям героизъм е да пребориш държавата и да я осъдиш. В други страни гражданската доблест се изразява в това да помогнеш на бедстващи, да предотвратиш катастрофа, да проявиш благотворителност и милосърдие. В България катастрофата на властта произвежда истинските герои.

„Няма друг начин да се живее достойно – дом да изградиш, професията си да упражняваш.

Ако се боиш да си потърсиш правата,
по-добре да емигрираш

казва Калина.

През 2005 г. тя случайно се запознала със своя съгражданин Никола Запрянов, собственик на терен във вилната зона около курорта „Св. Св. Константин и Елена“. Човекът искал да си построи вила, но се оказало, че е възможно само ако се съгласи да се превърне в нещо като крепостен селянин на холдинг „Св. Св. Константин и Елена“ АД. Холдингът е собственик и на територията на едноименния курорт и със свои пари е изработил градоустройствен проект на всички гранични територии на курорта, които са вилна зона. По закон няма пречка частно лице да направи проекта за своя сметка, щом държавата и общината нямат пари. Работата е там, че чл. 133 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) позволява на общината да одобри предварителния проект, а няма краен срок той да стане окончателен. И проектът за курорта стои на фаза предварителен от 2004 г. досега. При това положение собствениците на имоти могат да строят при условие, че се сдобият с план-извадка от предварителния проект, после да го съгласуват с проектанта и той бъде одобрен от общината и Министерството на регионалното развитие и благоустройството - пак съгласно чл. 133 от ЗУТ. В закона не пише какво се прави, ако проектантът откаже съгласуване. А проектантът арх. Георги Митрев, нает от холдинга „Св. Св. Константин и Елена” и определен да дава съгласувания на такива извадки, прави това при две условия: срещу възнаграждение - по 5 лв. на кв.м. от терена и второ - желаещите да строят предварително да сключат договор с холдинга, като собственик на инфраструктурата на курорта (но не и на вилната зона!), приемайки той да се грижи за околната среда. Срещу ежегодна такса от по 1,5 евро на кв.м. от построената сграда, без ДДС. Има и клауза, че при продажба на имота новите собственици поемат тези задължения. И сериозните неустойки за неизпълнение.

Никола Запрянов не желае да се обвързва с холдинга. Пише писма до кмета, до омбудсмана, до президента. Съветват го да води дела. Тогава Запрянов възлага на арх. Калина Павлова да му изготви план-извадка и я праща с нотариална покана до арх. Митрев за съгласуване. Получава отказ и внася  плана заедно с нотариалната покана в Oбщина Варна за съгласуване. Отговарят му, че докато проектантът не каже „да“, неговото искане няма да се разглежда. (Писмото е подписано от шефката на дирекция „Архитектура и градоустройство“ арх. Куцарова, съпруга на председателя на Надзорния съвет на „Св. Св. Константин и Елена“ АД г-н Николаев).

Запрянов се оказва

в омагьосан кръг

И почва дела в съда. Тази сага още набира скорост.

През 2006 г. арх. Калина Павлова започва работа в Община Варна в отдел „Общ устройствен план“. И скоро разбира, че
схемата, отработена в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, се разраства и обхваща целия град.

Фирмата, избрана да направи Общ устройствен план (ОУП) на Община Варна, е „ТПО-Варна-ЦППБО“ ЕООД, еднолична собственост на „Холдинг Варна“, друго дружество на ТИМ. През 2007 г. арх. Георги Митрев е назначен за неин директор. Още при първата среща с общинарите той заявил, че с плана на Варна първо ще се запознае арх. Марин Митев, а после ще се вземат каквито и да е решения. (По това време Митев все още е студент по архитектура, но и най-влиятелният варненски бизнесмен и съосновател на ТИМ.)

„Планът на Варна беше почти готов, когато започнаха да го променят, да раздробяват зоните – разказва Калина Павлова. - Заваляха сигнали от хора, че ползват техните лични данни и ги канят не в общината, а в частната проектантска организация ТПО-Варна, за да се запознаят с плана, и ако някой има несъгласия, му обясняват, че има вариант за промени. Пак се подписват договори - за консултантски услуги от „ТПО-Варна“ и за изработване на директивни план-схеми на имотите. И тези разработки веднага намират отражение в проекта за ОУП. Тарифата е 3-5 лв. на квадратен метър според големината на имота. На практика това е манипулация, защото проектът не е фиксиран и се укрива. Ако на някого покажат разпечатка, където например имотът му е оцветен в зелено (т. е. попада в зона за паркове и подлежи на отчуждаване), няма как да се установят истинските мотиви за това. Всеки имот може да се оцвети в зелено...“

На 4 април 2008 г. вече просроченият план е внесен в общината. Вместо да бъде качен на сайта й, тъй като подлежи на обществено обсъждане,

той се пази в тайна
и „на тъмно“ се правят корекции

срещу заплащане. Дори Калина, която все още е общински служител, не получава отговор кога ще е общественото обсъждане.

„Почти година с изумление наблюдавах какво правят с ОУП, после напуснах“, казва тя. Подава заявление за достъп до информация за плана, но й отказват. Калина се свързва с ПДИ, завежда дело и печели на всички инстанции. Малко преди да се произнесе Върховният административен съд (ВАС), в края на август 2009 г., общината обявява, че през септември ще има обществено обсъждане. Парадоксът е, че планът във фаза предварителен проект е одобрен от общината година по-рано (през ноември 2008 г.), в нарушение на чл. 127 от ЗУТ, но с благословията на министър Гагаузов и заместника му Савин Ковачев. Това отново отваря вратата за прилагане на прословутия чл. 133 от ЗУТ за радост на проектанта („ТПО-Варна“).

Калина и местна неправителствена организация обжалват решението за одобряване на предварителния проект, но ВАС прекратява делото поради липса на правен интерес – проектът на ОУП нямал стойност! Но точно този ОУП, уж без стойност, е посочен в оценката на земята по сделката за продажба на 122 дка от крайбрежието на Варна на „Холдинг Варна“ – без търг и конкурс. Може би защото в действащия устройствен план на Варна от 1982 г. и специфичните правила към него от 1999 г., тази територия е обозначена като „градска брегова зона“, а в новия план, изготвен от фирма на „Холдинг Варна“ (да не забравяме това!) – тя вече е определена като зона за „обществено обслужване“. Очевидно страните в сделката много са искали да избягат асоциацията с изключителна държавна собственост.

Става въпрос за т. нар. "Алея първа" (от централната част на града до спирка „Почивка“), която граничи с морето и доскоро е била публична собственост, без възможност да се прехвърля на частни лица. На това място автентичният бряг е стръмен скат и навремето са правени укрепителни съоръжения с тетраподи, покривани с пръст и пясък, после и морето е наслагвало допълнително пясък и така се е образувала равна площ между ската и морето. Образували са се и нови плажове - "Алея първа" всъщност е надлъжна буна, изграждана много години.

Сделката между държавата в лицето на бившия областен управител Христо Контров и „Холдинг Варна“ за продажба на 122 дка от крайбрежието се сключва на 15 юни 2009 г. Варненци научават новината от вестниците едва след парламентарните избори.

Лято 2009: варненските общественици стартират подписка под наслов „Да спасим Морската градина!“. Подкрепят ги 22 000 души. „Холдинг Варна“ прави контраподписка „Да спасим Морската градина и плажа!“. Подкрепят ги 42 000 души.

Калина уточнява, че инициативата за атакуване на тази сделка не е нейна, а на гражданското общество във Варна и посочва имената на всички организации, които работят заедно: Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), Българско дружество за защита на птиците, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (чийто член е Калина), гражданско сдружение „Зелена Варна“, „Обединено гражданско сдружение“, както и партия „Зелените“. Тези организации изпращат декларация срещу продажбата до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Борис Велчев. Основните възражения: непрозрачността на сделката и ниската, според тях, продажна цена на земята – 11 747 445 лв. – около 50 евро на кв.м. По-късно разбират, че „Холдинг Варна“ участва в договора като притежател на Сертификат за инвеститор клас А и преференциалният избор на купувач без търг и конкурс се явяват насърчителна мярка и държавна помощ по Закона за насърчаване на инвестициите. В замяна холдингът се ангажира да инвестира 73 100 000 лв. в „комплекс за предоставяне на широк кръг от обществени услуги, свързани с лечение, възстановяване, рехабилитация, квалификация на кадри за нуждите на туризма, организиране на семинари, симпозиуми, конгреси, информационни услуги“ и т. н.

Подробностите за тази уж изгодна сделка дълго се държат в тайна. Бившият областен управител Христо Контров не дава достъп до договора и други документи. Новият - Данчо Симеонов, назначен от ГЕРБ, показва договора. Показва и актове за частна държавна собственост върху терените по "Алея първа", изготвени през март м. г., очевидно специално за продажбата. На среща с неправителствените организации Симеонов заявява, че лично е прегледал документите, Правният отдел – също – и са установили, че всичко по сделката е наред.

Само че варненската организация СОПА издирва предходните актове за тези терени - от 2000 г., според които цялата територия е изключителна държавна собственост. По закон, за да се промени статутът на една територия от публична в частна държавна собственост, трябва да има решение на Министерски съвет. Такова решение правителството не е вземало – отговарят от Министерски съвет на запитване на СОПА. (Всички документи са публикувани на сайта на СОПА).

Прокуратурата пасува

СОПА и партия „Зелените“ завеждат дело срещу заповедта на областния управител, определяща купувачът по сделката „Холдинг Варна“, и второ дело - срещу Сертификата за инвеститор клас А. Вадят и  сериозни аргументи срещу сделката като Регламент № 800 от 2008 г. на ЕС, според който преференциалната продажба на държавна земя не може да е акт на инвестиционна стимулация.

Съдбата на сделката вече зависи от държавните институции. Ако никой в България не може или не иска да предприеме нещо, може би ще се стигне и до намеса на  Европейската комисия.

Как Калина Павлова реагира на натиска и заплахите, които не е тайна, че получава. Сигнализирала МВР. Написала писмо на посланици – английският, германският и холандският. Немският журналист Юрген Рот публикувал статия. И нещата като че се поукротили.

Разказът на Калина продължава часове. Докато тя все така лежерно и с усмивка реди факти и случки, цитира документи и закони, все повече ме обзема притеснение за нейната сигурност.  После я питам как й се е отразило присъждането на две отличия за една година. Казва: „Това е много важно. Не само популяризира проблемите, но и хората започват да се окуражават и да ни възприемат по-сериозно. Тази публичност гради и защита!“ И аз си давам сметка, че най-силната защита и най-адекватната подкрепа за Калина и нейната кауза – каузата на гражданското общество – е максималната публичност.

Мистерии

Как терените по варненската "Алея първа" станаха от публична изключителна държавна собственост в частна държавна собственост? На този въпрос, година след трансформацията, нито една институция не дава смислено обяснение.
Сигналът на варненската организация СОПА за незаконното, според тях, обръщане на публична в частна собственост, след няколко препращания между окръжната и апелативната прокуратура на Варна, в момента е във Върховната касационна прокуратура(ВКП). Там са и сигналите от Комисията за борба срещу корупцията към Народното събрание и от Министерския съвет. От ВКП се очаква да реши коя инстанция е компетентна да се занимае с преписката, тъй като по случая инициатива са проявили и министър от предишното правителство и шеф на агенция – това споделя варненски прокурор. От Софийската съдебна палата пестеливо отговарят, че чакат отговор от една държавна институция, за да изготвят становище.
Областният управител на Варна Данчо Симеонов, който преди време заяви, че според юристите в управата всичко по сделката е законно, сега отказва коментар на трансформацията, позовавайки се на прокурорската преписка. Според Симеонов той няма право да коментира преди прокуратурата да се произнесе. „Дал съм всички материали на полицията, варненската окръжна и апелативна прокуратура, Комисията по корупцията към Народното събрание... Засега дела няма образувани. Но тези „общественици” продължават да ме атакуват, само с тях се занимаваме”, сърди се Данчо Симеонов. 

Трудно е да се получи еднозначен отговор от Община Варна, дали има оплаквания на граждани за рекет от страна на проектантската организация ТПО-Варна-ЦППБО. 
Ресорният зам.-кмет Венелин Жечев казва, че не е запознат с темата и препраща към арх. Лиляна Куцарова, директор на отдел „Архитектура и градоустройство”. Арх. Куцарова също не знае дали има подобни сигнали на варненци до общината. Община Варна нямала отношение към контактите между гражданите и проектантската организация, а и в договора между общината и ТПО-Варна нямало и намек за такива неща. Арх. Куцарова има смътни спомени, че в общите предложения по градоустройствения план май е срещала някакви такива оплаквания, но не било работа на общината да прави проверки има ли или няма такива действия, затова и проверки не са правени.  Тя обаче не бе в състояние да каже чий ангажимент са проверките.

 


НАЧАЛО | ПДИ | ЗДОИ | НОРМАТИВНА УРЕДБА | ПРАВНА ПОМОЩ | ОБУЧЕНИЯ | ПРЕДСТОЯЩО | ПУБЛИКАЦИИ | ВЪПРОСИ | ВРЪЗКИ | ТЪРСИ
Българска версия • Последно обновяване: 04.03.2010 • © 1999 Copyright by Interia & AIP